Paljastuskirjan hurja väite: Trump ei halunnut presidentiksi – ”Oli vaali-iltana kuin aaveen nähnyt, Melania itki” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Paljastuskirjan hurja väite: Trump ei halunnut presidentiksi – ”Oli vaali-iltana kuin aaveen nähnyt, Melania itki”

Presidentti Donald Trumpin vaalikampanjasta kirjan kirjoittanut toimittaja väittää, ettei Trumpin suunnitelmana ollut voittaa vaaleja ja nousta presidentiksi.

4.1.2018 4:18

Toimittaja Michael Wolffin ensi viikolla julkaistava kirja Fire and Fury: Inside the Trump White House nousi jo keskiviikkona otsikoihin brittilehti The Guardianin julkaistua siitä otteita verkkosivullaan.

  • Katso otteita kirjasta ylläolevalta videolta.

Kirjassa Trumpin kampanjan vaikutusvaltainen takapiru ja sittemmin Valkoisen talon päästrategiksi nimitetty Steve Bannon sanoo pitävänsä Trumpin vanhimman pojan Donald Trump Jr.:n, vävy Jared Kushnerin ja kampanjapäällikkö Paul Manafortin tapaamista venäläisten kanssa ”maanpetoksellisena” toimintana. Trump vastasi samana päivänä tiedotteella, jossa sanoi potkut tehtävästään elokuussa saaneen Bannonin menettäneen työnsä lisäksi järkensä.

Lisää kirjan sisällöstä avaa kirjoittaja itse New York Magazine -lehdessä julkaistussa artikkelissa, jossa Wolff esittää hurjan väitteen: että Trump ei itse asiassa halunnut voittaa vaaleja eikä odottanut nousevansa presidentiksi.

Wolffin mukaan vaalipäivänä Trumpin kampanjassa oltiin varauduttu tappioon, mutta vaalikamppailun tuoman valtavan julkisuuden odotettiin hyödyttävän suuresti omilla urillaan sekä Trumpia perheineen että kampanjaan osallistuneita henkilöitä.

Kirjan räjähtävimmät paljastukset liittyvät Trumpin entisen takapirun Steve Bannonin laukomiin kommentteihin.­

Diili-ohjelman tähtenä tunnetun Trumpin kerrotaan suunnitelleen jatkoa tv-uralleen ja jopa omaa televisiokanavaa. Trumpin Ivanka-tyttärestä puolisoineen olisi tullut maailmantähtiä. Bannonista taas äärioikeistolaisen alt-right-liikkeen todellinen sankari ja keulakuva.

– En ajattele häviämistä koska se ei ole häviämistä. Me olemme todellakin voittaneet, Trump toteaa kirjan mukaan Fox-kanavan silloiselle johtajalle, sittemmin edesmenneelle Roger Ailesille.

”Oli kuin aaveen nähnyt”

Kun Trumpin voitto alkoi iltaan mennessä näyttää todennäköiseltä, oli Wolffin mukaan järkytys suuri sekä Trumpille että tämän Melania-vaimolle. Jutun mukaan Trump oli vannonut vaimolleen ettei voittaisi.

Vaalipäivänä iltakahdeksalta Trumpin poika Donald Jr. kuvaili jutun mukaan isäänsä ”kuin aaveen nähneeksi”. Melania Trumpin taas kerrotaan itkeneen, eikä suinkaan ilosta.

Melanian on jo aiemmin kerrottu olleen enemmän kiinnostunut parin tuolloin 10-vuotiaan Barron-pojan hoitamisesta ja omasta aiemmasta elämästään kuin ensimmäisen naisen roolista. Tästä kertoo osaltaan se, ettei Melania muuttanut perheen Trump Towerissa New Yorkissa sijaitsevasta asunnosta Valkoiseen taloon yli puoleen vuoteen.

Donald ja Melania Trump ja Barron-poika kuvattuina voitonjuhlassa vaali-iltana pian vaalivoiton varmistumisen jälkeen.­

Voiton kerrotaan olleen ikävä yllätys myös myöhemmin Venäjä-yhteyksiinsä liittyneiden valheidensa seurauksena turvallisuusneuvonantajan paikalta eroamaan joutuneelle ja syytteen saaneelle Michael Flynnille, joka oli nostanut kymmenientuhansien dollarien puhujapalkkion venäläisiltä.

– No, se olisi ongelma ainoastaan jos me voittaisimme, Flynnin kerrotaan todenneen.

Voiko kirjan tietoihin luottaa?

Amerikkalaismedia on ehtinyt nostaa pian ilmestyvästä kirjasta muitakin kiinnostavia kohtia. NBC Newsin mukaan Trumpien esimerkiksi väitetään nukkuvan Valkoisessa talossa asuessaan eri huoneissa, ensimmäisenä presidenttiparina sitten John F. Kennedyn ja tämän Jackie-vaimon.

Myrkytetyksi tulemista pelkäävän presidentin myös väitetään asennuttaneen lukon omaan makuuhuoneeseensa. Tämän kerrotaan aiheuttaneen hankausta Trumpin ja presidenttiä suojelevan salaisen palvelun välille.

Räjähtävän paljastuskirjan sisältöä sulattelevat tiedotusvälineet ovat jo ehtineet kysymään, voiko Wolffin kuvailuihin tapahtumista ja sanomisista luottaa. Kirjan kerrotaan perustuvan yli kahteensataan haastatteluun presidentin, tämän lähipiirin ja hallinnon ympärillä toimivien henkilöiden kanssa.

Kohukirjan kirjoittanutta Michael Wolffia on joskus syytetty kuvailemiensa keskustelujen ja tilainteiden keksimisestä.­

64-vuotias Wolff on arvostettu toimittaja ja kolumnisti, joka on kirjoittanut urallaan muun muassa USA Today- ja Hollywood Reporter -lehtiin. Esimerkiksi Washington Post -lehti kuitenkin kuvailee Wolffin tyyliä usein provosoivaksi ja kiistaa lietsovaksi ja sanoo tämän usein venyttävän kirjoitustensa faktoja niin pitkälle kuin mahdollista, joskus pidemmällekin. Lehden mukaan Wolffia on joskus epäilty kirjojensa ja lennokkaiden kolumniensa tapahtumien keksimisestä.

Toistaiseksi Trump ei ole itse kiistänyt kirjasta julkisuuteen päätyneitä tapahtumia. Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders kuitenkin kyseenalaisti kirjan sisällön tuoreeltaan.

– Me tiedämme että siinä kirjassa on paljon asioita, sen perusteella mitä nyt olemme nähneet, jotka ovat täysin epätosia, hän totesi keskiviikkona pidetyssä Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa.

Steve Bannonia koskevien väitteiden luotettavuutta lisää se, että Bannonin itsensä johtama Breitbart-verkkojulkaisu siteerasi asiaa käsitteleviä lehtijuttuja pitkälti sellaisenaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?