Suklaa uhkaa loppua vuonna 2050 – suklaajätti ja tiedemiehet etsivät kuumeisesti ratkaisua

Ilmastonmuutos vaikeuttaa suklaan pääraaka-aineen kaakaon viljelemistä. Kaakaon huono saatavuus puolestaan uhkaa jopa lopettaa suklaan tuotannon.

2.1.2018 19:06 | Päivitetty 2.1.2018 22:53

Huonoja uutisia suklaan ystäville: Business Insider uutisoi uutenavuotena, että suklaan tuotanto saattaa loppua vuoteen 2050 mennessä. Syynä tähän on lämpenevä ilmasto, joka vaikeuttaa suklaan pääraaka-aineen kaakaon tuotantoa, koska trooppisilla alueilla sademetsissä kasvavat kaakaopuut eivät kestä kuumenevia lämpötiloja.

Maailman suurimmat kaakaon tuottajat ovat Norsunluurannikko, Ghana ja Indonesia. Pelkästään Norsunluurannikolla ja Ghanassa tuotetaan puolet maailman kaakaosta. Näissä maissa lämpötilan uskotaan ilmastonmuutoksen takia nousevan vuoteen 2050 mennessä 2,1 astetta.

  • Videolla Jaques Torres kertoo New Yorkin suklaamuseossa suklaan valmistuksen saloista.

Myös Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA on kertonut kotisivuillaan kaakaon ja ilmastonmuutoksen yhteyksistä. NOAA:n mukaan lämpeneminen tarkoittaa sitä, että Norsunluunrannikolla ja Ghanassa optimaalisimmat olot kaakaon viljelylle ovat tulevaisuudessa 450–500 metrin korkeudessa merenpintaan nähden, kun tähän asti otollinen korkeus on ollut 100–250 metrissä.

Vastaavia varoituksia on annettu jo aiemmin

Kysymyksessä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun suklaan loppumista pelätään. Ilta-Sanomat uutisoi syksyllä 2013, että kaakaoviljelmiä muutetaan kovaa vauhtia kumiplantaaseiksi. Suklaa-asiantuntija Angus Kennedy kertoi tuolloin brittilehti Daily Starin haastattelussa, että syy tuotannonmuutokseen on yksinkertainen: kumi antaa viljelijöille paremman tuoton kuin kaakao. Tämä koskee Kennedyn mukaan erityisesti Kiinaa.

Kaakaopapuja laitetaan säkkeihin kuljetusta varten Ntuin kylässä Kamerunissa.

– Kiinalaiset rakastavat autojaan. He ovat huomanneet, että kumi tuottaa paljon paremmin rahaa ja paljon nopeampaan tahtiin, Kennedy sanoi.

Hänen arvionsa huutavan kaakaopulan iskemisestä oli kuitenkin vielä synkempi kuin tuoreimmat arviot. Kennedy ounasteli nimittäin, että kaakaosta tulisi huutava pula jo viimeistään vuonna 2020, ja että suklaan tuotanto uhkaisi jopa loppua saman vuoden syksyllä.

Saksalaiskanava ZDF kertoi syksyllä, että Norsunluurannikolla on raivattu runsaasti sademetsiä, jotta kaakaota saataisiin viljeltyä enemmän. Myös tämä liittyy rahaan, sillä viljelijöiden tulot jäävät mataliksi.

Ongelmallista on myös sademetsien tuhoaminen, sillä ne tarjoavat kasvu- ja elinympäristön kasvi- ja eläinlajeille, jotka ovat tärkeitä maapallon ilmaston kannalta.

Yhdeksi ratkaisuksi elinkeinon ja sademetsien suojeluun kanava tarjoaa hieman kalliimpaa Reilun kaupan suklaata, joka auttaisi sademetsien suojelussa, mutta takaisi paremmat tienestit myös viljelijöille.

Suklaajätti suunnittelee uutta ”supersuklaata”

Business Insider ja Daily Mail kertovat kuitenkin nyt, että tilanteeseen on ryhdytty varautumaan järeämmillä konsteilla jo ainakin suklaapatukoistaan maailmanlaajuisesti tunnetun Marsin tehtaalla. Lehtien mukaan Mars väittää, että se voisi mahdollisesti pelastaa tilanteen luomalla geenimuunnellun ”supersuklaan”.

Tehdas suunnittelee Kalifornian yliopiston tiedemiesten avulla parantavansa kasvien DNA:ta niin, että kasvit kestäisivät paremmin lämpimämmissä olosuhteissa.

Kaakaon viljely muuttuu vaikeaksi, kun lämpötilat parhailla viljelyalueilla nousevat ilmastonmuutoksen seurauksena.

Daily Mailin mukaan länsimaissa kuluttajat syövät keskimäärin 286 suklaapatukkaa vuodessa. 286 suklaapatukan valmistamiseen tarvittavia raaka-aineita – kaakaota ja kaakaovoita – tarvitaan tuottamaan kymmenen kaakaopuuta.

Brittilehti Guardian muistutti kuitenkin jo syksyllä, ettei suklaa ole ainoa herkku, joka uhkaa loppua. Lehden mukaan myös kahvi ja ranskalaiset perunat voivat olla vaarassa. Lehden mukaan 22 prosenttia maailman villeistä perunalajikkeista uhkaa hävitä vuoteen 2055 mennessä ilmastonmuutoksen seurauksena. Tansaniassa kahvintuotanto on puolestaan vähentynyt 50 prosenttia vuoden 1960 jälkeen.

Myös suomalaisyritys Pauligin kahvidivisioonan toimitusjohtaja Elisa Markula sanoi viime keväänä Helsingin Sanomien haastattelussa pitävänsä mahdollisena, että kahvi on vain harvojen herkkua vuonna 2080.

Korjaus 22:53: Ghanassa ja Norsunluurannikolla tuotetaan puolet maailman kaakaosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?