Kim Jong-unin uusi tyyli hämmensi – asiantuntija: pinnan alla on ”sama häikäilemätön k...pää”

Pohjois-Korean johtajaa kuvailtiin hillitymmäksi, mutta uuden tyylin ei uskota ulottuvan politiikkaan.

2.1.2018 17:15

Maailmalla on analysoitu kiivaasti Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin uutta, pehmeämpää habitusta, jonka ydinaseen päällä istuva diktaattori esitteli uudenvuodenpuheessaan.

Kimin viesti oli pitkälti sama kuin aiemminkin, kun hän muun muassa julisti ”pitävänsä ydinasenappulaa aina pöydällään” ja sanoi maansa pyrkivän tuottamaan yhä enemmän ydinkärkiä, mutta puhe sisälsi myös neuvottelutarjouksen Etelä-Korealle. Maat ovatkin suunnittelemassa keskusteluja Pohjois-Korean osallistumisesta Pyeongchangin talviolympialaisiin.

Diktaattori Kim Jong-un esitteli harmaata tyyliä.

Kimin puheessa kiinnitti kuitenkin enemmän huomiota hänen uusi tyylinsä. Kim on virallisissa yhteyksissä esiintynyt aiemmin mustanpuhuvissa asuissa, mutta nyt hän oli pukeutunut vaaleanharmaaseen solmiota myöten. Kimin käytöstä kuvailtiin myös rauhallisemmaksi ja itsevarmemmaksi.

Pohjois-Korean uutistoimiston julkaisemia kuvia Kim Jong-unista tämän uudenvuodenpuheen yhteydessä vuosina 2013–2018.

– Uudenvuodenpuheessa Pohjois-Korea näytti panostaneen Kim Jong-unin imagoon. Aiemmat tummat, maolaiset puvut olivat vaihtuneet hillitympään, länsimaalaistyyliseen pukuun, jonka pyrkimyksenä oli todennäköisesti rakentaa rauhaa, josta Kim myös puhui, analysoi eteläkorealainen Kansallisen yhtenäisyyden instituutti puheen jälkeen.

Lausunnossa todettiin, että Kimin käytös heijasti rentoutuneisuutta, joka voi kummuta siitä, että hän aiemmin julisti maansa ydinasevallaksi ja vakuutti, että Yhdysvallat ei enää voi hyökätä Pohjois-Koreaan ilman kohtalokkaita seurauksia.

”Harmaa kääntää huomion”

Harmaan värin merkitystä kommentoi myös Reutersin haastattelema eteläkorealainen imagokonsultti Kim Gun-hee.

Soulilaiset seurasivat pohjoisen naapurimaan johtajan uudenvuodenpuhetta.

– Kun neuvomme tiukoissa paikoissa huhujen keskellä olevia asiakkaitamme, käskemme heitä pukeutumaan valkoiseen tai harmaaseen. Värien psykologiassa valkoinen merkitsee viattomuutta, kun taas harmaalla pyritään kääntämään huomio pois kohteesta. Ehkä Kim on kokenut paineita maailman huomion keskipisteenä olemisesta ja valinnut harmaan aiempien vuosien tummien sävyjen sijaan, konsultti arvioi.

Kim Jong-unin esiintymistä arvioitiin rauhallisemmaksi, sillä hän ei enää puhuessaan heilunut puolelta toiselle kuten aiemmin, ja hänen äänensä oli vakaampi. Hiustyyliä oli muutettu hieman huolitellummaksi, kun hiukset oli suittu taakse ja Kimille epävirallisemmissa kuvissa tyypillinen otsakiehkura oli poissa.

Kontrasti on erityisen suuri, jos Pohjois-Korean johtajaa vertaa hänen isäänsä, maan edelliseen johtajaan Kim Jong-iliin, joka esiintyi harvoin muussa kuin vanhassa sotilasunivormussa. Sen sijaan Kim Jong-unissa oli nähtävissä enemmän isoisänsä Kim Il-sungin tyyliä. Kim Il-sung esiintyi myös toisinaan länsimaisissa puvuissa poikkeuksena muista saman ajan kommunistijohtajista.

Kim Il-sungin ja Kim Jong-ilin muotokuvat ovat esillä Pohjois-Korean YK-edustustossa Genevessä.

Kim Jong-unin muutosta arvellaan tarkkaan harkituksi, mutta monikaan ei usko, että se merkitsisi politiikan muutosta. Pohjois-Korea on aiemminkin ojentanut kättä kansainväliselle yhteisölle – ja suorittanut sitten entistä vakavamman provokaation.

”Pelkkää showta”

Etelä-Korean Pusanin yliopiston valtiotieteen professori, amerikkalainen Robert Kelly allekirjoittaa myös käsityksen Kimin pyrkimyksestä uudistaa imagoaan.

– On ollut paljon spekulaatioita siitä, että hän yrittää saada Pohjois-Korean näyttämään modernimmalta. Hänen isänsä maolaiset puvut näyttivät naurettavilta, Kelly kommentoi New York Timesille.

Hän piti pehmeämpää imagoa kuitenkin yksinkertaisesti hämäyksenä.

– Se on hölynpölyä, pelkkää showta. Hän on sama häikäilemätön k...pää kuin isänsä ja isoisänsä, Kelly tylytti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?