Iranin mielen­osoituksissa kuoli 9 ihmistä yön aikana - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Iranin mielen­osoituksissa kuoli 9 ihmistä yön aikana

Iranin valtion television mukaan mielenosoituksissa on yön aikana kuollut yhdeksän ihmistä. Yli sata on pidätetty.

2.1.2018 9:12 | Päivitetty 2.1.2018 9:55

Uhriluku Iranin hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa nousi nopeasti maanantain ja tiistain välisenä yönä, jolloin yhdeksän ihmistä sai surmansa Iranin valtion television mukaan.

Kuudetta päivää jatkuneissa mielenosoituksissa oli aiemmin kuollut 13 ihmistä, joista kymmenen maanantain vastaisena yönä.

  • Katso jutun alusta video Iranin mielenosoituksista.

Uutistoimisto Ilnan mukaan sata mielenosoittajaa pidätettiin pääkaupunki Teheranissa maanantaina.

Paikallinen media näytti kuvaa palaneista autoista, ja sosiaalisessa mediassa on levinnyt kuvia iskulauseita huutavista mielenosoittajista. Poliisi on myös näkyvästi läsnä Teheranin kaduilla.

Rakennus paloi Dorudissa joulukuun viimeinen päivä. Palon epäillään liittyvän mielenosoituksiin.­

Sosiaalisessa mediassa levinneen videon perusteella poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkiä hajottaakseen mielenosoittajien suhteellisen pienen joukon Teheranissa. Iranin hallitus on yrittänyt rajoittaa sosiaalisen median ja mobiiliverkkojen käyttöä.

Iranilaiset osoittivat aluksi mieltä kasvavia elinkustannuksia vastaan, mutta protestit laajenivat nopeasti koko islamilaisen hallinnon vastaisiksi.

Presidentti Hasan Ruhani julkisti aiemmin verkkosivuillaan lausunnon varoittaen, että Iranin kansa tulee ”vastaamaan mellakoitsijoille ja lainrikkojille”. Ruhanin mukaan mielenosoittajat edustavat vähemmistöä, jotka huutavat iskulauseita lakia ja kansan tahtoa vastaan loukaten vallankumouksen arvoja.

– Ihmiset ovat vapaita ilmaisemaan arvostelunsa ja osoittamaan mieltään. Mutta arvostelu on eri asia kuin väkivalta ja julkisen omaisuuden tuhoaminen, Ruhani sanoi puheessaan viikonloppuna.

Ruhani valittiin Iranin presidentiksi 2013 ja uudelleen viime vuonna. Hän lupasi kohentaa maan taloudellista tilaa, mutta monien iranilaisten mielestä edistys on ollut liian hidasta. Varsinkin nuorisotyöttömyys on korkealla.

– Ruhani on pitänyt tiukkaa talouskuria vuodesta 2013 lähtien ja markkinoinut sitä pakollisena kuurina, jotta inflaatio ja valuuttakurssiongelmat pysyisivät kurissa ja Iranin vetovoima investointikohteena paranisi. Mutta vuosia kestävä vyönkiristys talouspakotteiden jälkeen koettelee ihmisten kärsivällisyyttä, sanoi EU:n ja Iranin välistä vuoropuhelua edistävän Europe-Iran Forumin perustaja Esfandyar Batmanghelidj.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?