Lähi-idän kiistojen yllättävä vaikutus: naisten oikeudet parantuivat umpikonservatiivisissa valtioissa

Saudi-Arabian ja Iranin vihoittelun seurauksena ovat yllättäen molempien konservatiivimaiden naisten oikeudet parantuneet.

Syksystä lähtien Lähi-idästä on kuultu ilmoituksia naisia koskevien rajoitusten poistumisesta.

2.1.2018 6:07

Lähi-idän arkkiviholliset, supervallat Saudi-Arabia ja Iran ovat avanneet uuden, yllättävän rintaman keskinäisille kiistoilleen; naisten oikeudet. Nyt ääri-islamilaiset – tosin eri päähaaroja edustavat – valtiot kilpailevat siitä, kumpi poistaa nopeammin kieltoja naisten tasa-arvon tieltä.

Syyrian ja Jemenin sisällissodat ja viimeksi Libanonin sisäpoliittinen kriisi ovat tuoneet toistuvasti otsikoihin Saudi-Arabian ja Iranin erimielisyydet.

Konservatiivinen sunnivaltio Saudi-Arabia on perinteisesti ollut Yhdysvaltain ja Britannian liittolainen. Viime aikoina välit jopa Israeliin ovat lähentyneet. Länsimaiden vastaisesta vallankumouksesta syntynyt, niin ikään vanhoillisen shiialainen Iran taas on väleissä Venäjän, Kiinan ja Syyrian hallintojen kanssa.

Syksystä lähtien molemmista maista on kuultu ilmoituksia naisia koskevien rajoitusten poistumisesta. Joulun jälkeen Teheranin poliisipäällikkö ilmoitti, ettei uskonnollinen poliisi enää automaattisesti pidätä ja rankaise naisia, jotka esiintyvät julkisesti ilman päätä peittävää hijabia. Rankaisemisen sijaan määräystä rikkovia ”ohjeistetaan”.

Iranilaiset naiset ottivat selfieitä joulukoristeiden edessä Teheranissa ennen joulua. Etenkin nuoret naiset sitovat nykyisin huivit löysemmin päähän kuin aiemmin.

Kun Saudi-Arabian kuningas Salman ilmoitti tämän vuoden syksyllä maan sallivan naisten vihdoin ajaa autoa, ei se Iranissa hetkauttanut. Siellä naisten autoilu on ollut aina sallittua. Mutta saudien toinen päätös syksyllä aiheutti kiehuntaa Iranin naisissa.

Saudinaisille sallitaan pian pääsy urheilutapahtumien lehterille, kun Teharanissa oli juuri syksyllä evätty naisten pääsy seuraamaan jalkapallon MM-kisojen karsintapeliä Iranin ja Syyrian välillä. Tosin syyrialaisnaiset pääsivät katsomoon.

Iran vastasi pian saudien liikkeeseen ilmoittamalla, että jatkossa iranilaiset naiset voivat ottaa osaa kansainvälisiin painonnostokisoihin ulkomailla.

– Kun seuraan Saudi-Arabian uudistuksia, olen kaksinverroin iloinen: saudiyhteiskunnan, mutta erityisesti heidän naistensa puolesta, sillä myös Iranissa onnistutaan puhkomaan vääriä moraalisia kieltoja, kertoo naisten tasa-arvoa Iraniin ajavan Tavaana-nettisivuston perustaja Mariam Memarsadeghi.

Iranissa osa muistaa yhä neljän vuosikymmenen kauden ennen 1979 vallankumousta, jolloin naisilla oli mahdollisuus elää suhteellisen vapaasti. Shaahi Mohammad Reza Pahlavin ja hänen isänsä hallintoaikoina Irania länsimaalaistettiin ja muun muassa hijabin käyttö kiellettiin.

Hunnutettuja naisia Teheranissa Iranissa.

Vertaukset shaahin ovat heränneet, kun kesällä Saudi-Arabian kruununprinssiksi nostettu nuori Mohammed bin Salman aloitti maansa modernisoinnin.

Iranin vapautumisesta on kiitelty kohtuullisen vapaamielisenä pidetyn presidentti Hassan Rouhanin uudelleen valintaa.

Useat naisten oikeuksia ajavat tahot näkevätkin maiden toimissa yhteyksiä.

Saudinaiset pääsevät ensi kesänä auton rattiin. Jo lokakuussa he pääsivät tutustumaan ajoneuvoihin autonäyttelyssä Riyadhissa.

Tosin Iranissa on huomautettu, että nuorempi väestö on vanhempiaan valmiimpi vastustamaan sosiaalisia rajoitteita. Maan väkiluvun kaksinkertaistuttua alle 40 vuodessa on myös normien valvominen käynyt työlääksi.

– Naisten pidättäminen ja tuomitseminen oikeudessa on liian aikaa vievää, toteaa iranilainen toimittaja Nader Karimi Joni.

Myös Saudi-Arabiassa muutos kertoo saudien toiveesta kehittyä kohti modernimpaa yhteiskuntaa, toteaa Muna Abu Sulayman, joka on yksi ensimmäisistä maan tv:n naisjuontajista.

24-vuotias teheranilainen taiteilija Shahrzad Razaghi huomauttaa, ettei laki pukeutumisesta sinänsä ole muuttunut.

– En edellekään voi mennä kadulle ilman hijabia.

Saudi-Arabiassa naisten on käytettävä kaduilla koko vartalon ja pään peittävää kaapua.

Saudi-Arabiassa ei edes ole keskusteltu naisten pukeutumisrajoitteista.

– On valitettavaa, että elämme vuotta 2017 ja silti joudumme väittelemään siitä, miten saa ja miten ei saa pukeutua, summaa naisten oikeuksia ajavan Equality Now -järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan asiantuntija, palestiinalainen Suad Abu-Dayyeh.

– Toivon silti Saudi-Arabian nykyisen kehityksen jatkuvan, hän lisää.

Saudi-Arabia ja Iran sijoittuvat yhä Maailman talousfoorumin tasa-arvolistauksessa maailman kymmenen heikoimman maan joukkoon.

Lähteet: New York Times, Telegraph

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?