Iranin presidentiltä varoitus mielenosoittajille: ”Kansa tulee vastaamaan mellakoitsijoille ja lainrikkojille” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Iranin presidentiltä varoitus mielenosoittajille: ”Kansa tulee vastaamaan mellakoitsijoille ja lainrikkojille”

Hallituksen vastaiset mielenosoitukset eri puolilla Irania jatkuvat jo viidettä päivää.

1.1.2018 20:43

Paikallinen media on näyttänyt kuvaa muun muassa palavista autoista, ja sosiaalisessa mediassa on levinnyt videonpätkiä hallituksen vastaisia iskulauseita huutavista mielenosoittajista. Kuvissa näkyy myös poliisin näkyvä läsnäolo pääkaupunki Teheranin kaduilla.

Viranomaiset kertoivat myös uusista pidätyksistä, mutta eivät täsmentäneet tietoja.

Mielenosoitukset alkoivat kasvavien elinkustannusten vastustamisesta, mutta kääntyivät pian koko islamilaisen hallinnon vastaisiksi.

Tiedon saaminen mielenosoituksista on ollut vaikeata, sillä Iranin hallinto on asettanut muun muassa matkustusrajoituksia ja estänyt sosiaalisen median ja mobiilin internetin käyttöä.

Maanantain vastaisena yönä mielenosoituksissa kuoli 10 ihmistä. Torstaina alkaneissa mielenosoituksissa on tähän mennessä kuollut yhteensä 12 ihmistä.

Ruhani: Pienen vähemmistön rettelöintiä

Presidentti Hasan Ruhani julkisti aiemmin verkkosivuillaan lausunnon varoittaen, että Iranin kansa tulee ”vastaamaan mellakoitsijoille ja lainrikkojille”. Ruhanin mukaan mielenosoittajat edustavat vähemmistöä, jotka huutavat iskulauseita lakia ja kansan tahtoa vastaan loukaten vallankumouksen arvoja.

Ruhani yritti jo eilen tv-puheessaan vedota tilanteen rauhoittamiseksi, mutta mielenosoitukset jatkuivat siitä huolimatta.

– Ihmiset ovat vapaita ilmaisemaan arvostelunsa ja osoittamaan mieltään. Mutta arvostelu on eri asia kuin väkivalta ja julkisen omaisuuden tuhoaminen, Ruhani sanoi puheessaan.

Iranin presidentti Hasan Ruhani.­

Sosiaalisessa mediassa levinneiden videoiden perusteella poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkiä hajottaakseen Teheraniin kerääntyneen pienen joukon mielenosoittajia. Myös Kermanshahin, Khorramabadin ja Shahinshahrin kaupungeissa kerrottiin mielenosoituksista.

Valtion media vaikeni aluksi mielenosoituksista mutta esitti niistä kuvaa eilisestä alkaen. Kuvissa näkyi nuoria miehiä kivittämässä pankkeja ja ajoneuvoja sekä Iranin lippua polttava mies.

Sosiaalista mediaa rajoitettu

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi Iranin tilannetta Twitterissä. Trump sanoi tviitissään Iranin nyt sulkeneen internetin, jotta rauhalliset mielenosoittajat eivät voi kommunikoida. Trumpin mukaan tämä ei ole hyvä asia.

– Iran, jossa on eniten sponsoroitua terroria ja päivittäisiä ihmisoikeusloukkauksia, on nyt sulkenut internetin, jotta rauhalliset mielenosoittajat eivät voi kommunikoida. Ei hyvä! Trump kirjoitti.

Ruhani reagoi Trumpin kommentteihin sanomalla, ettei Trumpilla ole ”oikeutta” tuntea sympatiaa iranilaisia mielenosoittajia kohtaan. Trump on Ruhanin mukaan aiemmin kutsunut heitä terroristeiksi.

– Tuo mies, joka haluaa tänään Yhdysvalloissa tuntea myötätuntoa kansaamme kohtaan, on unohtanut, että muutama kuukausi sitten hän kutsui Iranin kansaa terroristeiksi, Ruhani sanoi.

Talouden ongelmat risovat

Ruhani valittiin Iranin presidentiksi vuonna 2013 ja uudelleen viime vuonna. Hän lupasi kohentaa maan taloudellista tilaa, mutta monien iranilaisten mielestä edistys on ollut liian hidasta. Varsinkin nuorisotyöttömyys on korkealla.

– Ruhani on pitänyt tiukkaa talouskuria vuodesta 2013 lähtien ja markkinoinut sitä pakollisena kuurina, jotta inflaatio ja valuuttakurssiongelmat pysyisivät kurissa ja Iranin vetovoima investointikohteena paranisi. Mutta vuosia kestävä vyönkiristys talouspakotteiden jälkeen koettelee ihmisten kärsivällisyyttä, sanoi EU:n ja Iranin välistä vuoropuhelua edistävän Europe-Iran Forumin perustaja Esfandyar Batmanghelidj.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?