Iranissa voimakkaita hallituksen vastaisia protesteja – Yhdysvallat tuomitsi mielenosoittajien pidätykset - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Iranissa voimakkaita hallituksen vastaisia protesteja – Yhdysvallat tuomitsi mielenosoittajien pidätykset

Kuolema diktaattorille, huusivat useissa Iranin kaupungeissa perjantaina kaduille kerääntyneet mielenosoittajat.

30.12.2017 1:32

Paikallisten uutislähteiden mukaan torstaina alkaneet hallituksenvastaiset protestit levisivät perjantaina lukuisiin kaupunkeihin. Korkeita hintoja vastustaneiden mielenosoitusten kerrotaan muuttuneen yleisiksi Iranin hallintoa vastustaviksi protesteiksi, joiden sanotaan olevan suurimpia sitten vuoden 2009 suurmielenosoitusten.

Uutistoimisto Reutersin levittämällä videolla näkyy mielensoittajia Kermanshahin kaupungissa. Videolla mielenosoittajat heittävät tavaroita poliiseja kohti, jotka vastaavat ampumalla heitä päin vesitykeillä.

  • Katso video protestista ylläolevasta ikkunasta.

Reutersin mukaan aupungin keskustaan kerääntyi noin kolmesataa mielenosoittajaa, jotka vaativat poliittisten vankien vapauttamista.

– Vapaus tai kuolema!, protestoijien kerrotaan huutaneen. Toisten kerrotaan vaatineen ”kuolemaa diktaattorille”, viitaten maan presidenttiin Hassan Rouhaniin.

Kuvakaappaus videolta jolla nähdään mielenosoittajia Kermanshahin kaupungissa.­

Sosiaaliseen mediaan ladattujen videoiden perusteella pääkaupunki Teheranissa ja useissa muissa kaupungeissa poliisi oli varautunut raskaalla miehityksellä mielenosoituksiin.

Mielenosoitusten taustalla kerrotaan olevan paitsi kyllästyminen korkeisiin hintoihin, myös hallinnon väitetty korruptio ja tyytymättömyys Iranin osallistumiseen alueellisiin konflikteihin esimerkiksi Syyriassa ja Irakissa.

Yhdysvallat vastustaa pidätyksiä

Iranilaismedian mukaan torstain ja perjantain protestien seurauksena kymmeniä mielenosoittajia on pidätetty. Yhdysvaltojen ulkoministeriö julkaisi perjantaina lausunnon, jossa maa tuomitsi Iranin tekemät pidätykset ja rauhanomaiset mielenosoitukset kovasanaisesti. Lausunnossa kehotettiin kaikkia maita tukemaan Iranin kansalaisia näiden vaatiessa itselleen perusoikeuksia ja vastustaessaan korruptiota maassaan.

Iranin presidentti Hassan Rouhani.­

Yhdysvallat on ottanut aiempaa kovemman linjan Iraniin sen jälkeen kun Donald Trump valittiin maan presidentiksi viime vuonna. Trumpin edeltäjä Barack Obama neuvotteli Rouhanin kanssa sopimuksen Iranin ydinohjelman lopettamisesta vuonna 2015. Trump on presidenttinä arvostellut sopimusta kovin sanoin.

Sopimuksen seurauksena Yhdysvallat purki pitkään voimassa olleita talouspakotteita Iranille, jonka oli määrä parantaa maan taloutta ja sen kansalaisten hyvinvointia. Toistaiseksi tilanne maassa on parantunut vain vähän, joka on lisännyt iranilaisten tyytymättömyyttä Rouhanin hallintoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?