Jeesuksesta tehtiin sukupuoleton, kansa raivostui – nyt Ruotsin kirkko pahoittelee rohkeuttaan

Västeråsin tuomiorovastin mukaan kirkko halusi osoittaa, että Jeesukseen voi viitata myös muilla ilmaisuilla. Lehti-ilmoituksen tarkoitus oli kutsua väkeä joulujumalanpalvelukseen.

29.12.2017 17:43

Maailmalla tasa-arvostaan tunnetussa Ruotsissakin tuli mitta täyteen, kun Västeråsin kirkko vihjasi Jeesuksen olevan sukupuoleton.

Joulupäivänä Keski-Ruotsissa sijaitsevan kunnan kirkko julkaisi paikallislehti Västerås Tidningissä jumalanpalveluskutsun, jonka se on jälkikäteen arvellut olleen liian rohkea. Ilmoitus alkoi tarinallisesti.

– Tervetuloa Jeesus! Joulupäivänä 25. joulukuuta syntyi Jeesus, kauan odotettu lapsi. Hän syntyi, kun onnelliset vanhemmat Maria ja Joosef olivat matkaamassa jalan.

Suomalaisen silmään lauseesta ei löydy mitään erityisen hätkähdyttävää. Ruotsissa kohun kuitenkin aiheutti ilmoituksessa käytetty hän-pronomini, joka oli muodossa hen. Ruotsin kielessä miehestä käytetään sanaa han ja naisesta hon. Viime vuosina kuitenkin sukupuolineutraalin hen-pronominin käyttö on ollut yleistymässä, ja nyt myös kirkko päätti soveltaa tätä sanaa viitatessaan Jeesukseen.

Hen-pronominia voidaan käyttää esimerkiksi silloin, kun puheena olevan henkilön sukupuolta ei haluta korostaa tai sitä ei pidetä olennaisena kyseisessä asiayhteydessä. Ruotsin akatemian sanakirjassa hen-pronomini oli ensimmäistä kertaa vuoden 2015 painoksessa.

Sanavalinta kuitenkin herätti runsaasti närää valtakunnan laajuisesti. Västeråsin kirkon tuomiorovasti Susann Senter kertoi Aftonbladetille, että ihmisten reaktiot ovat vaihdelleet laidasta laitaan.

– Minulle Jeesus oli mies omana elinaikanaan. Mutta se Jeesus, josta kirkko puhuu tänä päivänä on jotain paljon suurempaa, Senter perusteli eilen. Sanavalinta oli hänen mukaansa etukäteen tarkkaan harkittu. Västeråsin kirkko on aiemmin ollut aktiivinen sukupuoleen ja tasa-arvoon liittyvissä kysymyksissä.

– Olemme tulleet tietoisiksi, kuinka helposti kooditamme toisiamme, joten ajattelimme olla hieman rohkeita ja olla sukupuolittamatta Jeesusta, Senter kertoi SVT:lle eilen.

Västeråsin kirkon Facebook-sivulla syntyi myrskyisä keskustelu hen-pronominin käytöstä. Monissa kirjoituksissa ihmeteltiin sanavalintaa ja kirkolta penättiin parempia perusteluja. Useat uhosivat eroavansa kirkosta.

Kirkko päätyi lopulta pahoittelemaan ilmoitustaan.

– Syntymäilmoituksen tarkoitus oli kutsua väkeä erääseen joulun jumalanpalveluksista. Jos joku loukkaantui muotoilustamme, se ei ollut tarkoituksemme, Senter kirjoitti eilen tiedotteessa.

– Haluamme vain osoittaa, että on olemassa myös muita, eri perspektiivejä tarjoavia ilmaisuja, Senter jatkoi ja kannusti yhä muita käyttämään hen-pronominia niin halutessaan.

SVT:n kyselyssä perjantai-iltapäivään mennessä noin 81 prosenttia vastaajista kannattaa maskuliinisen han-pronominin käyttöä. Sukupuolineutraalia pronominia kannattaa 11 prosenttia ja feminiinistä hon-pronominia kolme prosenttia. Viisi prosenttia vastaajista ei osaa vastata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?