Ruotsalaistaiteilija maalasi valtavan sukuelimen kerrostalon kylkeen Manhattanilla: ”Tämä on jo totaalisesti vasten kasvoja”

Neljän kerroksen korkuisen muraalin elinkaari manhattanilaisrakennuksen kyljessä jäi lyhyeksi. Joidenkin naapuruston asukkaiden mielestä se oli liikaa lapsille.

Carolina Falkholtin seinämaalaus Broome Streetillä.

28.12.2017 22:11

Jouluaattona Manhattanin Lower East Siden asukkaat saivat erikoisen joululahjan. Erään asuintalon päätyyn oli ilmestynyt valtava muraali, joka esittää miehen sukuelintä. Poikkeuksellisen rohkea taideteos jakoi asukkaiden mielipiteitä: osaa yllättävä näky piristi kesken hyytävän päivän, osa naapuruston asukkaista taas koki olonsa epämukavaksi. Paikallinen aktivisti ja äiti Naomi Pena ei ollut mielissään työstä.

– Ehkä sinulla ei ole lapsia, tai et asu täällä ja joudu kävelemään tämän ohi, mutta en tosiaankaan ollut iloinen joutuessani selittämään kahdeksanvuotiaille kaksosille, mikä tämä on, Pena kirjoittaa taideryhmä The New Allenille ja paikallisille viranomaisille sähköpostissaan The New York Postin mukaan.

The New York Post arvelee, että työ tilattiin taideryhmä The New Allenin kautta. Independentin mukaan asuintalon omistajalta ei oltu saatu lupaa muraaliin.

Teoksen taustalla on ruotsalainen katutaiteilija Carolina Falkholt, joka maalasi muraalin taideryhmän pyynnöstä.

– Ei aikaa kiveksille... En ole ikinä maalatessani kuullut niin paljon naurua ja nähnyt niin monia iloisia kasvoja selkäni takana kuin tänään tehdessäni tätä seinää Broome Streetillä, Falkholt kirjoitti julkaisemansa kuvan oheen. Maalausurakka vei kaksi tuntia.

Vain 48 tuntia myöhemmin näytti jo siltä, että maalaus tullaan peittämään. Falkholt kertoi ruotsalaislehti Expressenille, että sen ympärille pystytettiin rakennustelineitä. Guardianin mukaan muraali peitettiin keskiviikkona.

– Graffitiartistina olen tottunut menettämään työni ja olin varautunut siihen, että tämä työ herättää paljon tunteita. En tiedä, olisiko kiinteistönomistaja saanut niin paljon painetta vihaisilta vanhemmilta tai vastaavaa, taiteilija pohtii Expressenille.

Hän ei kuitenkaan ymmärrä lapsiin vetoavaa argumenttia.

– Tiedän, että seksuaalisuus, seksi ja vartalo ovat kiistanalaisia aiheita, mutta kun ihmiset pyytävät ”ajattelemaan lapsia”, heillä ei vain itsellään ole kieltä puhua lasten kanssa näistä erittäin tärkeistä aiheista, Falkholt näpäyttää.

Toisaalta, kaikki eivät vedonneet pelkästään lapsiin. Guardianin haastattelema Avery Plewis oli käymässä kaupungissa Torontosta. Hänen mielestään maalaus kuvastaa visuaalista seksuaalista häirintää.

– Se on outo, koska se on niin fallistinen, että se ylittää jo seksuaalisen häirinnän rajan. Häirintä on usein salamyhkäistä, mutta tämä on jo totaalisesti vasten kasvoja, Plewis sanoi.

Taustalla ajatus herättää keskustelua tabuista

Taideryhmä The New Allenin jäsen Franco kertoo Independentille, että työ kuvastaa seksuaalista vapautta ja sen ymmärtämistä, että ihmisten sukupuolielimet ovat tavallinen asia.

– Taiteilija on feministi ja tavallisesti hän maalaa vaginoita, mutta nyt hän päätti tehdä tämän monesta eri syystä.

Francon mukaan peniksen kuva valittiin herättämään keskustelua aiheesta, joka on yhä tabu New Yorkissa.

– Puolella maailmaa on penis, joten miksi sen pitäisi olla niin kiistanalaista?

Samassa naapurustossa on ennestään ollut toinen Falkholtin koko seinän kokoinen muraali, joka on abstrakti tulkinta vaginasta.

– Tavallisesti maalaan vaginoita, ja koska olin juuri viimeistellyt erään sellaisen viisikerroksiseen rakennukseen, minusta tuntui, että nyt tarvitaan penistä. Broome Streetin seinä oli täydellinen siihen. Lainatakseni (taiteilija) Judith Bernsteiniä, jos penis voi mennä naiseen, se vois mennä seinällekin, Falkholt kertoi brittilehti Guardianille viimeisimmän teoksensa synnystä.

Ruotsalaislehti Expressen kertoo, että Falkholtin teokset ovat kuumentaneet tunteita aiemminkin. Vuonna 2013 hän maalasi abstraktin, seksuaalissävytteisen maalauksen Halmstadissa avattuun uuteen kouluun, mitä paikallispoliitikko Håkan Wallin piti sopimattomana.

Lähteet: The New York Post, Expressen, Guardian, Independent.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?