Naisen alastoman ruumiin vierestä löytyi kastikekauha, jonka hirvittävä tarkoitus selvisi pian poliisille – missä ovat heidän murhaajansa?

Julkaistu:

Monet maailman pelottavimmista murhista ovat yhä selvittämättä. Julkaisemme suositun jutun viime kesäkuulta nyt uudelleen.
Vuodenvaihteen kunniaksi julkaisemme uudelleen muutamia kuluneen vuoden suosituimpia juttuja. Tämä juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 24. kesäkuuta 2017.

Suomen rikoshistorian kuuluisimpia henkirikoksia ovat Kyllikki Saaren murha ja Bodomin murhat. Molemmat ovat vuosikymmenten jälkeen yhä selvittämättä.

Maailmalla tunnetaan lisää usein verisiä, selvittämättömiä henkirikoksia. Buzzfeed-sivusto listasi niistä pelottavimpia. Ilta-Sanomat esittelee tapauksista yhdeksän.

1. Grimesin siskot löytyivät tienposkesta

15-vuotias Barbara ja 13-vuotias Patricia lähtivät katsomaan Elviksen Love Me Tender -elokuvaa Chicagossa joulukuussa 1956. Kotiin siskokset eivät palanneet enää koskaan.

Kaksikon katoamisesta käynnistyi suurin etsintäoperaatio Chicagossa koskaan – jopa Elvis osallistui vetoamalla yleisöön tyttöjen löytymiseksi.


Tyttöjen alastomat ruumiit löytyivät tammikuussa 1957 tien sivusta. Middlesboro Daily Newsin mukaan poliisi uskoo, että heidät oli heitetty sinne autosta.

Tapauksen pääepäilty Bennie Bedwell tunnusti ensin rikoksen. Tunnustuksen mukaan hän oli vienyt ystävänsä Frankin kanssa tytöt ajelulle. Bedwell kertoi tyttöjen kieltäytyneen heidän lähestymisyrityksistään, mistä Bedwell ja hänen ystävänsä olivat suuttuneet. Tämän jälkeen nämä olivat miehen kertoman mukaan kajonneet tyttöihin. Myöhemmin he heittivät tyttöjen ruumiit autosta ja ajoivat pois.

Syyttäjä ei uskonut tarinaa, vaan arveli St. Petersburg Timesin mukaan asiaan liittyvän muutakin.

– Emme saa tietää koko tarinaa ennen kuin löydämme tämän toisen miehen, Frankin.

Bedwell perui myöhemmin tunnustuksensa. Bedwellin ystävä kertoi poliisille myöhemmin heidän viettäneen aikaa yhdessä samaan aikaan kun murha olisi tapahtunut.

Kuka tytöt heitti ojaan? Sitä emme saa kenties koskaan tietää.

2. Ricky McCormickin taskuista löytyi kryptistä kirjoitusta

Kukaan ei etsinyt häntä. Kun Ricky McCormick, 41, katosi kesäkuussa 1999, kukaan ei tehnyt katoamisilmoitusta.

Mies löydettiin kolme päivää katoamisensa jälkeen pellolta Missourista. Ruumis oli tuolloin jo pahoin kärsinyt, kertoo The Daily Dot. Pelto oli poliisin mukaan paikka, jonne paikalliset rikolliset usein jättivät uhrinsa. Se sijaitsi 30 kilometrin päässä McCormickin kodista. McCormick ei osannut ajaa autolla, eikä pellolle kulkenut busseja, joten juuri muuta vaihtoehtoa ei jää kuin se, että hänet oli viety sinne.

McCormickin tausta ei ollut puhdas. Mies oli ollut vankilassa seksuaalirikoksesta, ja hänellä kerrottiin olevan yhteyksiä paikalliseen huumerinkiin. Murhaan ei kuitenkaan osattu yhdistää ketään, eikä miehestä löytynyt tutkimuksissa jälkiä, jotka olisivat selittäneet hänen kuolemansa.


Vasta vuonna 2011 FBI paljasti, että McCormickin farkkujen taskuista oli löydetty kaksi hänen kirjoittamaansa muistilappua, joissa oli kryptinen kirjoitus. News.com.au:n mukaan McCormikilla oli tapana pikkupoikana kirjoitella vastaavanlaisia lappuja, mutta edes hänen perheensä ei osannut tulkita viimeistä.

Satunnaiselta vaikuttavien numeroiden ja kirjainten yhdistelmän uskotaan tuovan valoa tapaukseen. FBI on pyytänyt myös julkisesti apua koodareilta julkaisemalla McCormikin viimeisen viestin.

Osaatko ratkaista koodin?

3. Betsy Aardsma puukotettiin kirjastossa

22-vuotias Betsy Aardsma oli Pennsylvanian osavaltionyliopiston kirjastossa lukemassa marraskuussa 1969, kun häntä puukotettiin.

Kirjasto oli puukotuksen tapahtuessa täynnä ihmisiä ja hämärästi valaistu. Aardsma lyyhistyi heti maahan, kirjojen pudotessa hänen päälleen, kertoo PennLive.com.

Aardsma ei huutanut, eikä pitänyt juuri mitään ääntä. Hän pikemminkin huokasi kerran. Puukko meni sydämeen saakka.

Viranomaiset arvelevat, että Aardsmaa puukotettiin takaapäin, koska tämän käsissä ei ollut nähtävissä puolustautumisvammoja. Haavasta tuli niin vähän verta Aardsman punaiselle mekolle, että häntä elvyttäneet henkilöt luulivat naisen kärsivän kohtauksesta. Puukotus havaittiin vasta, kun Aardsma oli siirretty sairaalaan.

Tutkijat jututtivat tapaukseen liittyen satoja opiskelijoita ja seurasivat johtolankoja ympäri maan, mutta palasivat aina tyhjin käsin. Tapausta tällä hetkellä tutkivan poliisin mukaan tapaus vaivaa yhä sitä selvittäneitä viranomaisia.

Pari minuuttia tapahtuman jälkeen yksi tai kaksi miestä poistui kirjastosta huikaten kirjastovirkailijalle, että jonkun pitäisi auttaa tyttöä viitaten Aardsmaan. Miestä tai miehiä ei ole koskaan tunnistettu.

Vaikka tapauksesta on liki 50 vuotta aikaa, poliisi ottaa yhä vastaan vinkkejä siihen liittyen.

4. Kipulääkettä ottaneet kuolivat syanidimyrkytykseen

Tylenol on nykyisin yksi Yhdysvaltojen suosituimmista käsikauppakipulääkkeistä. Lääke sisältää parasetamolia.

Vuonna 1982 seitsemän ihmistä kuoli Chicagossa otettuaan Tylenolia, kertoo Eonline.com. He kuolivat syanidimyrkytykseen. Tapaukset aiheuttivat maanlaajuisen paniikin.

Tylenolia valmistava Johnson&Johnson-yritys poistatti jokaisen lääkepakkauksen kauppojen hyllyiltä ja pyysi asiakkaita lähettämään kodeissaan olevat lääkkeet yrityksen analysoitaviksi. Myrkytettyjä lääkkeitä löytyi vain Chicagon alueelta, ja viranomaiset tulivat siihen tulokseen, että joku oli peukaloinut kaupassa olleita pakkauksia.

Tapaus johti siihen, että lääkepakkauksia muutettiin niin, että niiden huomaamatonkin avaaminen apteekeissa olisi mahdotonta. Johnson&Johnsonin toimintaa käytetään yleisesti edelleen hyvänä esimerkkinä yritystä kohtaavan kriisin ratkaisemisesta.

Yhtään epäiltyä ei ole alkuperäisissä Chicagon Tylenol-murhissa syytetty tai tuomittu. Tapaus aiheutti myös useita kopiomurhia, joiden tekijät on saatu kiinni.

5. Walkerin piirikunnan tuntematon teini koki hirvittävän lopun

Tuntematon teini-ikäinen tyttö nähtiin kahdella eri bensa-asemalla pyytämässä ohjeita siihen, kuinka löytää läheiseen vankilaan Huntsvillessä, Walkerin piirikunnassa Texasissa vuonna 1980. Hän kertoi olevansa matkalla vankilaan tapaamaan ystäväänsä. Saatuaan ohjeet tyttö lähti kävelemään kohti vankilaa.

Myöhemmin tytön alaston ruumis löydettiin lojumasta kasvot maata vasten kilometrien päästä. Kuolinsyyntutkijan mukaan tyttö oli tapettu kuristamalla tämä omiin sukkahousuihinsa. Uhrille oli tehty rajua seksuaalista väkivaltaa, ja häntä oli pahoinpidelty.

Tytön kuvaa näytettiin vankilan jokaiselle vangille, mutta kukaan ei tunnistanut häntä. Hän ei täsmännyt yhteenkään kadonneeksi ilmoitettuun henkilöön.

The Huntsville Itemin mukaan tapauksen käsittely avattiin uudelleen, kun poliisi löysi arkistoja tutkiessaan toisenkin samanlaisen tapauksen.

Uhria ei ole vieläkään tunnistettu, ja hänet haudattiin lahjoitetussa arkussa löytöpaikkansa hautausmaalle.

6. Lilly Lindeströmin ruumiista oli laskettu veret pois

Toukokuussa 1932 löydettiin 32-vuotias prostituoitu Lilly Lindeström kuolleena Tukholman Vasastadeniin kuuluvalta Atlaksen teollisuusalueelta. Hänen naapurinsa Minnie oli viimeinen, joka hänet näki elossa, kertoo The Sun.

Lindeström oli ehtinyt olla kuolleena parin päivän ajan, kun poliisi löysi hänet hänen omasta asunnostaan.

Uhrin alaston ruumis makasi sängyllä, ja ruumiin vieressä lojui kastikekauha. Tarkemmissa tutkimuksissa huomattiin, että Lindeströmin ruumiista oli laskettu pois liki kaikki veri. Poliisi epäilee, että murhan tekijä oli käyttänyt kauhaa veren juomiseen.

Epäilty nimettiin Atlaksen vampyyriksi. Tapaus on edelleen selvittämättä. Paikalta löytyneet esineet ovat nähtävillä Tukholman poliisimuseossa.

7. Töherrysmurhaaja piirsi uhristaan ensin luonnoksen

Tammikuun 1974 ja syyskuun 1975 välisenä aikana San Franciscon homoyhteisöä vainosi niin kutsuttu töherrysmurhaaja. Hänen uskotaan murhanneen 14 ihmistä ja hyökänneen kolmen muun kimppuun.

Töhertelijä tai piirtelijä – nimen murhaaja sai siitä, että hänellä oli tapana hurmata uhrinsa piirtämällä heistä luonnos lautasliinaan ennen kuin puukotti heidät kuoliaaksi, kertoo SF Weekly.


Uhrinsa murhaaja löysi homoyökerhoista, baareista ja ravintoloista.

Poliiseilla oli vahva epäily tekijästä, mutta koska kolme selviytynyttä eivät halunneet todistaa oikeudessa, jotta heidän homoutensa ei olisi paljastunut, virallisia syytteitä ei koskaan nostettu.

Poliisin huomion herätti myös 1977 kalifornialaispari, jota epäiltiin samankaltaisista surmista muualla Kaliforniassa. Tässäkään tapauksessa läpimurtoa ei kuitenkaan saatu tehtyä, ja tapaus on edelleen ratkaisematta.

8. St. Louisin tuntemattomalla tytöllä ei ollut päätä

Helmikuussa 1983 Yhdysvaltoja vapisutti St. Louisissa tapahtunut karmea henkirikos. Hylätyn talon kellarista löytyi pienen tummaihoisen tytön päätön ruumis, kertoo Daily Mail. Hänen arvioitiin olleen noin 8–11-vuotias. Ruumis oli sidottu. Poliisi epäilee, että tytölle oli tehty seksuaalista väkivaltaa ennen kuristamista.

Tytön päätä ei ole koskaan löydetty, joten häntä ei ole voitu tunnistaa, eikä esimerkiksi hammaskarttoja ole voitu käyttää tunnistamisen apuvälineenä.

Vuonna 2013 viranomaiset päättivät kaivaa ruumiin haudasta, jotta sille voitaisiin tehdä kehittyneempiä tutkimuksia syyllisen löytämiseksi. Tuolloin huomattiin, että ruumis ei ollutkaan merkityssä haudassaan, vaan puutteellisten hautarekisteritietojen myötä tieto ruumiin hautapaikasta löydettiin vasta myöhemmin.

St. Louisin tytön surma ja henkilöllisyys ovat jääneet hämärän peittoon.

9. Arlis Perry löytyi alttarin läheltä

Lokakuussa 1974 vastanainut Stanfordin yliopiston alueella asuva Perryn pariskunta ajautui kinaan perheen auton rengaspaineista. Arlis Perry kertoi miehelleen Bruce Perrylle aikovansa rukoilla läheisessä kirkossa. Pari jatkoi matkaa eri suuntiin, kertoo The Standford Daily.

Bruce Perry ei nähnyt 19-vuotiasta vaimoaan tämän jälkeen enää hengissä.

Hän huolestui noin kolmen aikaan aamuyöllä, kun Arlis ei ollut palannut rukoushetkeltään kotiinsa. Bruce Perry soitti poliisille ja teki Arlisista katoamisilmoituksen. Poliisit kävivät kirkon ovella, mutta kaikki ovet oli heidän mukaansa tukevasti lukittu.

Kirkon vartija, paikallinen poliisi löysi Arlisin ruumiin hieman ennen kello kuutta aamulla. Ruumis makasi kirkon itäosassa lähellä alttaria jäähakku päässään. Arlisin alaruumiista oli riisuttu vaatteet, ja sukupuolielimiä oli runneltu.

Vartija kertoi poliisille lukinneensa kirkon puolen yön jälkeen, jolloin rakennus vaikutti tyhjältä. Aamulla hän oli huomannut länsioven olevan auki. Ovi oli murrettu auki sisäpuolelta.

Arlis Perryn aviomies on tutkimuksissa rajattu pois epäiltyjen joukosta, eikä tekijästä ei ole poliisilla tietoa. Tapaus on yhä avoin ja poliisin tutkinnassa.