Trumpin suosikki yrittää viime hetken peliliikettä Alabamassa – perustana lausunto salaliittobloggarilta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin suosikki yrittää viime hetken peliliikettä Alabamassa – perustana lausunto salaliittobloggarilta

Ahdistelukohussa ryvettynyt Moore vaatii uusia vaaleja väitetyn vilpin vuoksi.

Republikaanien Roy Moore.­

28.12.2017 12:26

Yhdysvalloissa Alabaman senaattorivaalin hävinnyt republikaanien Roy Moore yrittää kumota vaalituloksen viime hetken valituksella.

Ahdistelukohun varjostama Moore hävisi kaksi viikkoa sitten järjestetyn vaalin demokraattien Doug Jonesille. Tappio oli republikaaneille ensimmäinen Alabamassa yli 20 vuoteen.

Alabaman vaaliviranomaisten on määrä vahvistaa vaalitulos tänään. Amerikkalaismedian mukaan Moore jätti valituksensa vain puoltatoista tuntia ennen määräajan umpeutumista.

Valituksen mukaan vaaleissa tapahtui vilppiä. Moore vaatii asiasta selvitystä ja uusia vaaleja.

Viranomaiset torjuneet väitteet vaalivilpistä

Alabaman vaaliviranomaiset eivät ole vielä kommentoineet Mooren valitusta. Aiemmin he ovat sanoneet, ettei väitetystä vaalivilpistä ole löytynyt todisteita.

Moore perustelee valitustaan Richard Charninin asiantuntijalausunnolla. Charnin on Yhdysvalloissa kiistelty hahmo, joka muun muassa pitää vaalivilppiväitteisiin ja presidentti John F. Kennedyn murhaan liittyviin salaliittoteorioihin keskittyvää blogia.

Charnin on aiemmin väittänyt, että sekä republikaanien George W. Bushin vaalivoitto 2004 sekä Hillary Clintonin nousu demokraattien ehdokkaaksi viime vuonna johtuivat vaalivilpistä. Hänen mukaansa todennäköisyys sille, että Alabaman vaalitulos pitää paikkaansa, on yksi 15 miljardista.

Trumpin tuki ei riittänyt voittoon

Vaalissa Moore sai äänistä 48,4 prosenttia ja Jones 49,9 prosenttia, eli liki 21 000 ääntä Moorea enemmän.

Vaalitulos oli kirvelevä tappio presidentti Donald Trumpille, joka antoi tukensa Moorelle useiden republikaanien vastustuksesta huolimatta. Samalla republikaanien enemmistö senaatissa kapeni vain kahteen edustajaan.

Useat naiset ovat syyttäneet Moorea ahdistelusta 1970-luvulla, kun Moore oli kolmikymppinen ja uhrit teini-ikäisiä. Moore on kiistänyt kaikki syytökset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?