Ulkomaat

Video keskiaikaisesta kävelystä ampaisi hitiksi – pyrittiin välttämään ”mielipuolten ja barbaarien hillittömiä eleitä”

Julkaistu:

Tutkijan mukaan keskiajalla haluttiin astella elegantisti ja välttää tömistelevää ja karhumaista kävelytyyliä.
Monen asian tiedetään muuttuneen sitten keskiajan, mutta harva tietää, että ihmisen uskotaan 500 vuotta sitten myös kävelleen eri tavalla kuin nykyään.

Saksassa Bärnaun ulkoilmamuseossa kuvatulla videolla tutkija Roland Warzecha esittelee Euroopassa keskiajalla suosittua päkiäaskellusta, joka on sittemmin muuttunut nykypäivänä tunnetuksi kanta-askellukseksi.

Maailmalla laajasti levinneestä videosta uutisoi muun muassa Boingboing.

Warzechan mukaan päkiä edellä astuminen liittyi keskiajalla useisiin käytännön seikkoihin, kuten tarpeeseen tunnustella maata ennen astumista sekä sen aikaisiin kenkiin, jotka olivat käytännössä vain nahasta valmistetut sukat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Askellustyylin terveyshyödyiksi mies luettelee muun muassa pohjelihasten kehittymisen sekä ryhdikkäämmän kävelyasennon. Videolla hän kertoo pohjelihastensa kasvaneen huimasti puolen vuoden mittaisen kokeilujakson aikana.Suomalaislähtöisen tietokirjailijan ja keskiaikatutkijan Hannele Klemettilä-McHalen mukaan vanhanaikainen askellustapa liittyi käytännön seikkojen lisäksi myös ylempien luokkien ja oppineiden tapaan kiinnittää huomiota kehon eleiden ja liikkeiden kontrolliin.

– Ajateltiin, että hyvän kristityn, kunniallisen kansalaisen kehon eleet ja liikkeet olivat aina hallitut ja kauniit, ja samalla mahdollisimman erilaiset paheksuttujen ryhmien kuten esimerkiksi eläinten, mielipuolten, barbaarien, pakanoiden ja paholaisten kaoottisista, rajuista, rumista ja hillittömistä liikkeistä.

– Näin ollen tömistelevä, karhumainen, kantapäitä hyödyntävä kävelytyyli, jos joku siihen jostain syystä sortui, näyttäytyi rumana, naurettavana ja paheksuttavana. Yläluokan lapset opetettiin luonnollisesti varhaiselta iältä asti kävelemään ja elehtimään kauniisti, Klemettilä-McHale kertoo.

Tutkija mainitsee todisteeksi entisestä askellustavasta keskiajan kuvataiteen, josta löytyy useita esimerkkejä ihanteellisesta kävelytyylistä.

– Kuvissa yläluokkaiset ihmiset astelevat puutarhassa, kadulla tai palatsissa hillityn tyylikkäästi, päkiät edellä, siroissa, ohutpohjaisissa nahkajalkineissaan, eli niin kutsutuissa poulain-kengissä, jotka olivat muodissa keskiajan lopulla. Jalkineen pitkän kärjen vuoksi niillä oli pakostakin asteltava varoen, päkiä ensin.

Turun yliopiston tohtorikoulutettava Reima Välimäki on skeptinen sen suhteen, että ihmisen kävelytyyli olisi muuttunut huimasti sitten keskiajan, ainakaan Suomessa.

– Ihmiset kävelivät Suomessa pitkälle 1900-luvulle saakka paljain jaloin kesäisin, eikä meillä ole mitään jälkeä siitä, että kävelytyyli olisi poikennut nykyisestä. Vaikea kuvitella, että keskiajan ihminen olisi kävellyt kovin erilaisesti, Välimäki sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  2. 2

   Herttuatar Catherine välttää huomion varastamisen häissä ovelalla kikalla – toteutti sen myös Harryn ja Meghanin häissä

  3. 3

   Ruotsi voitti dramaattisesti jääkiekon MM-kultaa!

  4. 4

   Ruotsin MM-finaalisankari yllätti tv-katsojat C Morella – antoi haastattelun suomeksi!

  5. 5

   Trump käynnisti täyden sodan FBI:ta vastaan – oikeusministeriö selvittää Venäjä-tutkinnan poliittiset motiivit

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  2. 2

   Tällaiset olivat prinssi Harryn ja Meghanin rakkaudentäyteiset häät: 31 kuvaa, jotka sinun on vain pakko nähdä

  3. 3

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  4. 4

   Ruotsi voitti dramaattisesti jääkiekon MM-kultaa!

  5. 5

   Onko tässä prinssi Harryn upein häälahja Meghanille? Iltajuhlassa Meghanin yllä nähtiin koskettava kunnianosoitus Dianalle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

  2. 2

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  3. 3

   Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

  4. 4

   Sebastian Aho takoi hattutempun, USA jäi jalkoihin! IS seurasi

  5. 5

   Mikael Jungner uskoo ymmärtävänsä, miksi Susanna Koski ohitti työttömän haasteen: ”Kuussa ei mene välttämättä kuin muutama sata euroa”

  6. Näytä lisää