Video keskiaikaisesta kävelystä ampaisi hitiksi – pyrittiin välttämään ”mielipuolten ja barbaarien hillittömiä eleitä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Video keskiaikaisesta kävelystä ampaisi hitiksi – pyrittiin välttämään ”mielipuolten ja barbaarien hillittömiä eleitä”

Tutkijan mukaan keskiajalla haluttiin astella elegantisti ja välttää tömistelevää ja karhumaista kävelytyyliä.

Saksalaistutkijan mukaan päkiäaskellus kuului keskiaikana moitteettoman kristityn elekieleen. Suomalainen tohtorikoulutettava on skeptinen asian suhteen.

28.12.2017 9:48

Monen asian tiedetään muuttuneen sitten keskiajan, mutta harva tietää, että ihmisen uskotaan 500 vuotta sitten myös kävelleen eri tavalla kuin nykyään.

Saksassa Bärnaun ulkoilmamuseossa kuvatulla videolla tutkija Roland Warzecha esittelee Euroopassa keskiajalla suosittua päkiäaskellusta, joka on sittemmin muuttunut nykypäivänä tunnetuksi kanta-askellukseksi.

Maailmalla laajasti levinneestä videosta uutisoi muun muassa Boingboing.

Warzechan mukaan päkiä edellä astuminen liittyi keskiajalla useisiin käytännön seikkoihin, kuten tarpeeseen tunnustella maata ennen astumista sekä sen aikaisiin kenkiin, jotka olivat käytännössä vain nahasta valmistetut sukat.

Askellustyylin terveyshyödyiksi mies luettelee muun muassa pohjelihasten kehittymisen sekä ryhdikkäämmän kävelyasennon. Videolla hän kertoo pohjelihastensa kasvaneen huimasti puolen vuoden mittaisen kokeilujakson aikana.

Suomalaislähtöisen tietokirjailijan ja keskiaikatutkijan Hannele Klemettilä-McHalen mukaan vanhanaikainen askellustapa liittyi käytännön seikkojen lisäksi myös ylempien luokkien ja oppineiden tapaan kiinnittää huomiota kehon eleiden ja liikkeiden kontrolliin.

– Ajateltiin, että hyvän kristityn, kunniallisen kansalaisen kehon eleet ja liikkeet olivat aina hallitut ja kauniit, ja samalla mahdollisimman erilaiset paheksuttujen ryhmien kuten esimerkiksi eläinten, mielipuolten, barbaarien, pakanoiden ja paholaisten kaoottisista, rajuista, rumista ja hillittömistä liikkeistä.

– Näin ollen tömistelevä, karhumainen, kantapäitä hyödyntävä kävelytyyli, jos joku siihen jostain syystä sortui, näyttäytyi rumana, naurettavana ja paheksuttavana. Yläluokan lapset opetettiin luonnollisesti varhaiselta iältä asti kävelemään ja elehtimään kauniisti, Klemettilä-McHale kertoo.

Tutkija mainitsee todisteeksi entisestä askellustavasta keskiajan kuvataiteen, josta löytyy useita esimerkkejä ihanteellisesta kävelytyylistä.

– Kuvissa yläluokkaiset ihmiset astelevat puutarhassa, kadulla tai palatsissa hillityn tyylikkäästi, päkiät edellä, siroissa, ohutpohjaisissa nahkajalkineissaan, eli niin kutsutuissa poulain-kengissä, jotka olivat muodissa keskiajan lopulla. Jalkineen pitkän kärjen vuoksi niillä oli pakostakin asteltava varoen, päkiä ensin.

Turun yliopiston tohtorikoulutettava Reima Välimäki on skeptinen sen suhteen, että ihmisen kävelytyyli olisi muuttunut huimasti sitten keskiajan, ainakaan Suomessa.

– Ihmiset kävelivät Suomessa pitkälle 1900-luvulle saakka paljain jaloin kesäisin, eikä meillä ole mitään jälkeä siitä, että kävelytyyli olisi poikennut nykyisestä. Vaikea kuvitella, että keskiajan ihminen olisi kävellyt kovin erilaisesti, Välimäki sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?