Ulkomaat

Maailman suurin lentokone rullasi kiitotiellä ensi kertaa – Stratolaunchissa on 2 runkoa ja 6 suihkumoottoria

Julkaistu:

Yhdysvallat
Peräti 117 metrin levyiset siivet omaava Stratolaunch lähestyy ensi lentoaan.
Microsoftin perustaneen miljardööri Paul G. Allenin perustaman Stratolaunch-yhtiön samanniminen kone rullasi viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa kiitoradalla omien moottoriensa voimalla.

Yhtiön mukaan Stratolaunch on suurin koskaan tehty lentokone sen siipien kärkivälin mukaan laskettuna. Siipien päästä päähän koneella on mittaa peräti 117 metriä.

Kaksirunkoista ja kuudella suihkumoottorilla varustettua konetta ei kuitenkaan ole suunniteltu matkustajakäyttöön, vaan sen avulla on tarkoitus toimittaa satelliitteja avaruuteen.


Viikonlopun testissä tarkasteltiin koneen hallintaa ja pysäyttämistä. Kone rullasi kuuden Pratt & Whitney -suihkuturbiinimoottorinsa voimalla enimmillään 45 kilometrin tuntivauhtia Mojaven avaruuskeskuksessa Kaliforniassa tehdyssä testissä.Stratolaunch ilmoitti kaikkien testien onnistuneen. Testistä on julkaistu Youtube-video, joka on nähtävissä yllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämä oli tärkeä askel koko tiimille ja ohjelmalle. Ensimmäinen hitaan vauhdin rullaustesti on hyvin tärkeä askel kohti ensimmäistä lentoa, totesi Stratolaunch-ohjelman johtaja George Bugg.

Koneen alle kiinnitetään monivaiheinen raketti, johon voidaan lastata esimerkiksi satelliitteja. Kone kuljettaa raketin noin 10 kilometrin korkeuteen, jossa se laukaistaan avaruuteen.