Vandaalit tuhosivat 115 miljoonaa vuotta vanhan dinosauruksen jalanjäljen Australiassa

Luonnonpuiston työntekijöiden mukaan jalanjälki tuhottiin todennäköisesti vasaralla hakkaamalla.

Kuva dinosauruksen jalanjäljestä ennen ja jälkeen vandalisoinnin.

Paleontologit löysivät Australian Victoriassa sijaitsevalta Flat Rocksin alueelta vuonna 2006 115 miljoonaa vuotta vanhan jalanjäljen, jonka he uskoivat kuuluneen teropodi-dinosaurukselle. Kysymys oli kaksijalkaisesta, terävähampaisesta ja lihaa syövästä lajista.

Samalta alueelta on löydetty myös muita dinosaurusten fossiileja ja luita, ja Telegraphin mukaan alueella on asustanut muinoin ainakin kuutta erilaista lajia lihaa syöviä dinosauruksia. Viime viikolla kansallispuistossa tehtiin ikävämpi havainto, kun vuonna 2006 löydetty jalanjälki joutui vandaalien iskun kohteeksi. Jalanjäljestä puuttuu noin 30 sentin mittainen palanen.

Puistonvartija Brian Martin sanoo asiasta uutisoivalle BBC:lle, että vandaalit ovat käyttäneet todennäköisesti vasaraa tai kivenlohkaretta varpaanjäljen irrottamiseen. Hänen mukaansa tähän viittaavat myös paikalta löydetyt kiven palaset.

Jalanjälki on kuitenkin ehkä korjattavissa, sillä irti hakatut palaset saatiin kerättyä talteen ennen niiden katoamista.

– Toivottavasti Victorian museon henkilökunta pystyy entisöimään jalanjäljen ainakin jollain tasolla, sanoi toinen puistonvartija Mike Cleeland news.com.au-sivustolle.

Martin kertoo, että vahingon oli havainnut kansallispuiston virkailija, joka oli edellisellä viikolla pitänyt alueella opastetun kierroksen koululaisille. Martinin mukaan vandaalit ovat todennäköisesti tienneet tarkalleen, missä jalanjälki sijaitsee.

– Sijainti täytyy tietää tarkalleen. Moni kävelee sen ohi huomaamatta sitä, hän kertoo luonnontilassa ihmisten nähtävillä olleesta muinaismuistosta.

Viime viikolla otsikoihin nousi maailmalla myös toinen hieman vastaava tapaus, kun häikäilemätön kiinalaisturisti tuhosi vain muutamalla potkulla tippukivipylvään, jonka muodostumisessa kestää tuhansia vuosia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?