Trump lähellä voittoa verouudistuksessa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump lähellä voittoa verouudistuksessa

Yhdysvalloissa edustajainhuone on hyväksynyt verouudistusta koskevan lakipaketin.

19.12.2017 23:13

Seuraavaksi se siirtyy senaatin hyväksyttäväksi. Jos lakipaketti läpäisee myös senaatin käsittelyn, presidentti Donald Trump pääsee allekirjoittamaan uudistuksen. Trump on jo ehtinyt kutsumaan lakipakettia joululahjaksi koko maalle.

Senaatin käsittely venynee pitkälle yöhön Suomen aikaa.

Lakiuudistuksen takaamat veronkevennykset ovat suurimmat vuosikymmeniin. Republikaanien ajama uudistus on keventämässä merkittävästi suuryritysten verotusta. Myös monien palkansaajien verojen on määrä vähentyä. Demokraatit ovat arvostelleet uudistushanketta, koska heidän mukaansa sen tarkoitus on auttaa rikkaita, ei keskiluokkaa.

Republikaanien johto esitteli lain lopullisen version viime viikolla, kun edustajainhuoneen ja senaatin aiemmin hyväksymien versioiden erot oli saatu sovitettua yhteen.

Republikaanit pidättävät hengitystään

Toteutuessaan lakiuudistus olisi republikaaneille ja presidentti Trumpille vaalikauden ensimmäinen suuri poliittinen voitto, ja sitä välivaaleihin valmistautuvat republikaanit todella tarvitsisivat.

Senaatin tämänpäiväisestä äänestyksestä on ennakoitu tiukkaa, eikä republikaaneilla ole varaa niskuroiviin senaattoreihin. Yksikään republikaanisenaattoreista ei ole julkisesti vastustanut paketin hyväksymistä, mutta puolueen rivit ovat senaatissa valmiiksi vajaat, sillä syöpää sairastava republikaanisenaattori John McCain ei pääse paikalle.

Varapresidentti Mike Pence on lykännyt kiisteltyä vierailuaan Lähi-itään, jotta pääsisi paikalle äänestykseen.

Uudistus ulottuu sairausvakuutuksiin

Lakiuudistus on vaikuttamassa paitsi verotukseen myös Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmään. Republikaanit epäonnistuivat tänä vuonna yrityksissään säätää uusi terveydenhuoltolaki, joten he ovat pyrkineet rapauttamaan edellisen presidentin Barack Obaman säätämää terveydenhuoltojärjestelmää verolailla.

Uudistuksen on suunniteltu muuttavan sairausvakuutuksen ottamisen vapaaehtoiseksi, kun se nykyään on pakollista lähes kaikille.

Vapaaehtoisuuden on arvioitu nostavan vakuutusmaksuja merkittävästi, jos osa terveistä ihmisistä jättää sairausvakuutuksen ottamatta. Hintojen nousun pelätään puolestaan aiheuttavan sen, että nykyistä harvemmalla on varaa vakuutukseen ja moni vähäosainen putoaa kokonaan sairausvakuutuksen piiristä.

Demokraatit ovat varoittaneet, että tulevaisuudessa sairausvakuutuksen piirissä saattaa olla 13 miljoonaa ihmistä nykyistä vähemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?