Ampuma­tauluja pienistä vihreistä miehistä – IS vieraili koulutus­leirillä, jossa liettualaisille opetetaan sissi­sotaa Venäjää vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat
Liettualaisille opetetaan sissi- ja sotilastaitoja leirillä, jossa on muun muassa panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja ja harjoitusratoja.

Ampuma­tauluja pienistä vihreistä miehistä – IS vieraili koulutus­leirillä, jossa liettualaisille opetetaan sissi­sotaa Venäjää vastaan

Siirry sivun pääsisältöön

Vilnan lähellä sijaitsevassa kylässä toimii yksityinen sotaharjoitusalue, jossa liettualaiset vapaaehtoiset opettelevat selviytymistaitoja ja jopa pienten vihreiden miesten ampumista.

18.12.2017 6:27 | Päivitetty 18.12.2017 7:02

Kapea hiekkatie kulkee mutkitellen muutamia kilometrejä syrjään valtatieltä, kunnes saavutaan korkealla teräslanka-aidalla eristetylle leirialueelle. Ensisilmäykseltä paikkaa voisi erehtyä luulemaan jonkinlaiseksi kesäleiripaikaksi, mutta sitten silmä kiinnittyy erikoisiin yksityiskohtiin.

Verkkoaidan yläreunassa kulkee useampi rivi piikkilankaa. Aivan aidan vierellä näyttää sijaitsevan maastovärein suojattu tutkalaitteisto ja pitkä rivi singon harjoitusammusten koteloita. Pusikoiden keskeltä pilkistää lisää maastovärein maalattuja kohteita: parakkeja, telttoja ja raskaita ajoneuvoja.

Zilvinas Pastarnokas avaa Defence Projects -yrityksen taisteluharjoitusalueen porttia. Paljonpuhuva kyltti varoittaa sivullisia siitä, että alueen lähistölle ei kannata edes parkkeerata.­

Defence Projectsilla on harjoituskäytössään kaksi brittiläisvalmisteista panssaroitua miehistönkuljetusvaunua.­

Aitaan kiinnitetty varoitustaulu kieltää pysäköinnin englanninkielisellä viestillä, jonka piirroskuva on omiaan viemään viimeisetkin kesäleiritunnelmat pois mielestä. Kuva esittää panssarivaunua, joka jyrää edessään olevan henkilöauton murskaksi.

– Tämä taulu on herättänyt kieltämättä ansaittua huomiota, mutta eivät nämä ole suinkaan ainoat turvatoimemme, Liettuan armeijan entinen sotilas Zilvinas Pastarnokas sanoo avatessaan alueen portteja.

– Parasta on kuitenkin se, että meillä on täällä myös oikeita panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja. Eli siinä mielessä kyltti ei edes liioittele, Pastarnokas hymähtää ja lähtee esittelemään harjoitusalueen saloja tarkemmin.

Ollaan Vilnan lähellä sijaitsevalla Pamaraziain taisteluharjoitusalueella, joka kuuluu yksityiselle Defence Projects -yritykselle. Firma koostuu entisistä ammattisotilaista, jotka ovat ryhtyneet opettamaan sissi- ja selviytymistaitoja aivan tavallisille liettualaisille siviileille.

Zilvinas Pastarnokas­

– Me käynnistimme siviilien kouluttamisen jo ennen Krimin kaappausta, joten siinä mielessä olimme edellä monia muita. Liettuassa ihmiset ymmärtävät hyvin, että jonain päivänä voi olla meidän vuoromme, ellemme me näytä, että me emme ole niin heikkoja kuin Venäjä luulee, Pastarnokas sanoo.

Laaja harjoitusalue sijoittuu hiekkamaastoon, jonne on rakennettu erilaisia koulutuspisteitä taisteluharjoituksia varten. On pitkiä pätkiä juoksuhautaa, on hiekkasäkeistä ja ammuslaatikoista koottuja suojavalleja ja on vanhoja autonromuja, joista jotkut ovat todellakin jääneet panssariajoneuvojen tallomiksi.

Oletetun vihollisen kohtaamista harjoitellaan paukku- ja savupanosten avulla. Hieman syrjempänä sijaitsevat hiekkavallien suojaamat ampumaradat, joissa ammutaan kovilla.

Rei’ille ammutuista ja teipinpalasilla paikatuista maalitauluista osa esittää pistoolilla kohtisuoraan tähtäävää ihmishahmoa. Eniten pisteitä saa niistä kohdista, joihin osuessaan luoti olisi kuolettavin: korvasta tulee nolla, otsasta neljä ja sydämestä viisi pistettä.

Ampumaradalla koulutetaan sekä aloittelijoita että kokeneempia ampujia. Ihmishahmoa muistuttavat maalitaulut ovat olleet ahkerassa käytössä.­

Taisteluharjoituksissa käytetään myös vanhoja autonromuja. Tämä auto on jäänyt muutaman kerran panssaroidun miehistönkuljetusvaunun alle.­

– Meillä on ollut täällä sellaisiakin maalitauluja, jotka esittävät pieniä vihreitä miehiä, Pastarnokas paljastaa – mutta kuvattavaksi hän ei näitä tauluja kuitenkaan tarjoa.

Defence Projectsilla on hyvät suhteet Liettuan viranomaisiin ja armeijaan, joten kyseessä on siis käytännössä puolivirallinen maanpuolustuskoulutusjärjestelmä. Osa yrityksen avainhenkilöistä oli vastikään mukana esimerkiksi laatimassa Liettuan puolustusministeriön julkaisemaa kirjasta, jossa siviileille neuvotaan selviytymis- ja vastarintataitoja mahdollisen sotilaallisen konfliktin varalta.

– Opaskirjasessa neuvotaan jopa, millaisia aseita ja sotilasajoneuvoja Venäjällä on ja mitkä ovat niiden jokaisen heikoimmat ja haavoittuvimmat kohdat, Pastarnokas kuvailee.

Sekä Pastarnokasin puheista että opaskirjasen teksteistä käy ilmi, että Liettuassa ei varauduta minkään kuvitteellisen vihollisen varalta, vaan mahdollinen vihollinen nimetään erittäin selkeästi.

 Liettua on varmasti ainoa Euroopan maa, jossa sekä presidentti että kansa on sanonut koko ajan suoraan, että Venäjä on vihollisemme.

– Liettua on varmasti ainoa Euroopan maa, jossa sekä presidentti että tavallinen kansa on sanonut Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen koko ajan suoraan, että Venäjä on vihollisemme.

Defence Projects antaa myös Venäjän informaatiovaikuttamiseen liittyvää koulutusta, vaikka pääpaino onkin selviytymis- ja taistelukoulutuksella.

– Olemme esimerkiksi järjestäneet koulutusta siihen, kuinka Venäjän harjoittamat värväysyritykset voi tunnistaa ja kuinka ihmiset voivat toimia niin, ettei heistä saa kerättyä kompromaattia.

Kompromaatilla tarkoitetaan jotain kiusallista informaatiota tai todistusaineistoa, jonka avulla ihmistä saatettaan kiristää ja pakottaa hänet toimimaan esimerkiksi Venäjän hyväksi. Jo KGB oli taitava kompromaattien kerääjä ja FBS:n tiedetään jatkavan edeltäjänsä perinteitä tässäkin asiassa.

Vuonna 1940 Neuvostoliitto onnistui miehittämään Liettuan liki ilman vastarintaa, mutta viisikymmentä vuotta neuvostovallan alla viettänyt kansakunta on nyt Pastarnokasin mukaan kasvattanut taistelutahtonsa aivan toiselle tasolle.

Harjoitusalueelta löytyy myös tutkan runko.­

Zilvinas Pastarnokas esittelee Ukrainan lippua, joka on lahja Donetskin lentokenttää puolustaneilta ukrainalaistaistelijoilta.­

Venäjän suuntaan turvaa tuo nykyisin myös Nato-jäsenyys, mutta sen lisäksi Liettua haluaa aktivoida jokaisen kansalaisensa potentiaaliseksi maanpuolustajaksi.

– Nato ei puolusta meitä, ellemme me puolusta itse itseämme. Puolustuksen pitää lähteä meidän omista kansalaisistamme, sillä vain heille meidän maamme on niin kallis, että he eivät epäröisi antaa vaikka henkeään sen puolesta, Pastarnokas sanoo.

Defence Projects järjestää osan koulutuksestaan Liettuassa ilmaiseksi, mutta osa kursseista räätälöidään kaupallisilla perusteilla esimerkiksi yrityksille tai harrastajaryhmille. Kurssitettuja on yhteensä yli 1 500.

Kursseilla voidaan opettaa selviytymistaitoja, toimintaa terrori-iskun sattuessa, tarkka-ammuntaa, miehistönkuljetusvaunulla ajoa ja taistelu- ja puolustustaktiikoita sotilaallisen konfliktin varalta. Kursseille otetaan myös muiden Euroopan maiden kansalaisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?