Ulkomaat

Perun presidentti virkasyytteeseen – maan poliittinen sekasorto vain jäävuoren huippu Latinalaisen Amerikan vuosia jatkuneesta korruptioskandaalista

Julkaistu:

Mantereen laajimman korruptioskandaalin jälkipyykille ei näy loppua, kun jälleen yksi presidentti aiotaan savustaa virastaan. Pedro Pablo Kuczynskin epäillään vastaanottaneen yli neljä miljoonaa dollaria lahjuksia brasilialaiselta rakennusyritykseltä Odebrechtiltä.
Brasilialaisen rakennusyhtiön Odebrechtin ympärillä jo vuosikausia vellonut lahjonta- ja rahanpesututkinta on johtanut jälleen yhden valtion päämiehen toimien tutkintaan.

Perun presidenttiä Pedro Pablo Kuczynskiä, 79, vastaan aiotaan nostaa virkasyyte, jonka mukaan hän on ottanut vastaan lahjuksia osana Latinalaisen Amerikan yhtä suurinta korruptioskandaalia. Entistä Wall Street -pankkiiria syyttävät lainsäätäjät väittävät, että Kuczynski on vastaanottanut yli neljä miljoonaa dollaria lahjuksia brasilialaiselta rakennusyritykseltä Odebrectiltä. Kuczynski on ollut maan johdossa alle puolitoista vuotta. Hän on Perun neljäs presidentti, jota epäillään osallisuudesta korruptiovyyhtiin.

Asiasta kertovat esimerkiksi BBC Mundo, El Mundo, CNN, Reuters ja Washington Post.

Virkasyytealoitetta edelsi myöhään perjantai-iltaan ja yöhön jatkunut kiihkeä väittely Perun kongressissa. Sen päätteeksi edustajat olivat yhtä mieltä aloitteesta, jossa vedotaan presidentin ”moraaliseen kyvyttömyyteen”. Aloite sai kannatusta halki poliittisen kentän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oppositioedustajat esittivät Odebrechtin luovuttamia dokumentteja, joiden mukaan yhtiö oli maksanut 782 000 dollaria Kuczynskin yritykselle Westfield Capital Ltd:lle vuosina 2004–2007. Näiden vuosien aikaan Odebrechtille myönnettiin valtatien rakennusurakka Perussa. Kuczynski oli tuolloin korkea-arvoinen valtion virkamies.


Presidentin odotetaan puolustautuvan lainoppineille torstaina. Hän on kieltäytynyt eroamasta ja sanonut syytteiden olevan perättömiä. Silti kongressi uskoo, että presidentti tullaan savustamaan ulos toimistostaan viikon sisällä.

– Tämän demokratian palauttaminen kesti kauan. Älkäämme menettäkö sitä jälleen. En pakene tai piileskele, koska minulla ei ole syytä siihen. En aio luopua kunniastani, arvoistani tai velvollisuuksistani kaikkien perulaisten presidenttinä, Kuczynski kirjoitti perjantaina Twitterissä tapahtumiin viitaten.

Jo aiemmin tällä viikolla Ecuadorin varapresidentille kuusi vuotta vankeutta

Syytteiden myötä Kuczynski liittyy kyseenalaisen jonon jatkoksi: korruptioskandaalin jälkimainingeissa jo kymmeniä eliitin edustajia on marssitettu vankilaan kautta mantereen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viimeisimmäksi keskiviikkona Ecuadorin erotettu varapresidentti Jorge Glas tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankilaan vastaanotettuaan 13,5 miljoonaa dollaria lahjuksia Odebrechtiltä.


Brasilialainen Odebrecht on Latinalaisen Amerikan suurin rakennusyritys, joka jakoi lähes 800 miljoonaa dollaria yksityishenkilöille vuosien 2001 ja 2016 välillä. Osa rahaliikenteestä kulki Yhdysvaltojen kautta, toisinaan peräti neljän eri pankkitilin kautta ympäri maailman ennen lopulliselle vastaanottajalleen päätymistä. Henkilöt jo 12 eri maassa Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa ovat myöntäneet vastaanottaneensa lahjuksia. Nämä maat ovat Brasilia, Venezuela, Dominikaaninen tasavalta, Panama, Angola, Argentiina, Ecuador, Peru, Guatemala, Kolumbia, Meksiko ja Mosambik. Tutkinnan alla on myös tapauksia Chilessä ja Portugalissa. Odebrechtin toiminnan tarkoituksena oli solmia sopimuksia teiden, siltojen ja patojen rakennusurakoihin liittyen hallitusten kanssa.

Aiempien syytettyjen ja tuomittujen joukossa monia Perun ex-presidenttejä, rauhannobelisti, Brasilian Rousseff...

Lukuisia entisiä presidenttejä ja lainsäätäjiä Perussa ja muissa Latinalaisen Amerikan maissa on syytetty osallisina skandaaliin. Perun entinen presidentti Ollanta Humala ja hänen vaimonsa Nadine Heredia ovat vankilassa ja viranomaiset tutkivat heidän osallisuuttaan. Humalan epäilleen saaneen rahaa presidentinvaalikampanjoihinsa vuosina 2006 ja 2011.

Myös vuosina 2001–2006 virassa olleen presidentin Alejandro Toledon koti tutkittiin helmikuussa. Toledo kielsi syytteet Twitterissä, mutta katosi julkisuudesta, ja nyt hänen epäillään piileskelevän Yhdysvalloissa. Hänen epäillään vastaanottaneen 20 miljoonaa dollaria lahjuksia, minkä johdosta Perun johto on luvannut 30 000 dollarin palkkion vihjeestä, joka johtaa Toledon pidätykseen. El Mundon mukaan myös kolmas ex-presidentti Alan García on tutkinnan kohteena.

Brasilian entinen presidentti Luiz Lula da Silva on parhaillaan syytettynä vastaavanlaisista epäilyksistä. Hän oli virassa vuosina 2003–2011. Hänen seuraajansa, maan ensimmäinen naispresidentti Dilma Rousseff syrjäytettiin maan johdosta kesällä 2016 saman skandaalin johdosta.


Maaliskuussa Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos myönsi, että hänen vaalikampanjansa vuonna 2014 oli rahoitettu Odebrechtiltä saadun lahjoituksen avustuksella. Santos puolustautui väittäen, ettei tiennyt rahojen alkuperästä. Santos tunnetaan myös vuonna 2016 vastaanottamastaan Nobelin rauhanpalkinnosta. Palkinto myönnettiin hänen Kolumbian rauhansopimuksen eteen tekemästään työstä ja ponnisteluistaan sisällissodan päättämiseksi.

Odebrechtin entinen toimitusjohtaja Marcelo Odebrecht tuomittiin vuoden 2016 alussa 19 vuodeksi vankeuteen. Ennen skandaalia yhtiöllä oli yli 180 000 työntekijää 21 eri maassa. Vuonna 2016 määrä oli pudonnut 80 000 työntekijään.