Pentagon myönsi huippusalaisen ufo-ohjelman – NYT: mystiseen projektiin syydettiin miljoonia dollareita - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pentagon myönsi huippusalaisen ufo-ohjelman – NYT: mystiseen projektiin syydettiin miljoonia dollareita

Konkaripoliitikko Harry Reid arkistokuvassa.

Julkaistu: 17.12.2017 2:38

Ohjelman alkuperäinen rahoitus myönnettiin pitkälti senaatin demokraattijohtajan Harry Reidin pyynnöstä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on myöntänyt ensimmäisen kerran, että huippusalainen ufo-ohjelma on ollut olemassa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Pentagon sanoo ohjelman päättyneen vuonna 2012, kun viranomaiset siirsivät huomion ja rahoituksen muihin painopistealueisiin.

The New York Times -lehti uutisoi lauantaina, että tunnistamattomista lentävistä esineistä tehtyjä havaintoja tutkiva ohjelma käynnistyi vuonna 2007 ja sai 22 miljoonan dollarin rahoituksen puolustusministeriölle varatusta budjetista. Rahoitus oli piilotettu 600 miljardin dollarin vuotuiseen budjettiin niin taitavasti, että sitä oli lähes mahdotonta löytää.

Jutun mukaan tukijat väittävät, että mystinen ohjelma olisi edelleen olemassa ja viranomaiset jatkaisivat sotilaiden tekemien ilmoituksen tutkimista. Pentagonin vastaus oli epäselvä, kun Reuters kysyi ohjelman mahdollisesta jatkumisesta.

– Puolustusministeriö suhtautuu vakavasti kaikkiin uhkiin ja mahdollisiin uhkiin, jotka kohdistuvat kansalaisiimme, omaisuuteemme ja tehtäviimme. Se toimii joka kerta, kun uskottavaa tietoa saadaan, tiedottaja Laura Ochoa vastasi sähköpostin välityksellä.

NYT kertoo, että ohjelman alkuperäinen rahoitus myönnettiin pitkälti senaatin demokraattijohtajan Harry Reidin pyynnöstä. Nevadalaisen tiedetään olleen jo pitkään kiinnostunut avaruuden ilmiöistä.

– Jos olette puhuneet Harry Reidille yli 60 sekunnin ajan, silloin kaikkien aikojen vähiten yllättävin asia on se, että hän rakastaa ufoja ja hänelle on tunnuksenomaista tutkia niitä, Reidin entinen tiedottaja Kristen Orthman kirjoitti Twitterissä.

Reidin mukaan ne ihmiset, jotka väittävät tietävänsä kaikki vastaukset, huijaavat itseään.

– Emme tiedä vastauksia, mutta meillä on paljon näyttöä kysymysten esittämisen tueksi. Kyse on tieteestä ja kansallisesta turvallisuudesta. Jos Amerikka ei ryhdy johtajaksi näihin kysymyksiin vastaamisessa, muut tekevät sen, hän kommentoi Twitterissä.

– Totuus on tuolla jossain, ihan totta.

Ufo-havaintoja on tutkittu Yhdysvalloissa jo vuosikymmenten ajan. Ilmavoimat aloitti vuonna 1947 tutkimussarjan, joka pyrki selvittämään yli 12 000 väitettyä havaintoa.

Virallisesti vuonna 1969 päättynyt projekti sisälsi vuonna 1952 käynnistyneen Project Blue Book -tutkimuksen, jonka mukaan suurin osa havainnoista voitiin selittää tähdillä, pilvillä, tavanomaisilla ilma-aluksilla tai tiedustelukoneilla. Selitystä vaille jäi 701 havaintoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?