Miehet, jotka myhäilevät Kim Jong-unin vierellä – NYT: He ovat Pohjois-Korean ydinohjelman takana

Julkaistu:

Pohjois-Korea
Amerikkalaislehti selvitti ohjus- ja ydinkokeiden yhteyksissä Kim Jong-unin taustalla valokuvissa näkyvien ja kuvissa usein myhäilevien miesten henkilöllisyydet ja taustat.
Kun Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un juhli marraskuussa maansa viimeisintä ohjuskoetta, seisoi hänen ympärillään miesnelikko, joka koostuu huipputieteilijöistä ja korkea-arvoisista viranomaisista.

Pohjois-Korean valtiollinen televisiokanava ei ole nimennyt johtajaa usein kuvissa ympäröiviä miehiä, mutta amerikkalaislehti New York Times on selvittänyt tuoreessa artikkelissaan kahdeksan miehen henkilöllisyydet ja taustat.

Miehet ovat onnistuneet viimeisimpien kokeiden perusteella kehittelemään mannertenvälisten ohjuksen, jonka kantama ulottuu mihin tahansa Yhdysvalloissa.


1. Jang Chang-ha

Yllä olevassa kuvassa vasemmalla oleva 53-vuotias Jang Chang-ha on Pohjois-Korean asekehityskeskuksen johtaja. Häntä on kutsuttu jopa korvaamattomaksi ohjusohjelman kannalta. Hänen alaisuudessaan työskentelee Reutersin mukaan jopa 15 000 henkilöä, mukaan lukien 3 000 ohjusinsinööriä.

Brittilehti Daily Mailin mukaan Jang ei ole monien Pohjois-Korean johtohahmojen tapaan lähtöisin eliittiperheestä, mutta on noussut niin tärkeään asemaan, että lentänyt Kimin yksityiskoneella Goshawk-1:lla yhdessä johtajan kanssa.

Mies päätyi Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mustalle listalle vuonna 2010.

2. Kim Jong-sik

Toinen vasemmalta on 49-vuotias kokenut rakettitieteilijä Kim Jong-sik. Kim on taustaltaan insinööri ja hänet nähtiin New York Timesin mukaan Kim Jong-unin rinnalla ensimmäistä kertaa helmikuussa 2016.

Uransa hän aloitti lehden mukaan siviilikäytössä olevien lentokoneiden teknikkona. Nykyisin hän vastaa eteläkorealaisten asiantuntijoiden mukaan maan sotatarviketeollisuudesta.

3. Ri Pyong-chol

Kuvassa Kim Jong-unin vieressä oleva Ri Pyong-chol kuuluu niin ikään johtajan ympärilleen kokoamaan tärkeään kolmikkoon Jangin ja Kimin kanssa. Hän on uutistoimisto Reutersin mukaan entinen ilmavoimien kenraali.

Pohjois-Korean asiantuntija Michael Madden nosti luonnehti toukokuussa Reutersin haastattelussa kolmikon tuovan Pohjois-Korean ohjusohjelman 2010-luvulle. Heistä korkea-arvoisimmaksi henkilöksi hän nosti 69-vuotiaan Rin.

– Hän on ollut mukana kuvioissa jo ennen kuin Kim Jong-unista puhuttiin vakavasti otettavaan sävyyn maan seuraavana hallitsijana, Madden perusteli.

Hänen mukaansa Ri on saanut osan koulutuksestaan Venäjällä ja hänen uransa lähti nousuun, kun Kim Jong-unin osakkeet Pohjois-Korean seuraavaksi johtajaksi alkoivat nousta 2000-luvun lopulla.

Ri on vieraillut Pohjois-Korean valtiollisen median mukaan kerran Kiinassa ja kahdesti Venäjällä. Kiinassa hän tapasi ilmavoimien johtajana toimiessaan maan puolustusministerin yhdessä Kim Jong-ilin kanssa vuonna 2008. Venäjällä vuonna 2011 hän vieraili lentokonetehtaalla.


4. Jon Il-ho

Yllä olevassa, marraskuussa otetussa kuvassa vasemmalla on jälleen Jang. Hänen vieressään seisoo 61-vuotias Jon Il-ho, jota New York Times tituleeraa tiedemieheksi.

5. Kim Rak-gyom

Jonin vieressä kuvassa on Kim Rak-gyom. Daily Mail kertoo, että Pohjois-Korean ohjusvoimien päällikkö nähdään usein myhäilemässä ja vitsailemassa Kim Jong-unin vierellä.

Kun Kim Jong-un uhkasi ensin iskeä Yhdysvaltain Guamin tukikohtaan ja Donald Trump vastasi uhkaamalla Pohjois-Koreaa ”tulella ja raivolla”, pisti ohjusvoimien päällikkö vielä paremmaksi. Hän kutsui Trumpin puheita hölynpölyksi ja nimitteli Yhdysvaltain presidenttiä seniiliksi.


– Terve dialogi ei ole mahdollista tuollaisen kaverin kanssa, jolta puuttuu järki. Vain absoluuttinen voima voi tehota häneen, kenraali Kim sanoi.

6. Yu Jin

New York Times nostaa kuvien perusteella myös Yu Jinin Kim Jong-unin lähipiiriin, mutta hänestä tiedetään lähinnä titteli, mikä on sotatarviketeollisuuden viranomainen.

7. Ri Hong-sop

Ri Hong-sop johtaa Pohjois-Korean ydinaseinstituuttia ja lukeutuu maan ydinohjelman johtohahmoihin. Mies päätyi YK:n mustalle listalle vuonna 2009.

– Hän on vastuussa ydinkokeista, kuten vetypommeista, sanoi Pohjois-Koreaan erikoistunut professori Yang Moo-jin syyskuussa Mirrorin mukaan.

8. Hong Sung-mu

Ydinkoeduoksikin kutsutun kaksikon toinen osapuoli Hong Sung-mu, 75, on puolestaan Yongbyonin ydintutkimuskeskuksen entinen johtaja. Kyseessä on merkittävä paikka, sillä Pohjois-Korean koko ydinohjelman katsotaan saaneen alkunsa Yongbyonissa. Nykyisin hän on tiettävästi työväenpuolueen ammusteollisuusosaston johtohahmoja.


Yksi sisäpiiriläinen katosi jälleen

Kaikki sisäpiiriläisetkään eivät ole turvassa. Maailmalla velloo parhaillaan spekulaatioita Kim Jong-unin korkea-arvoisen sotilasneuvonantajan Hwang Pyong-son katoamiseen liittyen. Mies nähtiin julkisuudessa viimeksi 13. lokakuuta. Vielä syyskuussa hänet nähtiin johtajan vieressä seuraamassa maan kuudetta ydinkoetta.

Huhujen mukaan julkisuudesta kadonnut Hwang olisi saanut potkut työväenpuolueesta, joutunut vangituksi ja sittemmin teloitettu, koska tämä oli ottanut lahjuksia vastaan ylennyksiä toivoneilta henkilöiltä. Myös hänen varamiehensä kerrotaan joutuneen samoista syistä vankileirille.

Aiemmin 33-vuotias Kim on teloituttanut myös muun muassa keskeisessä roolissa Pohjois-Korean hallinnossa toimineen setänsä sekä maan entisen puolustusministerin.

Tiedemiesten saavutuksia juhlitaan näyttävästi

Tiedemiesten teloituksista ei kuitenkaan ole New York Timesin asiantuntijoiden mukaan tietoa. Sen sijaan Kim on nostanut heidät maassaan sankarin rooliin ja osaksi propagandaansa.

Johtaja on muun muassa rakennuttanut Pohjois-Koreaan hulppean, atomin muotoja jäljittelevän rakennuksen maansa tieteellisten saavutusten kunniaksi. Rakennuksessa on järjestetty hienoja gaaloja ja tieteellisten saavutusten kunniaksi on järjestetty myös massiivisia paraateja Pjongjangin kaduilla.


Kaikelle on syynsä: eristäytyneen maan ohjus- ja ydinkokeet ovat edenneet lähiaikoina valtavin harppauksin siihen nähden, että Pohjois-Korean pakotteita on lisätty koko ajan ja maa on nykyisin jopa entistäkin eristäytyneempi.

Amerikkalaislehden mukaan taustalla voi olla opiskelijoiden lähettäminen ulkomaille, vaikka YK:n pakotteet kieltävät opettamasta heille sodankäyntiin liittyviä aiheita. Asiantuntijat arvioivat myös, että tiedemiehillä ja muulla eliitillä on myös pääsy internetin lähteille – toisin kuin tavallisilla kansalaisilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt