Senaattori: 30 prosentin mahdollisuus, että Trump iskee Pohjois-Koreaan – ”Muuten aika loppuu”

Julkaistu:

POHJOIS-KOREA
Amerikkalaissenaattori arvioi, että jos mikään ei muutu pian Pohjois-Korean suhteen, turvautuu presidentti Trump sotilaalliseen vaihtoehtoon.
Mahdollisuus siihen, että Yhdysvallat turvautuu aseisiin Pohjois-Korean suhteen, käy yhä todennäköisemmäksi, ennakoi veteraanisenaattori Washingtonissa.

Entinen ilmavoimien eversti, Etelä-Carolinan republikaanisenaattori Lindsey Graham antaa synkän arvion asiasta.

– Mielestäni on kolmen mahdollisuus kymmenestä, että me turvaudumme sotilaalliseen vaihtoehtoon, antoi Graham luvut The Atlanticin haastattelussa.

Jos Pohjois-Korea tekee vielä uuden ydinpommitestin, voisi Yhdysvaltain iskun todennäköisyys olla ”70-prosenttinen”.

Graham kertoo päätyneensä arvioon pelattuaan golfia presidentti Donald Trumpin kanssa sunnuntaina.

– Aihe oli esillä koko ajan.

– Sota Pohjois-Koreaa vastaan olisi totaalinen sota sen hallintoa vastaan. Ei ole mitään täsmäiskuvaihtoehtoa.

Graham tunnetaan yhtenä kongressin Pohjois-Korea-haukoista, joten kovat puheet häneltä ovat odotettuja. Graham silti avaa mahdollisuuden vielä korkean tason Kim-Trump-neuvotteluille.

– Sodan välttämiseksi kaikki mahdollisuudet ovat yhä pöydällä. Kun joskus kirjoitetaan historiaa, niin en halua siellä silloin lukevan: ”Lindsey Graham ei suostunut edes ensin puhumaan tyypin kanssa.”

Kisaa käydään siitä, ehtiikö Pohjois-Korea kehittämään ydinaseen, jonka voi ampua mannertenvälisellä ohjuksella Yhdysvaltoihin ja toisaalta siitä, miten Yhdysvallat ehtii diplomaattisesti saada taivuteltua muut maat tiukentamaan pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan.

– En tiedä, miten sanoa tämä enää selkeämmin: Jos mikään ei muutu, niin Trump tulee käyttämään sotilaallista vaihtoehtoa, koska muuten aika loppuu, Graham korostaa.

– Minulle ei ole väliä, vaikka Pohjois-Koreasta tulisi Kiinan alusmaa ... ei ole väliä, kenet he asettavat Pohjois-Koreasta johtajaksi, kunhan se henkilö ei pyri luomaan ydinasearsenaalia Yhdysvaltoja vastaan. Tämän ongelman ratkaisuksi on muutama keino: joko kiinalaiset tappavat tyypin (Kim Jong-unin) tai he voivat pysäyttää öljynkuljetukset (Pohjois-Koreaan), jolloin maan talous menisi polvilleen.