Putin vastasi Sobtshakin kysymykseen opposition murhista ja tuomioista: Haluatteko te Venäjälle vallankaappausyrityksiä?

Venäjän presidentinvaalien ainoana väriläiskänä pidetty Ksenia Sobtshak yritti saada Vladimir Putinin tilille opposition edustajien ankeista kohtaloista Venäjällä.

Ksenia Sobtshak pääsi esittämään kysymyksen Putinille.

14.12.2017 14:54 | Päivitetty 14.12.2017 15:34

Sobtshak muistutti kysymyksessään, että esimerkiksi opposition edustaja Aleksei Navalnyi on jo vuoden verran käynyt vaalikampanjaansa, mutta häntä ei silti olla päästämässä ehdolle kevään 2018 presidentinvaaleissa.

– Navalnyitä vastaan on nostettu keksittyjä oikeusjuttuja ja niiden tekaistu luonne on tunnustettu jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, mutta siitä huolimatta häntä ei päästetä vaaleihin, Sobtshak sanoi suorassa tv-lähetyksessä Putinin lehdistötilaisuudessa Moskovassa.

– Ihmiset ymmärtävät, että Venäjällä opposition edustajana oleminen tarkoittaa sitä, että sinut joko tapetaan tai sinut laitetaan vankilaan tai tapahtuu jotain muuta vastaavaa, Sobtshak tilitti Putinille.

– Miksi niin tapahtuu? Eivät kai vallanpitäjät pelkää rehellistä kilpailua?

Putin vastasi Sobtshakille, että Venäjän vallanpitäjät ”eivät ole pelänneet ketään eivätkä pelkää jatkossakaan”. Putinin mukaan kysymys on kuitenkin siitä, että oppositio ei ole ehdottanut mitään konkreettista ja positiivista yhteiskunnallisen tilanteen parantamiseksi.

– Teillä itsellänne on iskulauseena ”kaikkia vastaan”, onko se muka positiivista? Mitä te itse ehdotatte? Putin kysyi retorisesti Sobtshakilta.

Tämän jälkeen Putin siirtyi vertaamaan Venäjän opposition toimintaa Ukrainan Maidanin kansannousuun.

– Haluatteko te, että me menisimme yhdestä Maidanista toiseen? Että meillä olisi vallankaappausyrityksiä? Me olemme sen kaiken jo ohittaneet, Putin sanoi Sobtshakille.

Putin sanoi olevansa varma, että ehdoton enemmistä venäläisistä ei myöskään halua vallanvaihtoja. Putinin mukaan vaaleissa täytyy silti kuitenkin olla aitoa kilpailua ja ”sitä tulee myös olemaan”.

Aleksei Navalnyi kiitti myöhemmin Twitterissä Sobtshakia hyvästä kysymyksestä. Navalnyi kiinnitti myös huomiota siihen, että Putin onnistui jälleen välttämään Navalnyi-sanan mainitsemisen, mikä on yksi Kremlin taktiikoista opposition vähättelyssä. Putin käytti sen sijaan kiertoilmaisua ”he, joista te mainitsitte” tarkoittamaan Navalnyitä ja muita Venäjän opposition edustajia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?