Poliisi ampui 26-vuotiaan, polvillaan armoa anelleen miehen hotellin käytävälle – ei tuomiota

Yhdysvaltalaisen miehen leski ja asianajaja luonnehtivat poliisin kehokameraan tallentunutta tekoa teloitukseksi, mutta tuomiota surmasta ei tullut.

13.12.2017 22:03

Poliisien luoteihin kuolleiden ihmisten tapaukset ovat olleet viime viikkoina pinnalla Yhdysvalloissa. Viime viikolla eteläcarolinalainen ex-poliisi Michael Slager, 36, tuomittiin 20 vuoden vankeusrangaistukseen 50-vuotiaan Walter Scottin taposta.

Asiantuntijat arvioivat tuolloin amerikkalaislehdistölle, että Slagerin tuomio on hyvin harvinainen. Myös Scottin perheen asianajaja Chris Stewart kutsui tuomiota historialliseksi, koska se on yksi pisimmistä, joihin poliiseja on tuomittu ampumatapauksista.

26-vuotiaan Daniel Shaverin viimeiset hetket tallentuivat poliisin kehokameraan.

Samoihin aikoihin Yhdysvalloissa levisi järkyttävä video 26-vuotiaan Daniel Shaverin viimeisistä hetkistä. Häntä ampuneen arizonalaisen poliisin kehokameraan tallentunut video paljasti, että poliisit ampuivat polvillaan olleen Shaverin hotellin käytävälle.

”Olkaa kilttejä, älkää ampuko”

Shaver oli Arizona Republic -lehden mukaan tapahtumien aikaan vuonna 2016 työmatkalla Mesan kaupungissa. Hotelli, jossa mies majoittui, oli tehnyt poliisille ilmoituksen, kun asiakkaat olivat kertoneet nähneensä aseen Shaverin huoneen ikkunassa.

Ase paljastui myöhemmin Shaverin työssään käyttämäksi ilmakivääriksi, jota hän oli näyttänyt kahdelle hotellivieraalle, joihin hän oli tutustunut aiemmin illalla. He ovat vahvistaneet, ettei Shaver ollut aikeissa ampua ketään, mutta poliisi katsoi miehen olleen aseistautunut. Shaverin lisäksi poliisi määräsi aseella uhaten lattialle myös Shaverin hotellihuoneessa olleen naisen.

– Olkaa kilttejä, älkää ampuko, Shaver aneli videolla ennen tappavia laukauksia, jotka poliisi ampui häntä kohti, kun hän nosti kättään ilmeisesti housujaan nostaakseen.

  • Voit katsoa videon tapahtumista otsikon alta. Kuvamateriaali saattaa järkyttää, mutta itse ampumista siinä ei näytetä.

Oikeus katsoi viime viikolla, ettei Shaveria ampunut poliisi Philip ”Mitch” Bralisford syyllistynyt tappoon ja hylkäsi syytteet. Koska kyseessä oli Brailsfordin kehokameralla kuvattu video, näkyy sillä enimmäkseen Brailsfordin työpari Charles Langley, joka puhuttelee Shaveria välillä huutaen.

TMZ-sivuston mukaan Brailsford on myös aiemmin ollut tutkinnassa, koska hän oli ottanut teinitytön kiinni hyvin kovakouraisesti.

”Se oli teloitus”

Shaverin lesken asianajaja Mark Geragos ei ollut tyytyväinen oikeuden päätökseen. Hän kutsui tekoa teloitukseksi.

– Oikeusjärjestelmä epäonnistui surkeasti, asianajaja sanoi arizonalaislehden mukaan.

Shaverin leski Laney Sweet antoi CBS Newsille haastattelun tiistaina. Hän oli tyytyväinen, että poliisin kehokameraan tallentunut video julkaistiin vihdoin. Se oli aiemmin määrätty salassapidettäväksi.

– Olen taistellut kaksi vuotta. Nyt ihmiset näkevät vihdoin, miten epäinhimillisen ja hirvittävän kuoleman mieheni joutui kokemaan, Sweet sanoi.

– Se oli teloitus. Mies rukoili henkensä puolesta ja häntä ammuttiin viisi kertaa – miksi? Koska hänen kyynärpäänsä oli liian ylhäällä? Miksi hän ansaitsi kuolla?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?