Paikallisvaalista syntyi valtava sirkus – Trumpin tukema kohuehdokas saapui paikalle hevosella

rac

Julkaistu:

Alabaman kuumassa senaattorivaalissa myös presidentti Donald Trump ja edeltäjä Barack Obama ovat laittaneet arvovaltansa peliin.
Yhdysvalloissa Alabaman osavaltiossa äänestetään parhaillaan täytevaalissa, jossa valitaan oikeusministeriksi siirtyneen Jeff Sessionsin korvaaja senaattiin. Vaali on herättänyt maassa suuria tunteita jo pitkään, sillä republikaanien ehdokkaana olevaa äärikonservatiivista tuomaria Roy Moorea on syytetty alaikäisten ahdistelusta, ja ehdokas on jakanut omaa puoluettaan rajusti.
  • Yllä olevalla videolla Roy Moore saapuu äänestämään hevosella ratsastaen tiistaina.
Draamaa syntyi jo syyskuussa itse vaalia edeltäneessä esivaalissa, jossa presidentti Donald Trump tuki Mooren vastaehdokkaana ollutta Luther Strangea. Tämän hävittyä Trump pyrki häivyttämään noloa tappiotaan poistamalla Strangea tukevan Twitter-viestinsä.

Ahdistelusyytösten ilmaantumisen jälkeen lukuisat republikaanit vetivät tukensa Moorelta. Muun muassa senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell ja Alabaman toinen republikaanisenaattori Richard Shelby ovat toivoneet Mooren luopuvan ehdokkuudestaan.


Trumpin presidentiksi nousussa avainaemassa ollut ja republikaanien valtaeliitin vastustamisen tärkeimpiin hahmoihin kuuluva Steve Bannon taas on kampanjoinut kiivaasti Mooren puolesta. Maanantai-iltana Trumpin entinen päästrategi, myöhemmin takaisin äärioikeistolaisen Breitbart-julkaisun johtoon siirtynyt Bannon esiintyi Mooren vaalitilaisuudessa yhdessä muiden populistihahmojen kanssa.

Alabaman täytevaali on nähty esinäytöksenä ensi vuonna järjestettäviin välivaaleihin, joissa presidentin onnistuminen mitataan kunnolla. Suurta verouudistustaan valmistelevilla republikaaneilla on lisäksi tällä hetkellä senaatissa vain parin paikan enemmistö, joten Alabaman paikan luisuminen demokraateille tietäisi Trumpin puolueelle vaikeuksia.

Trump tukee täysillä

Presidentti onkin viime päivinä unohtanut Mooren ahdistelusyytökset ja kampanjoinut tämän puolesta täysillä. Alabamalaiset ovat vastaanottaneet nauhoitettuja puheluja, joissa Trump kehottaa heitä antamaan äänensä Moorelle.

Trump on perustellut tukeaan juuri sillä, että Moore tulisi äänestämään republikaanien mukana, toisin kuin tämän vastaehdokkaana oleva demokraatti Doug Jones. Tiistaisessa Twitter-viestissään Trump pelotteli Jonesin kannattavan aborttia, olevan heikko rikollisuuden ja laittoman siirtolaisuuden torjunnassa, vastustavan Meksikon rajalle kaavailtua muuria ja kannattavan aselakien kiristystä.

– Roy Moore tulee aina äänestämään meidän mukaamme. ÄÄNESTÄKÄÄ ROY MOOREA!, presidentti kirjoitti.Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Alabaman vaalin suuresta merkityksestä kertoo jotain se, että myös entinen presidentti Barack Obama on työntänyt lusikkansa soppaan ja kampanjoinut Jonesin puolesta. Obama on nauhoittanut oman mainospuhelunsa, jossa hän patistaa alabamalaisia äänestämään Jonesia.

– Tässä on kyse vakavasta asiasta. Et voi vain istua ja antaa asian tapahtua. Joten lähde ulos ja äänestä, Alabama, Obama sanoo puhelussa uutistoimisto Reutersin mukaan.


Syyttäjänä toimiva Jones tunnetaan parhaiten oikeudenkäynnistä, jossa syytettiin kahta Ku Klux Klan -järjestön jäsentä, jotka osallistuivat neljän mustan tytön kuolemaan johtaneeseen kirkkopommitukseen Birminghamissa vuonna 1963. Jones on kampanjoinut sanomalla äänestäjillä olevan vaalissa mahdollisuus olla ”historian oikealla puolella”, ja kohdistanut sanansa erityisesti mustille äänestäjille.

Jones olisi ensimmäinen demokraattisenaattori osavaltiossa vuosikymmeniin. Tiistaina julkaistujen mielipidekyselyjen perusteella äänestyksestä oli tulossa tiukka, mutta kyselyjen tulokset vaihtelivat hurjasti. Konservatiivisen Fox-kanavan mittauksen mukaan Jonesilla oli noin kymmenen prosenttiyksikön johto vastustajaansa nähden. Myöhemmin julkaistu Emerson-yliopiston kysely taas osoitti Moorelle lähes yhtä suurta etumatkaa.

Vaimo nousi tukemaan Moorea

Roy Mooreen kohdistuvissa syytöksissä on kyse vuosikymmeniä vanhoista tapahtumista Mooren ollessa kolmekymppinen. Useat naiset ovat kertoneet Mooren teini-ikäisiin tyttöihin kohdistuvista ahdisteluista. Yksi naisista on kertonut olleensa tapahtumahetkellä 14-vuotias. Moore on kiistänyt kaikki syytökset.

Äärikonservatiivinen ja kiihkeä kristitty Moore on herättänyt kohun myös lausunnoillaan, ja häntä on syytetty sekä mustiin kohdistuvasta rasismista että juutalaisvastaisuudesta. Mooren on uutisoitu sanoneen esivaalin aikana ihailevansa orjuuden aikaa Yhdysvalloissa. Moore on myös todennut liberaalia politiikkaa tukevan juutalaisen miljardöörin George Sorosin joutuvan helvettiin.


Maanantaina Mooren vaimo Kayla Moore nousi lavalle puolustamaan miestään. Puheessaan hän sanoi, että useat pariskunnan ystävistä ja työtovereista ovat mustia tai juutalaisia.

Tiistai-iltapäivänä vaalisirkus huipentui Roy Mooren saapuessa vaimoineen hevosella äänestämään Alabaman Gallantissa. Äänestäminen jatkuu tiistai-iltaan saakka, ja tulosten odotetaan olevan selvillä aikaisintaan seuraavana päivänä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt