Nämä 17 naista syyttävät Trumpia seksuaalisesta häirinnästä – presidentti kiisti väitteet Twitterissä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nämä 17 naista syyttävät Trumpia seksuaalisesta häirinnästä – presidentti kiisti väitteet Twitterissä

Kaikkiaan 56 edustajainhuoneen demokraattien naisjäsentä vaatii Trumpia koskevien ahdistelusyytösten tutkimista.

12.12.2017 18:22

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi tiistaina Twitterissä häneen kohdistuvia ahdistelusyytöksiä väittäen niitä demokraattien keksimiksi.

– Huolimatta siitä, että demokraatit ovat tuhlanneet tuhansia tunteja ja miljoonia dollareita, he eivät ole onnistuneet osoittamaan todeksi minkäänlaista vehkeilyä Venäjän kanssa – joten nyt he ovat siirtyneet valheellisiin syytöksiin ja keksittyihin tarinoihin naisista, joita en tunne ja/tai en ole koskaan tavannut. VALEUUTISIA! Trump twiittasi.

NBC News uutisoi aiemmin, että kaikkiaan 56 kongressin edustajainhuoneen demokraattien naisjäsentä on allekirjoittanut vaatimuksen Trumpia koskevien ahdistelusyytösten tutkimisesta. Valkoinen talo ehti torjua edustajainhuoneen johdolle suunnatun vaatimuksen jo maanantaina.

Ainakin 17 naista on julkisesti syyttänyt Trumpia seksuaalisesta ahdistelusta. Syytökset koskevat aikaa, jolloin tämä ei ollut vielä presidentti.

Kolmikko yhdisti voimansa

Maanantaina kolme Trumpia julkisesti syyttänyttä naista yhdisti voimansa. Brave New Filmsin Facebook-sivulla nähdyssä tiedotustilaisuudessa Samantha Holvey, Jessica Leeds ja Rachel Crooks vaativat, että kongressin tulisi tutkia Trumpiin kohdistuvat ahdistelusyytökset, jotka Valkoinen talo on toistuvasti kiistänyt.

Sama naiskolmikko vieraili maanantaina myös Megyn Kellyn haastateltavana NBC:n Today-ohjelmassa.

Donald Trumpia ahdistelusta syyttävät Rachel Crooks (vas.), Jessica Leeds sekä Samantha Holvey kuvattiin maanantaina lehdistötilaisuudessa New Yorkissa.­

Holvey on yksi missikisoissa kilpailijoina olleista naisista, jotka ovat syyttäneet Trumpia siitä, että tämä marssi eri yhteyksissä yllättäen pukuhuoneeseen, kun naiset olivat vaihtamassa vaatteita.

– Katsoin Miss USA -kilpailuja joka vuosi ja unelmoin olevani joskus yksi kilpailijoista. Siihen unelmaan ei kuulunut mies, joka katsoi meitä pukuhuoneessa kuin omaisuuttaan tai lihakimpaleita – saatika, että siitä samasta miehestä tulisi joskus Yhdysvaltain presidentti, vuonna 2006 Miss Etelä-Carolinaksi valittu Holvey sanoi.

– Minun mielestäni häntä ei olisi pitänyt valita presidentiksi alun alkaenkaan, hän vastasi kysymykseen siitä, pitäisikö Trumpin erota tehtävästään syytösten takia.

– Hänen pitäisi, mutta sitä tuskin tulee tapahtumaan. Ihmisten pitää kuitenkin tietää, millaisesta ihmisestä on kyse.

”Hän oli kuin mustekala”

Leeds syytti ennen vaaleja Trumpia rintojensa kourimisesta lentokoneessa vuonna 1980, kun he istuivat vierekkäin ensimmäisessä luokassa. Leeds oli liikematkalla, eikä Trump ollut hänelle erityisen tuttu nimi ennen tapaamista.

– Hän oli kuin mustekala. Hänen kätensä olivat joka puolella, Leeds on kuvaillut.

Leeds kertoi maanantaina päättäneensä kertoa häirinnästä perheelleen, naapureilleen ja tuttavilleen, kun Trump alkoi tosissaan pyrkiä presidentiksi. Pian tuli julki nauha, jolla Trump kehuskeli naisten kourimisella.

– Tahdoin, että ihmiset tietävät, minkälaisesta ihmisestä on kysymys. Tulin niin vihaiseksi, että kirjoitin kirjeen New York Timesille. He tekivät videon ja jutun. En koskaan ajatellut, että löytäisin kuvani lehden etusivulta.

New Yorkissa osoitettiin lauantaina mieltä seksuaalista häirintää vastaan. Mielenosoittaja vaati kyltissään ”saalistajapresidentin” syytteeseen asettamista.­

Hän kertoo saaneensa ulostulonsa jälkeen paljon kiitosta. Monet ovat tulleet julkisilla paikoilla kertomaan Leedsille oman tarinansa seksuaalisesta häirinnästä.

– Lopulta Harvey Weinsteinin tapaus tuli julki ja kävi ilmeiseksi, että syytökset seksuaalisesta häirinnästä otetaan vakavasti – paitsi presidenttimme kohdalla. Hänen henkilökuntansa on kutsunut meitä valehtelijoiksi.

Kolmas maanantaina puhunut nainen Rachel Crooks syyttää Trumpia väkisin suutelusta vuonna 2005. Tämä tapahtui Trump Towerin hissin ulkopuolella, kun hän työskenteli vastaanottovirkailijana. Crooks esiteltiin tuolloin Trumpille ensimmäistä kertaa.

– Hän suuteli minua ensin poskille ja sitten suoraan suulle, hän kertoi toimittajille.

– Trump on päässyt kuin koira veräjästä, vaikka #Metoo-kampanjan myötä monet muut on saatu vastuuseen teoistaan. Haluamme, että Trumpiin pätevät samat säännöt kuin Weinsteiniin ja muihin, ja että kongressi tutkii Trumpin toimet, Crooks kitetytti.

Myös he ovat syyttäneet Trumpia:

Kristen Anderson

Syyttää Trumpia sukuelintensä kourimisesta 1990-luvun alussa newyorkilaisella klubilla.

– Hän kosketti vaginaani alushousujen läpi.

Jill Harth

Syyttää Trumpia rintojensa ja sukuelintensä kourimisesta ja väkisin suutelusta vuonna 1993 Trumpin Mar-a-Lagon kartanossa sekä aiemmin hotellipäivällisellä.

– Hän työnsi minut seinää vasten, käpälöi minua ja yritti nostaa mekkoani.

Jill Harth.­

Cathy Heller

Syyttää Trumpia väkisin suutelusta vuonna 1997 Mar-a-Lagossa.

– Hän tarttui minuun ja tavoitteli huuliani.

Temple Taggart

Syyttää Trumpia väkisin suutelusta kahdesti vuonna 1997 Miss USA -kisoissa.

– Hän suuteli minua suoraan suulle.

Temple Taggart valittiin Miss Utahiksi vuonna 1997.­

Karena Virginia

Syyttää Trumpia rintojensa kourimisesta US Open -kisojen jälkeen vuonna 1998.

– Hänen kätensä kosketti rintani oikeaa puolta. Olin shokissa.

Karena Virginia (oik.) kuvattiin asianajaja Gloria Allredin kanssa New Yorkissa viime vuoden lokakuussa.­

Melinda McGillivray

Syyttää Trumpia takapuolensa kourimisesta vuonna 2003 Mar-a-Lagossa.

– Hän tarttui takapuoleeni ja tunsin tönäisyn.

Natasha Stoynoff

Syyttää Trumpia väkisin suutelusta vuonna 2005 Mar-a-Lagossa.

– Yhtäkkiä hän painoi minua seinää vasten ja työnsi kielensä väkisin suuhuni.

Toimittaja Natasha Stoynoff.­

Ninni Laaksonen

Syyttää Trumpia takapuolensa kourimisesta New Yorkissa vuonna 2006.

– Hän seisoi vieressäni ja puristi yhtäkkiä takapuoltani.

Miss Suomi 2006 Ninni Laaksonen.­

Jessica Drake

Syyttää Trumpia väkisin suutelusta vuonna 2006 Lake Tahoessa.

– Hän otti tiukasti kiinni ja suuteli suulle kysymättä lupaa.

Jessica Drake.­

Summer Zervos

Syyttää Trumpia kourimisesta ja väkisin suutelusta vuonna 2007 Trump Towerissa. Nostanut kanteen kunnianloukkauksesta, kun Trump kiisti väitteen voimakkaasti.

– Hän tarttui olkapäästäni ja alkoi suudella minua ja laittoi kätensä rinnoilleni.

Summer Zervos osallistui kilpailijana Trumpin aiemmin vetämään Diili-tv-ohjelmaan.­

Cassandra Searles

Syyttää Trumpia kourimisesta vuonna 2013 Miss USA -kisoissa.

– Hän kouri takapuoltani jatkuvasti ja kutsui minut hotellihuoneeseensa.

Cassandra Searles.­

Samantha Holveyn lisäksi Trumpin isännöimiin missikisoihin kilpailijoina osallistuneet Mariah Billado, Bridget Sullivan ja Tasha Dixon ovat syyttäneet, että Trump marssi eri yhteyksissä yllättäen pukuhuoneeseen kun naiset olivat vaihtamassa vaatteita.

– Jotkut tytöt olivat yläosattomissa. Toiset olivat alastomia, kertoi Dixon vuoden 2001 tapauksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?