Lehti: Pohjois-Korean loikkareista 70 prosenttia on naisia – ilmiöön on 3 syytä, joista yksi on saippuasarjat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lehti: Pohjois-Korean loikkareista 70 prosenttia on naisia – ilmiöön on 3 syytä, joista yksi on saippuasarjat

Pohjois-Koreasta Australiaan päätyneen naiset kertoivat australialaiselle uutissivustolle loikanneensa, koska eivät tahtoneet kuolla nälkään.

Yksi Pohjois-Koreasta loikanneista naisista on Hong Eun-hye. Soulissa syyskuussa otetussa kuvassa hän näyttää pitämässään pohjoiskorealaisessa ruokakaupassa, kuinka sikäläinen riisikakku syntyy.­

11.12.2017 21:11

Maailmalla uutisoitiin marraskuussa pohjoiskorealaisesta loikkarista, joka loikkasi Etelä-Koreaan harvinaisella tavalla. Koreoiden rajalla olevan demilitarisoidun vyöhykkeen kautta etelään loikanneen miehen paon kommentoitiin olleen ”kuin suoraan elokuvista”. Häntä kohti ammuttiin 40 laukausta, mutta mies selvisi kuin selvisikin etelän puolelle elossa.

Toinenkin usein otsikoissa esiintynyt loikkari on Pohjois-Korean Lontoon-varasuurlähettiläs Thae Yong-ho, jonka Pohjois-Korea on nimennyt ”ihmissaastaksi”.

USA Todayn mukaan suurin osa, noin 70 prosenttia, 31 000 pohjoisesta Etelä-Koreaan Korean sodan jälkeen paenneista loikkareista on kuitenkin todellisuudessa naisia. Amerikkalaislehti perustaa väitteensä paikallisen ministeriön tietoihin, joiden mukaan naisten osuus loikanneista on kasvanut viime vuosina entisestään, vaikka loikkareiden määrä on vähentynyt.

Vuonna 2009 loikanneita oli 2 900 ja viime vuonna 1 400. Tämän vuoden aikana loikanneista jo 85 prosenttia oli ministeriön mukaan naisia.

Reitti kulkee Kiinan kautta

Pohjoiskorealaisten reitti Etelä-Koreaan kulkee tavallisesta Kiinan rajan kautta. Kiinan jälkeen seuraava välietappi on usein Vietnam, Laos tai Thaimaa, mistä loikkarit jatkavat lopulta matkaansa Etelä-Koreaan.

Myös australialainen Nine News kertoo kahdesta Pohjois-Koreasta loikanneesta naisesta, jotka kertovat paenneensa, koska eivät tahtoneet kokea monen köyhyydestä kärsivän kohtaloa ja kuolla nälkään. Pohjois-Koreasta loikanneita on sivuston mukaan Australiassa noin 70.

Nimillä Grace ja Heather esiintyvät naiset ovat molemmat kotoisin läheltä Kiinan rajaa. Monien muiden tapaan he pakenivat Etelä-Koreaan Laosin ja Thaimaan kautta. Heidät oli ensin myyty Kiinaan ihmissalakuljettajille ja ennen paon onnistumista edelleen useiden miesten vaimoiksi.

Etelä-Koreasta he suuntasivat Sydneyhyn. Naisten mukaan heitä kohdeltiin etelässä kuin kakkosluokan kansalaisia. Australiassa suhtautuminen pohjoiskorealaiseen taustaan on heidän mukaansa mutkattomampi, vaikka taustoistaan he eivät pidä kovaa meteliä. Elämä on naisten mukaan lopulta mallillaan: he opiskelevat englantia ja työskentelevät kampaajina.

Miksi naisloikkareita on selvästi enemmän?

USA Todayn haastattelemien asiantuntijoiden mukaan naisloikkareiden selkeälle enemmistölle on ainakin kolme syytä.

1. Kiinan naispula

Yksi niistä liittyy suureen naapurimaahan Kiinaan, missä miehiä on 33 miljoonaa enemmän kuin naisia.

– Perinteisesti suurin osa Kiinaan päätyneistä naisista päätyy Kiinaan järjestettyjen avioliittojen tai seksiin liittyvän ihmiskaupan kautta, sanoo aiheeseen perehtynyt Sokeel Park.

2. Naisia ei vahdita yhtä tarkasti

Human Rights Watch -järjestössä työskentelevä Heather Barr sanoo, että yksi syy on myös naisten alhaisempi sosiaalinen status Pohjois-Koreassa. Barrin mukaan viranomaiset eivät tämän vuoksi välttämättä pidä naisia silmällä yhtä tarkasti kuin miehiä.

3. Unelmat rajan takaa

Amerikkalaislehden mukaan naisia motivoivat miehiä enemmän myös salaa katsotut eteläkorealaiset saippuasarjat, joiden välityksellä naiset pääsevät näkemään elämään Pohjois-Korean ulkopuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?