Trumpia ahdistelusta syyttävät naiset astuivat yhdessä julkisuuteen: Syytökset otetaan vakavasti – ”paitsi presidenttimme kohdalla”

Kolme Donald Trumpia syyttänyttä naista vaati maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että kongressin tulisi selvittää presidenttiin kohdistuvat syytökset.

Rachel Crooks, Jessica Leeds ja Samantha Holvey vaativat maanantaina kongressia selvittämään Trumpiin kohdistuvat ahdistelusyytökset.

11.12.2017 19:32

Ennen viime syksyn presidentinvaalia useat naiset syyttivät Donald Trumpia seksuaalisesta häirinnästä. Trump valittiin presidentiksi, vaikka seksuaalisesta ahdistelusta on julkisesti kertonut 16 naista. Nyt ahdistelusyytökset ovat jälleen nousseet pinnalle, kun useat politiikassa ja viihdemaailmassa tunnetut miehet ovat #Metoo-kampanjan myötä joutuneet jättämään tehtävänsä seksuaalisen häirinnän takia.

Maanantaina kolme Trumpia ahdistelusta syyttänyttä naista astui ensimmäistä kertaa yhdessä rintamassa julkisuuteen. Brave New Filmsin Facebook-sivullaan näyttämässä suorassa tiedotustilaisuudessa Samantha Holvey, Jessica Leeds ja Rachel Crooks vaativat, että kongressin tulisi tutkia Trumpiin kohdistuvat ahdistelusyytökset.

Yhdysvaltalaisissa tiedotusvälineissä yhtenä 16 naisesta on mainittu toistuvasti myös Miss Suomi Ninni Laaksonen. Laaksonen kertoi viime syksynä Ilta-Sanomille Trumpin kourineen hänen takapuoltaan New Yorkissa vuonna 2006, mutta ei ole tahtonut kommentoida tapahtumia julkisesti enää sen koommin.

Sama naiskolmikko vieraili maanantaiaamuna sikäläistä aikaa myös Mygan Kellyn haastateltavana NBC:n Today-aamuohjelmassa.

Missikisaunelmat tahrittiin

Samantha Holvey on yksi missikisoissa kilpailijoina olleista naisista, jotka ovat syyttäneet Trumpia siitä, että tämä marssi eri yhteyksissä yllättäen pukuhuoneeseen, kun naiset olivat vaihtamassa vaatteita.

– Katsoin Miss USA -kilpailuja joka vuosi ja unelmoin olevani joskus yksi kilpailijoista. Siihen unelmaan ei kuulunut mies, joka katsoi meitä pukuhuoneessa kuin omaisuuttaan tai lihakimpaleita – saatikka, että siitä samasta miehestä tulisi joskus Yhdysvaltain presidentti, Holvey sanoi tiedotustilaisuudessa.

Samantha Holvey järkyttyi, kun Trump valittiin presidentiksi ahdistelusyytöksistä huolimatta.

– Minun mielestäni häntä ei olisi pitänyt valita presidentiksi alun alkaenkaan, hän vastasi kysymykseen siitä, pitäisikö Trumpin erota tehtävästään syytösten takia.

– Hänen pitäisi, mutta sitä tuskin tulee tapahtumaan. Ihmisten pitää kuitenkin tietää, millaisesta ihmisestä on kyse.

”Hän oli kuin mustekala”

Jessica Leeds syyttää Trumpia rintojensa kourimisesta lentokoneessa vuonna 1980, kun he istuivat vierekkäin ensimmäisessä luokassa. Leeds oli liikematkalla, eikä Trump ollut hänelle erityisen tuttu nimi ennen tapaamista.

– Hän oli kuin mustekala. Hänen kätensä olivat joka puolella, Leeds on kuvaillut tiedotusvälineille kokemaansa häirintää.

Jessica Leedsin kohtaaminen Donald Trumpin kanssa päättyi ikävästi. Hän kertoi tavanneensa Trumpin ja tämän silloisen vaimon Ivanan kolme vuotta lentokoneessa sattuneen välikohtauksen jälkeen. Leedsin mukaan Trump oli tuolloin ilmaissut muistavansa hänet lentokoneesta.

– Se oli viimeinen kerta, kun matkustin hame päällä, hän lisäsi tiedotustilaisuudessa.

Leeds kertoi päättäneensä kertoa häirinnästä perheelleen, naapureilleen ja tuttavilleen, kun Trump alkoi tosissaan pyrkiä presidentiksi. Pian tuli julki vanha ääninauha, jolla Trumpin kuultiin kehuskelevan naisten sukuelinten kourimisesta.

– Tahdoin, että ihmiset tietävät, minkälaisesta ihmisestä on kysymys. Tulin niin vihaiseksi, että kirjoitin kirjeen New York Timesille. He tekivät videon ja jutun. En koskaan ajatellut, että löytäisin kuvani lehden etusivulta.

”Syytökset otetaan vakavasti – paitsi presidenttimme kohdalla”

Hän kertoo saaneensa ulostulonsa jälkeen paljon kiitosta ja monet ovat tulleet julkisilla paikoilla kertomaan Leedsille oman tarinansa seksuaalisesta häirinnästä.

– Lopulta Harvey Weinsteinin tapaus tuli julki ja kävi ilmeiseksi, että syytökset seksuaalisesta häirinnästä otetaan vakavasti – paitsi presidenttimme kohdalla. Hänen henkilökuntansa on kutsunut meitä valehtelijoiksi.

Rachel Crooks on kertonut, kuinka Trump suuteli häntä väkisin.

Leedsillä ei omien sanojensa mukaan ole aikeita mennä oikeuteen vanhan jutun takia, mutta hän tahtoo puhua aiheesta, koska kyseessä on suuri ilmiö, johon on syytä kiinnittää huomiota.

Kolmas nainen Rachel Crooks syyttää Trumpia väkisin suutelusta vuonna 2005. Tämä tapahtui Trump Towerin hissin ulkopuolella, kun hän työskenteli vastaanottovirkailijana. Crooks esiteltiin tuolloin Trumpille ensimmäistä kertaa.

– Hän suuteli minua ensin poskille ja sitten suoraan suulle, hän kertoi toimittajille.

– Trump on päässyt kuin koira veräjästä, vaikka #Metoo-kampanjan myötä monet miehet on saatu vastuuseen teoistaan. Haluamme, että Trumpiin pätevät samat säännöt kuin muihin, ja että kongressi tutkii Trumpin toimet, Crooks kitetytti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?