Ulkomaat

Nobelin voittanut järjestö: Ydin­tuho voi olla ”yhden kiukun­puuskan päässä”

Julkaistu:

Ydintuhon riski on nyt suurempi kuin kylmän sodan aikaan, Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen järjestön puheenjohtaja sanoi.
Ydinsota on toistaiseksi vältetty pikemminkin hyvällä onnella kuin poliitikkojen viisaudella. Jos muutosta ei tapahdu, onni loppuu aikanaan, Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen Ican-järjestön Beatrice Fihn sanoi.

– Miljoonien kuolema voi olla yhden kiukunpuuskan päässä, hän sanoi palkintopuheessaan sunnuntaina, BBC kertoi.
  • Katso jutun lopusta video Pohjois-Korean ydinkoealueesta.
Ican (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) -järjestö ajaa ydinaseriisuntaa. Se oli keskeisesti ajamassa Yhdistyneiden kansakuntien ydinaseriisuntasopimusta.

Fihn viittasi mitä ilmeisimmin Pohjois-Korean kiristyneeseen tilanteeseen. Sulkeutunut diktatuurivaltio on sanaillut tulisesti Yhdysvaltojen kanssa pitkin vuotta.

Viimeksi joulukuun alussa Pohjois-Korean ulkoministeriö väitti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kerjäävän ydinsotaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pohjois-Korea tuskin haluaa ydinsotaa, koska se olisi maan loppu. Pitkin vuotta jatkunut varustelu voi kuitenkin johtaa tahattomaan eskalaatioon, jolla voisi olla suuretkin vahingot, Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Antti Pihlajanmaa sanoi Ilta-Sanomille syyskuun alussa.

Ican-järjestön Fihnin mukaan ydinsodan riski on nyt suurempi kuin kylmän sodan aikaan.

Nobel-palkintokomitean puheenjohtaja Berit Reiss-Andersen tuki Icanin viestiä sunnuntaina. Hänen mukaansa ”vastuuttomat johtajat voivat nousta valtaan missä tahansa ydinasevaltiossa”.

Hiroshimasta selvinnyt muistutti tuhoista

Nobelin rauhanpalkinnon ottivat vastaan Icanin Fihn ja Setsuko Thurlow, joka kampanjoi järjestölle. Japanilainen Thurlow selvisi Hiroshiman ydintuhosta. Hän vain 1,8 kilometrin päässä räjähdyksestä.

Thurlow oli tuhon aikaan 13-vuotias koululainen. Hän kertoi Nobel-seremoniassa, miten joutui näkemään luokkatoveriensa kuolevan. Monien ruumis paloi pahoin. Myös Thurlowin sisarenpoika kuoli.

Sisarenpoika oli vain 4-vuotias. Pommi muutti hänet ”tunnistamattomaksi kappaleeksi sulanutta lihaa”, Thurlow kuvaili.

– Hän aneli heikolla äänellä aina vain vettä, kunnes kuolema vapautti hänet tuskistaan, Thurlow sanoi CNN:n mukaan.

– Me emme voi enää sietää tällaista hulluutta, hän totesi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt