Kolme kiinni polttopulloiskusta synagogaan Göteborgissa – Poliisi IS:lle: Epäillyt eivät ole kertoneet syitä tekoihinsa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kolme kiinni polttopulloiskusta synagogaan Göteborgissa – Poliisi IS:lle: Epäillyt eivät ole kertoneet syitä tekoihinsa

Göteborgin poliisi kertoo Ilta-Sanomille, että kolme synagogan törkeästä tuhopolttoyrityksestä epäiltyä on otettu kiinni.

10.12.2017 9:51 | Päivitetty 10.12.2017 9:54

Göteborgin poliisi vahvistaa Ilta-Sanomille, että kolme ihmistä on otettu kiinni epäiltyinä synagogan törkeästä tuhopolttoyrityksestä.

Joukko yritti sytyttää synagogan tuleen myöhään eilisiltana heittelemällä polttopulloja rakennusta kohti. Synagogan alakerrassa oli tuhopolttoyrityksen aikaan juutalaisnuorten juhlat.

Göteborgin synagoga kuvattuna vuonna 2013.­

Ilta-Sanomat kysyi Göteborgin poliisilta tutkinnan etenemisestä.

– Iskun tekijöiden joukkoon kuului kymmenkunta ihmistä, joista kolme on otettu kiinni epäiltyinä teosta. Heitä on kuultu alustavasti ja tapauksen rikostekninen tutkinta on käynnissä. Tapausta tutkitaan törkeänä tuhopolton yrityksenä, tiedottaja Ulla Brehm Göteborgin poliisista kertoo Ilta-Sanomille.

Göteborgin poliisin tiedottaja Ulla Brehm.­

Onko tapahtumien vuoksi varauduttu muihin toimiin?

– Mitään konkreettista uhkaa ei ole tiedossa eivätkä epäillyt ole kuulusteluissa kertoneet syitä tekoihinsa. Poliisi lisää silti näkyvyyttään myös muualla maassa, kuten Tukholmassa, jotta vastaavat teot estettäisiin ennakolta, Brehm sanoo.

Brehmin mukaan epäiltyjen joukko oli pukeutunut tummiin vaatteisiin ja huppuihin.

Nuoret pakenivat kellariin

Rakennus ei syttynyt tuleen, eikä kukaan tiettävästi loukkaantunut. Nuoret pakenivat tilannetta kellariin.

Göteborgin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Allan Stutzinsky näki tapahtumat omin silmin. Hän arvioi aiemmin ruotsalaismedialle, että palavia esineitä heitti kymmenkunta naamioitunutta miestä.

– Tuli paloi voimakkaasti pihalla, mutta sitten alkoi kaatosade ja palo sammui melko nopeasti, Stutzinsky sanoo.

Uhkailuja ei ollut tiedossa

Sen enempää Stutzinskyn kuin poliisinkaan tiedossa ei ole, että kukaan olisi uhkaillut synagogaa. Stutzinsky toteaa kuitenkin, että synagogaiskujen riski kasvaa, kun tilanne Israelissa kiristyy. Hän arvelee, että iskun taustalla voi olla Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin keskiviikkoinen päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja siitä seuranneet levottomuudet Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Myös ruotsalaisen juutalaisvihan vastaisen komitean entinen puheenjohtaja Willy Silberstein arvelee ruotsalaislehti Expressenille, että Trumpin päätöksellä ja Göteborgin synagogaiskulla on yhteys.

Malmössä ja Tukholmassa osoitettiin loppuviikosta mieltä Trumpin päätöstä vastaan. Osa mielenosoittajista uhkaili juutalaisia ja poltti Israelin lippuja.

Göteborgin tapahtumien jälkeen turvatoimia on poliisin mukaan kiristetty Tukholman synagogien lähistöllä. Malmössa turvallisuutta oli kohennettu jo aiemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?