Ulkomaat

Paine kasvaa Israel-Palestiinan ruuti­tynnyrissä: 4 kuollut, yli 300 loukkaantunut – mielenosoitukset silti odotettua rauhallisempia

Julkaistu:

”Yhdysvallat on ylittänyt kaikki punaiset viivat Jerusalemin päätöksellään”, palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sanoi ja peruutti tapaamisen varapresidentti Mike Pencen kanssa.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoituksesta seuranneissa väkivaltaisuuksissa tiedetään kuolleen neljä palestiinalaista. Lisäksi levottomuuksia ja mielenosoituksia on nähty Jerusalemissa, Länsirannalla ja ympäri maailmaa.

Jutun päävideolla palestiinalaiset osoittavat mieltään Länsirannalla ja Jerusalemissa.

Varhain lauantaiaamuna Israel teki ilmaiskun Gazaan, jossa palestiinalaisviranomaisten mukaan kuoli kaksi ihmistä, 28- ja 30-vuotiaat miehet. Isku tehtiin Hamasin sotilaallisen siiven tukikohtaan. Ruumiit löydettiin tunteja myöhemmin, ja Hamas vahvisti kuolleiden olleen järjestön sotilaita. Israelin armeija on vahvistanut iskeneensä lauantaina aamuvarhaisella neljään Hamasin kohteeseen. Armeijan mukaan ilmaiskujen kohteina oli muun muassa aseenvalmistuspaikkoja ja asevarasto.

Israelin iskut olivat vastauksia Gazasta Israelin eteläosiin suuntautuneille rakettihyökkäyksille perjantaina. Palestiinalaisalueelta Israeliin tehdyissä rakettihyökkäyksissä ei ole ollut kuolonuhreja tai loukkaantumisia. Viimeisin Gazasta tullut raketti lensi Sderotin kaupunkiin, mutta Israelin julkisen radiokanavan mukaan se ei räjähtänyt lainkaan.

Myöhään perjantai-iltana kuoli 54-mies Israelin aiemman Gazaan kohdistamansa ilmaiskun seurauksena. Perjantaipäivän aikana 30-vuotias palestiinalaismies kuoli mielenosoittajien ja Israelin turvajoukkojen välisissä yhteenotoissa. CNN kertoo jopa yli 300 ihmisen loukkaantuneen perjantaina Länsirannalla, Gazassa ja Jerusalemissa pidetyissä mielenosoituksissa. Heistä noin 50 tarvitsi sairaalahoitoa, Palestiinan terveysministeriö on kertonut CNN:n mukaan.


Israelilaisten ja palestiinalaisten välinen jännite on kasvanut sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoi keskiviikkona Yhdysvaltojen tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtävänsä sinne suurlähetystönsä Tel Avivista. Israel on aina pitänyt Jerusalemia pääkaupunkinaan, kun taas palestiinalaiset pitävät kaupungin itäosaa oman tulevaisuuden valtionsa pääkaupunkina. Israel valtasi kaupungin itäosat kuuden päivän sodassa vuonna 1967. YK pitää Itä-Jerusalemia miehitettynä alueena, eikä yksikään valtio ennen Yhdysvaltoja ollut tunnustanut Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin vastaisia mielenosoituksia pidettiin perjantaina ympäri maailmaa esimerkiksi Beirutissa, Istanbulissa, Mogadishussa ja Tehranissa.


Etukäteen väkivallan pelättiin puhkeavan rajummin

New York Timesin mukaan Jerusalemissa pelättiin väkivallan leimahtamista, mutta perjantaina palestiinalaisten mielenosoitukset sujuivat olosuhteisiin nähden odotettua maltillisemmin. Hamas oli aiemmin julistanut perjantain olevan ”vihan päivä” ja vaati palestiinalaisia vastustamaan Israelia kaikin keinoin kannustaen palestiinalaisia kaduille kolmanteen kansannousuun eli intifadaan.

Lehti arveli syyn piilevän Israelin maltillisessa käytöksessä: palestiinalaisia ei yritetty estää osallistumasta perjantain iltapäivän rukoukseen al-Aqsan moskeijassa, kuten aiemmin jännittyneinä aikoina on tehty. Asiantuntijoiden mukaan palestiinalaiset eivät välttämättä ole uuden intifadan kannalla, koska aiemmatkaan eivät ole vieneet Palestiinaa yhtään lähemmäksi itsenäisyyttä. He eivät välttämättä myöskään usko, että Trumpin päätös on kumottavissa.


– Bisnesyhteisö on kyllästynyt, uupunut ja vihainen. Instituutiot taistelevat selviytyäkseen. Nuoret evät ole järjestäytyneitä, heillä ei ole suunnitelmaa, johtajuutta tai suuntaa, kommentoi Mahdi Abdul Hadi, palestiinalaisen tutkimusinstituutti PASSIA:n johtaja New York Timesille.

Lauantaina mielenosoitukset ovat jatkuneet. AFP:n mukaan Länsirannalla palestiinalaiset mielenosoittajat ovat viskoneet kiviä israelilaisjoukkoja kohti, jolloin joukot ovat vastanneet kyynelkaasulla ja kumiluodeilla.

YK tuomitsi Donald Trumpin puheet perjantaina järjestetyssä hätäkokouksessa. Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi Yhdysvaltojen ”tunnustavan itsestäänselvyyden: että Jerusalem on Israelin pääkaupunki.”

– YK on pöyristyttävästi ollut yksi maailman merkittävimmistä Israel-vihamiehisyyden keskuksista, Haley sanoi perjantaina BBC:n mukaan ja vakuutti Yhdysvaltojen yhä pyrkivän rauhansopimukseen.

Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence vierailee alueella joulukuun lopulla. Lauantaina palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ilmoitti peruuttavansa suunnitellun tapaamisen Pencen kanssa.

– Yhdysvallat on ylittänyt kaikki punaiset viivat Jerusalemin päätöksellään, Abbas perusteli AFP:n mukaan.