Venäjän uusi selitys radioaktiivisen säteilyn lähteestä ei vakuuta: ”Siitä nousisi meteli jo paljon aiemmin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän uusi selitys radioaktiivisen säteilyn lähteestä ei vakuuta: ”Siitä nousisi meteli jo paljon aiemmin”

Rosatomin perustaman tutkintakomission mukaan Eurooppaa kuohuttanut radioaktiivinen rutenium ei ole peräisin Majakin laitoksesta, vaan mahdollisesti ilmakehässä tuhoutuneesta satelliitista.

Rosatomin mukaan säteily ei ole peräisin Majakin ydinpolttoaineen jälleenkäsittelylaitokselta.­

9.12.2017 16:03

Venäjän ydinlaitoksia hallitseva Rosatom ilmoittaa selvittäneensä perustamansa tutkimuskomission avulla, että ruteniumpäästö ei voi olla peräisin ainakaan Majakin laitoksesta. Majak käsittelee käytettyä ydinpolttoainetta Tsheljabinskin lähellä. Tutkimuskomissio piti aiheesta tiedotustilaisuuden perjantaina.

Venäjän tiedeakatemian ydinturvallisuusasiantuntija Rafael Arutjunjan kertoi venäläismedialle, että komissio pitää säteilyn mahdollisena lähteenä ilmakehään pudonnutta satelliittia. Uutistoimisto Tassin mukaan Arutjunjan kutsui satelliittiteoriaa ”ensisijaiseksi”.

Ympäristöjärjestö Greenpeacea Venäjän tuore ilmoitus ei kuitenkaan vakuuttanut. Greenpeacen ydinvoimanvastaisen kampanjan Venäjä-koordinaattori Rashid Alimov kutsui Rosatomin esittämää teoriaa mielikuvitukselliseksi Govorit Moskva -radion haastattelussa perjantaina.

– Mitä tulee satelliittiin, meidän mielestämme se mahdollisuus on hyvin epätodennäköinen. Jos komissio tulee siihen johtopäätökseen, sen pitäisi ainakin sanoa, mistä satelliitista on kyse, Amilov sanoi Tassin englanninkielisen jutun mukaan.

– Itse asiassa tämä mielikuvituksellinen versio satelliitista esitettiin jo aivan alkupäivinä, mutta me emme ole saaneet mitään tietoa, joka vahvistaisi sen, hän jatkoi.

Greenpeacen venäjänkielisen lausunnon mukaan satelliitin putoaminen ei olisi myöskään voinut tapahtua huomaamatta.

Radio Free Europe muistuttaa jutussaan, että myös eurooppalaiset asiantuntijat pitivät alkuvaiheessa Maahan pudonnutta satelliittia yhtenä mahdollisena ruteniumin lähteenä. Ranskalainen ydinturvallisuusinstituutti IRSN selvitti satelliittiteoriaa, mutta päätyi sittemmin toteamaan, että RU-106 on peräisin todennäköisesti joko ydinpolttoaineen jälleenkäsittelylaitokselta tai jostain lääketieteelliseltä laitokselta joko Venäjältä tai Kazakstanista.

IRSN:n edustaja Jean-Christophe Gariel sanoi marraskuussa, ettei instituutti pidä enää ilmakehään pudonnutta satelliittia mahdollisena päästölähteenä. Garielin mukaan YK:n atomienergiajärjestö IAEA oli selvittänyt, että ilmakehään ei tiedetä pudonneen oletettuna päästöaikana yhtään ruteniumia sisältänyttä satelliittia.

Myös uutistoimisto Ria Novostin haastattelema avaruusasiantuntija Ivan Moisejev pitää Rosatomin komission satelliittiteoriaa kyseenalaisena.

– Minun tietääkseni me emme ole laukaisseet – eivätkä myöskään amerikkalaiset ole laukaisseet – rutenium-106:ta sisältäviä satelliitteja, ja ilmakehään niitä ei varsinkaan ole päätynyt. Niinpä luulen, että tutkimuskomission käyttämä saattaa-sana on tässä tapauksessa ratkaiseva, Moisejev muotoili Ria Novostille.

Ria Novostin haastattelema Venäjän avaruusakatemian asiantuntija Aleksandr Zheleznjakov ilmoitti niin ikään, ettei hän pidä satelliittiteoriaa uskottavana.

– On väärin puhua jostain radioaktiivista energianlähdettä sisältävän mystisen satelliitin putoamisesta. Kaikkia avaruudessa olevia vastaavia laitteita seurataan amerikkalaisten taholta, ja kaiken lisäksi niitä seurataan erittäin tarkasti. Jos todella olisi olemassa uhka, että sellainen satelliitti päätyy ilmakehään, siitä nousisi meteli jo paljon aiemmin, Zheleznjakov sanoi.

Rosatom ilmoitti aiemmin, että se perustaa kansainvälisistä asiantuntijoista koostuvan komission selvittämään, mistä ovat peräisin Tsheljabinskin lähistöllä mitatut ”erittäin korkeat” ruteniumpitoisuudet. Kun radioaktiivista ruteniumia havaittiin syys-lokakuun vaihteessa eri puolilla Eurooppaa, Venäjä väitti aluksi pitkään, ettei se ollut havainnut ruteniumia omalla maaperällään muualla kuin pienen määrän Pietarissa.

Tällä hetkellä on epäselvää, onko nyt julkisuuteen tullut Rosatomin komissio koostumukseltaan kansainvälinen vai ei, sillä Venäjän mediassa on mainittu nimeltä vain sen venäläisiä asiantuntijoita.

Talouslehti RBK:n mukaan tutkimuskomissiossa ovat mukana ydinturvallisuusasiantuntija Rafael Arutjunjanin lisäksi Rosatomia edustava Vladimir Boltunov, joitakin muita Rosatomin asiantuntijoita ja lisäksi Venäjän terveysviranomaisia edustava Nadezhda Potsjapun. Rosatomin mukaan komission perjantainen lausuma oli alustava johtopäätös ja varsinainen raportti on tulossa myöhemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?