Ulkomaat

Gazasta ammuttu raketti ei vaatinut kuolonuhreja israelilaiskaupungissa

Julkaistu:

Rakettihyökkäyksiä ollut kolme, yhden Israelin armeija torjui ohjuspuolustusjärjestelmällä.
Gazan palestiinalaisalueilta läheiseen Sderotin kaupunkiin Israelissa ammuttu raketti ei vaatinut kuolonuhreja, kertoo Israelin julkinen radiokanava. Kanavan mukaan raketti ei räjähtänyt lainkaan.

Kyseessä oli jo kolmas rakettihyökkäys sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi keskiviikkona, että Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Trumpin päätös suututti muslimit ympäri maailmaa ja herätti laajamittaista huolta Lähi-idän kriisin syvenemisestä.

Edelliset kaksi hyökkäystä palestiinalaisalueilta eivät myöskään vaatineet uhreja. Israelin armeijan mukaan Israelin Iron Dome -ohjuspuolustusjärjestelmä torjui rakettihyökkäyksistä toisen, kun taas toinen laskeutui joutomaalle.

Myöhään perjantaina illalla Israelin lentokoneet hyökkäsivät Gazaan kostoksi kahdesta rakettihyökkäyksestä. Palestiinalaislähteiden mukaan toistakymmentä ihmistä sai hyökkäyksessä vammoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aiemmin perjantaina kaksi palestiinalaista sai surmansa Israelin sotilaiden ja palestiinalaisten välisissä yhteenotoissa Gazan kaistaleen rajalla. Lisäksi kymmenet ihmiset saivat vammoja kumiluodeista ja tulituksesta yhteenotoissa Länsirannalla, Gazan kaistaleella ja Jerusalemissa.

Väkivaltaisuuksien pelätään jatkuvan edelleen. Mielenosoituksia on ollut myös useissa muslimi- ja arabimaissa, kuten Jordaniassa, Turkissa ja Malesiassa.

Trumpin Lähi-idän neuvonantaja eroaa

Yhdysvalloissa Trumpin Lähi-itään erikoistunut kansallisen turvallisuuden apulaisneuvonantaja Dina Powell on ilmoittanut eroavansa tehtävästään. Powellin eroilmoitus tuli vain kaksi päivää sen jälkeen, kun Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Valkoinen talo sanoo, ettei Powellin ero liity Jerusalem-päätökseen.


Trumpin tunnustusta on kritisoitu rankasti YK:n turvallisuusneuvostossa. Neuvoston viisi eurooppalaisjäsentä, Britannia, Ranska, Saksa, Italia ja Ruotsi antoivat perjantain hätäkokouksen jälkeen julkilausuman, jonka mukaan Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ei ole linjassa YK:n turvallisuusneuvoston edellisten päätösten kanssa. Viisikon mukaan päätös ei myöskään auta alueen tilannetta.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley vakuutti aikaisemmin, että Yhdysvallat on presidentin päätöksestä huolimatta edelleen sitoutunut Lähi-idän rauhaan.