Ulkomaat

Euroopan maat arvostelivat USA:n Jerusalem-päätöstä turvaneuvostossa

Julkaistu:

YK
Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs sanoi maan vain tunnustaneen tosiasiat.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ei ole linjassa YK:n turvallisuusneuvoston edellisten päätösten kanssa. Näin arvioi neuvoston viisi eurooppalaisjäsentä perjantain hätäkokouksen jälkeen. Viisikon mukaan päätös ei myöskään auta alueen tilannetta.

Julkilausuman antoivat Britannia, Ranska, Saksa, Italia ja Ruotsi.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley vakuutti aikaisemmin, että Yhdysvallat on presidentin päätöksestä huolimatta edelleen sitoutunut Lähi-idän rauhaan. Haleyn mukaan Trump tunnusti päätöksellään vain vallitsevat tosiasiat, sillä sekä Israelin parlamentti että hallitus toimivat Jerusalemissa.

– Ymmärrän huolen, jota turvallisuusneuvoston jäsenet tunsivat kutsuessaan tämän kokouksen koolle. Muutos on vaikeaa, Haley analysoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trump itse puolustautui Twitterissä videokoosteella, jolla Bill Clinton, George W. Bush ja Barack Obama lupaavat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Kaikki muuttivat myöhemmin mielensä.

Bush ja Clinton lupasivat vaalikampanjassaan tunnustaa Jerusalemin, mutta eivät virassa ollessaan tehneet näin. Obama ei koskaan suoraan ottanut kantaa Yhdysvaltain tunnustamiseen, mutta kutsui Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi.

– Minä pidin kampanjalupaukseni, muut eivät, Trump kehuskeli.

Yhteenottoja ja rakettitulta

Ainakin yksi ihminen kuoli ja kymmeniä haavoittui Israelin sotilaiden ja palestiinalaisten välisissä yhteenotoissa perjantaina. Israelin armeija vahvisti ampuneensa kahta ihmistä, joita se syytti mellakoiden lietsojiksi.

Yhteenottoja oli ainakin Gazassa, Jerusalemin vanhankaupungin alueella, Hebronissa, Betlehemissä ja Nablusin alueella. Sotilaat tulittivat mielenosoittajia sekä kumipäällysteisillä luodeilla että kovilla ammuksilla.

Israelin armeijan mukaan Gazasta ammuttiin perjantaina raketti kohti Israelia, mutta Israelin Iron Dome -ohjuspuolustusjärjestelmä torjui sen. Kyseessä oli jo toinen raketti-isku sen jälkeen, kun Trump sanoi keskiviikkona Yhdysvaltain tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Myöhään illalla Israelin lentokoneet hyökkäsivät Gazaan kostoksi rakettihyökkäyksistä. Palestiinalaislähteiden mukaan kymmenkunta ihmistä sai hyökkäyksessä vammoja.

Pencen matka kiville?

Trumpin päätös saattaa heijastua myös Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen matkaan Egyptiin ja Israeliin myöhemmin tässä kuussa. Pencen on määrä tavata muun muassa palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas. Abbasin Fatah-järjestön mukaan tapaaminen saatetaan kuitenkin perua.

Arvovaltainen Egyptin al-Azharin suurimaami Ahmed al-Tayeb ehti kieltäytyä jo sovitusta tapaamisesta Pencen kanssa.

– Miten voin istua alas sellaisten kanssa, jotka antavat sellaista, jota eivät omista, sellaisille, jotka sitä eivät ansaitse, Tayeb kysyi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson yritti valaa öljyä laineille toteamalla, että Yhdysvaltain lähetystöä ei siirretä vielä ainakaan pariin vuoteen. Tillersonin mukaan Yhdysvaltojen on ensin hankittava tarvittava paikka, tehtävä suunnitelmat ja sen jälkeen hyväksytettävä ne kongressilla, minkä jälkeen lähetystö on vielä rakennettava.