Jörn Donnerin Bitte-vaimo pakeni maastopaloja Kaliforniassa – liekit etenivät uskomattoman nopeasti ystävän kotikadulle

Evakuoidut odottavat tietoa kotiensa kohtalosta. Myös pääkonsulaatin itsenäisyyspäivän juhlat peruttiin.

Etelä-Kaliforniassa riehuu useita maastopaloja. Suurin, Thomas-palo, on tuhonnut 400 neliökilometriä maastoa ja kymmeniä rakennuksia, mutta henkilövahingoilta on vältytty. Tuhansia ihmisiä on evakuoitu. Myös Suomen pääkonsulaatin itsenäisyyspäivän juhlat Bel Airissa peruttiin palon alta. Nyt evakuoidut suomalaiset odottelevat tietoa kotiensa kohtalosta.

Amerikansuomalaisten Finlandia Foundation National -yhdistyksessä työskentelevä Maria Elena heräsi tiistaiaamuna savun hajuun. Hän ja kaksi tytärtä joutuivat saman tien evakkoon Hansen Hillsissä sijaitsevasta kodistaan. Alue kuuluu Creek-palon piiriin. Sijaiskoti löytyi ystävättären luota. Elena kävi paikalla keskiviikkona.

Creek-palo on yksi monista eteläisessä Kaliforniassa riehuvista.

Palomies yrittää hillitä liekkien leviämistä Etelä-Kaliforniassa.

– Kotitalo oli yhä pystyssä. Tosin takapiha ja uima-allas olivat täynnä tuhkaa. Pakollinen evakuointimääräys on poistettu, mutta ilmanlaatu on alueella yhä kamala. Piti päästä pois heti. Keuhkot tukkeutuivat ja silmiä kirveli, Maria kuvailee.

Maria Elenan uima-allas Hansen Hillsillä. Uima-altaan pohja on mustana tuhkasta.

Maria Elena heräsi tiistaiaamuna savun hajuun. Hän joutui tyttärineen saman tien evakkoon.

Jörn Donnerin puoliso, Bitte Westerlund oli kaupungissa lomamatkalla tapaamassa suomalaisia ystäviään. Hän oli majoittunut ystävänsä, asianajaja Ava Anttilan luo Bel Airiin. Varhain keskiviikkoaamuna naiset olivat kansallispuvut päällä lähdössä itsenäisyyspäivän aamujuhliin lähellä olevaan Suomen pääkonsulin residenssiin, kun konsulaatista soitettiin, että juhlat on peruutettu.

– Olin herännyt jo viideltä jetlagissä. Kuulin paloautojen ääniä. Ava tuli kuuden maissa sanomaan, että nyt on paha tilanne, täytyy lähteä, Westerlund kertoo.

– Huomasin, että auringonnousu oli oranssinvärinen. Se ei ollutkaan aurinko, vaan lähellä oleva tulipalo, Anttila selittää.

Bitte Westerlund ja Ava Anttila joutuivat evakkoon, mutta improvisoivat omat itsenäisyyspäivän juhlat rannalla.

Palo eteni uskomattoman nopeasti Avan kotikadulle.

– Piti pakata tärkeimmät tavarat, kuten perintöhopeat ja suomalaiset ryijyt. Auto täyttyi niistä. Silloin liekit tulivatkin jo aika lähelle kotikatua. Poikani soitti ja sanoi, että älkää odottako enää. Poliisiautosta kuulutettiin, että kaikkien on poistuttava paikalta, Ava kertoo.

Lähtiessään naiset näkivät liekit jo naapuritalon mäellä. Paloautoja oli joka puolella. Bel Airissa evakuoitiin 700 taloutta. Palossa on tuhoutunut muutamia rakennuksia, joukossa mediamoguli Rupert Murdochin talo.

Suomalaisnaiset ajoivat Manhattan Beachille Avan pojan, Wyattin luo. He odottavat parhaillaan tietoa siitä, milloin saavat palata kotiin. Ava ei tiedä talonsa kohtalosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?