Ulkomaat

Trumpin puuroutunut puhe herätti terveyskysymyksiä: ”Hänellä oli suu kuivunut”

Julkaistu:

Presidentti Donald Trumpin oudon epäselväksi puuroutunut puhe keskiviikkona on herättänyt sosiaalisessa mediassa ihmettelyä, johon Valkoisen talon oli vastattava.
Trump antoi keskiviikkona historiallisen julistuksen, jossa hän ilmoitti Yhdysvaltain pitävän Jerusalemia Israelin pääkaupunkina. Puheen loppupuolella Trumpin puherytmi kuitenkin muuttui ja hän alkoi takellella sanojensa kanssa.

– Presidentin kurkku oli kuiva. Ei mitään muuta, totesi Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders asiasta kysyneille torstaina, ja kuittasi samalla kysymyksen ”naurettavaksi”.
  • Yllä olevalla KameraOnen videolla Trumpin puhe.
Sanders kuitenkin kertoi Trumpin menevän lääkärintarkastukseen pian vuoden vaihduttua. Hän lupasi, että tutkimuksen tulokset myös julkistetaan. Tutkimukset tehdään presidenttejä hoitavassa Walter Reedin sotilassairaalassa.

Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun amerikkalaisyleisö saisi tietää virallisesti Yhdysvaltain 45. presidentin terveydentilasta. Trump on 71-vuotiaana maansa vanhin presidentti tässä vaiheessa viranhoitoaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuonna Trumpin kampanjan aikana julkistetun lääkärintutkimuksen oli tehnyt Trumpin oma luottolääkäri. Tiedoissa ei tuotu julki yksityiskohtia.Yllä MSNBC:n video Trumpin puheesta. Jos video ei näy laitteellasi, näet sen tästä (YouTube).

Trumpin takeltelu puheessaan tapahtui jo toista kertaa kuukauden sisällä. Viimeksi marraskuussa hän joutui turvautumaan vesipulloon kesken puheensa.

Puheen takeltelu, eli dysartria on keskus- tai ääreishermoston vauriosta johtuva häiriö, joka voi olla merkki esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöstä, aivovammasta tai neurologisesta sairaudesta.

Tosin puheen takeltelua aiheuttavat myös vaikkapa huonosti istuvat tekohampaat tai ihan väsymys. Myös lääkitys, sekä alkoholi ja huumeet tunnetusti tekevät puheen epäselväksi.

CNN:n lääketieteen toimittaja tohtori Sanjay Gupta totesi, että Trumpin puheessa oli takeltelua.

– Siinä kuului selkeästi poikkeavuuksia.

Vanderbiltin yliopiston kuulo- ja puhesairauksien apulaisprofessori Michael de Riesthal oli samaa mieltä ja totesi, että Trumpilla oli vaikeuksia etenkin sanan ”United States” lausumisessa.

– Hänellä oli vaikeuksia muodostaa sanoja. Se vaikutti liian harvinaiselta, että kyseessä olisi ollut vain kuiva suu, de Riesthal kommentoi CNN:lle.

Gupta tosin lisäsi, että puheen jälkeen Trump näytti kävelevän normaalisti kun istui pöydän ääreen allekirjoittamaan julistuksensa. Siksi hänen mukaansa ei ole todennäköistä, että Trump sai äkillisen sairaskohtauksen.