Ulkomaat

Twitter-viesti uhkaa viedä Miss Turkin vuodeksi vankilaan – pakotettiin luopumaan kruunustaan jo aiemmin

Julkaistu:

Vallankaappausyrityksen vuosipäivänä julkaistu twiitti sai syyttäjän käynnistämään Miss Turkki 2017 -kisan voittajaa koskevan rikostutkinnan.
Turkissa Istanbulin syyttäjä vaatii jopa yhden vuoden vankeustuomiota tämän vuoden Miss Turkki -kilpailun voittajalle Itir Esenille, 18. Asiasta kertovan turkkilaisen Hurriyet Daily News -lehden mukaan Eseniä aiotaan syyttää ”sosiaaliluokkaan, rotuun, uskontoon, uskonryhmään, sukupuoleen tai alueellisiin eroihin perustuvan ihmisryhmän julkisesta loukkaamisesta”.

Eseniä uhkaavien syytteiden taustalla on Twitter-viesti, jonka Miss Turkki julkaisi heinäkuussa, vuotta aiemmin Turkissa tapahtuneen vallankaappausyrityksen vuosipäivänä. Twiitissään Esen rinnasti kuukautisvuotonsa 249 vallankaappausyrityksessä kuolleen ihmisen kohtaloon.


– Tänä aamuna vietän kuukautisiani juhliakseni heinäkuun 15. päivän marttyyreja. Juhlistan päivää vuotamalla marttyyriemme veren puolesta, Esen kirjoitti tuolloin AFP:n mukaan.

Esen kruunattiin Miss Turkiksi syyskuussa, mutta hänet pakotettiin luopumaan kruunustaan, kun kilpailun järjestäjät saivat tietää naisen reilut kaksi kuukautta aiemmin julkaisemasta twiitistä. Syrjäyttämisen vuoksi Esen menetti myös mahdollisuutensa edustaa kotimaataan Kiinassa järjestettävissä Miss Maailma -kisoissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiistää poliittisen motiivin

Valmisteilla olevan syytekirjelmän mukaan kolme ihmistä oli tehnyt Esenistä rikosilmoituksen kohutun twiitin vuoksi. Siinä kerrotaan Hurriyet Daily Newsin mukaan myös, että Esen on myöntänyt kirjoittaneensa twiitin itse ja jakaneensa sen, koska halusi ”kunnioittaa heinäkuun 15. päivän kaappausyrityksen marttyyreja ironisessa tarkoituksessa”.

Esen on kiistänyt, että hänellä olisi minkäänlaista poliittista motiivia ”loukata” ihmisiä tai vallankaappausyrityksen uhreja.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan sananvapauden taso on laskenut Turkissa huomattavasti presidentti Recep Tayyip Erdoganin virkakaudella. Tuhannet ovat saaneet syytteitä julkaistuaan sosiaalisessa mediassa viestejä, joiden viranomaiset ovat tulkinneet loukkaavan presidenttiä.
Esen ei myöskään ole ensimmäinen missi, joka on joutunut Turkissa vaikeuksiin somepäivitystensä vuoksi. Vuonna 2015 syyttäjät käynnistivät tutkinnan entisen Miss Turkin Merve Buyuksaracin sosiaalisessa mediassa julkaisemista viesteistä, joiden katsottiin loukanneen Erdogania.

Buyuksaracin 14 kuukauden mittainen vankeustuomio kuitenkin peruttiin sillä ehdolla, että hän ei uusi tekoaan seuraavien viiden vuoden aikana.

Esenin kohtalo on nyt oikeuslaitoksen käsissä. Oikeuden odotetaan joko hylkäävän tai hyväksyvän syytekirjelmän kahden viikon kuluessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt