Tutkija: Trumpin Jerusalem-päätös vahvistaa jihadisteja

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi vahvistaa tutkijan mukaan äärijärjestöjä.

Israelin joukot ovat torstaina ampuneet kyynelkaasua yleislakon julistaneiden ja mieltä osoittaneiden palestiinalaisten niskaan Beetlehemissä.

7.12.2017 15:23

– Päätös vahvistaa vääriä leirejä: islamisteja ja jihadisteja sekä heidän narratiiviaan, jonka mukaan maskit on nyt pudotettu ja Yhdysvallat on paljastanut todellisen karvansa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger STT:lle.

Hamas-johtaja Ismail Haniyan torstaista kutsua kansannousuun eli intifadaan Mühlberger ei ylidramatisoisi.

– Normaali ja odotettu toimenpide militanttiryhmältä.

Hän arvioi, että palestiinalaisalueilla on paljon ”taisteluväsymystä” ja että laajaa kansannousua tuskin syntyy, jos palestiinalaishallinto ei ole yksimielisestä sen takana.

Palestiinalaiset olivat torstaina yleislakossa, ja Ramallahin kaupunkiin Länsirannalla oli kutsuttu iso mielenosoitus. Perjantaiksi Hamas kaavailee samaten isoja mielenilmauksia.

Palestiinalainen mielenosoittaja valmistautuu polttamaan Yhdysvaltojen lipun Länsirannalla.

Yleislakon julistaneet palestiinalaiset ovat jalkautuneet kaduille eri puolilla Israelia ja palestiinalaisalueita.

Mühlberger huomauttaa, että palestiinalaisalueilla on mahdollisesti edessä vaalit ensi vuoden puolella ja silloin Hamas voi viedä asemia maltillisemmalta Fatahilta.

Trump jahtaa yhä rauhandiiliä

Trumpin päätös on poikinut kovaa kritiikkiä ja rajuja reaktioita etenkin arabimaista. Mühlberger ihmettelee, onko päätöksellä mitään muuta tavoitetta kuin vaalilupauksen täyttäminen.

– Voi sanoa, että tämä vain vahvistaa joitakin Yhdysvaltojen ulkopolitiikan olemassa olevia käytäntöjä, mutta virallinen kanta on aina puoltanut jonkinlaista kahden valtion ratkaisua, mikä tarkoittaa sitä, että Jerusalem on kahden valtion jaettu pääkaupunki.

Mühlberger kutsuu Jerusalemin tunnustamista isoksi kompastuskiveksi rauhanprosessin tiellä.

Voiko kyseessä olla vain kauppamiehenä tunnetun Trumpin ovela keino neuvottelujen edistämiseksi? Hän vakuutti keskiviikkona, että rauhansopimus on yhä maan tavoitteena. Jos näin on, hän lähestyy asiaa täysin nurinkurisesti, Mühlberger sanoo.

Trumpin kuvilla varustettuja julisteita ja muita esitteitä on poltettu eri puolilla maailmaa. Kuva Pakistanin pääkaupungista Islamabadista.

Rauhanneuvottelujen ongelmana on nimittäin pikemminkin ollut se, miten Israel saadaan suostumaan myönnytyksiin palestiinalaisille eikä päinvastoin. Nyt Trump keikautti vaakakuppia väärään suuntaan.

– Tämä on uusi askel – ainakin näennäisesti, koska tämä ei ole mielestäni kovin fiksusti tehty – Israelin aluevaltausten tukemiseksi.

Trump lupaili presidenttikautensa alussa järjestää rauhan Israelin ja palestiinalaisten välillä ja lähetti vävynsä Jared Kushnerin hoitamaan homman. Rauhanneuvottelut eivät ole kuitenkaan edenneet.

– (Jerusalemin tunnustaminen) on uusi kova isku Yhdysvaltojen uskottavuudelle tässä rauhanprosessissa, Mühlberger tulkitsee.

Israelin tärkeimpänä tukijana Yhdysvallat on kuitenkin pidettävä pelissä mukana. Mühlberger pohtii, olisiko neuvotteluissa syytä siirtyä enemmän monenvälisiin neuvotteluihin, joita vetäisi niin sanottu kvartetti, jossa ovat Yhdysvaltojen lisäksi EU, YK ja Venäjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?