Kalifornian maastopalot levisivät rikkaiden ja kuuluisien alueelle – mediakeisari Murdochin viinitila jouduttiin evakuoimaan

Poliisit käyttivät kovaäänistä ja kulkivat koputtelemassa ovelta ovelle varmistaakseen, että Bel Airin vauraan alueen asukkaat poistuivat liekkien uhkaamista kartanoistaan.

7.12.2017 12:32

Voimakkaasti leviävät maastopalot raivosivat Kalifornian osavaltion eteläosissa torstaina jo neljättä päivää. Yksi viimeisimmistä laajemmista paloista syttyi varhain keskiviikkoaamuna lähellä Los Angelesin vaurasta Bel Airin asuinaluetta, kertoo Reuters.

  • Kuvaa maastopalojen aiheuttamista tuhoista ja sammutustöistä on nähtävissä videolla jutun yläosassa.

Kuumien ja kuivien tuulten voimistamat liekit nuolivat 60 hehtaarin laajuista aluetta Bel Airissa sijaitsevien suurten asuinkiinteistöjen liepeillä. Ainakin kuuden kodin kerrottiin tuhoutuneen.

Liekit nuolivat keskiviikkona valtatie 405:ttä, joka jouduttiin myöhemmin sulkemaan kummastakin suunnasta.

Palomiehet kamppailivat pelastaakseen liekkimeren tielle jääneitä luksustaloja, ja myös valtatie 405 jouduttiin sulkemaan tulen levittyä sen molemmin puolin.

Yksi maastopalojen reiteille osuneista tiloista oli mediamoguli Rupert Murdochin omistama Moraga Vineyards -viinitila. Tila evakuoitiin keskiviikkoaamuna liekkien edettyä sen alueelle, ja ilmeisesti ainakin yksi sen rakennuksista syttyi tuleen.

Palomiehet sammuttivat yhtä Bel Airin asuintaloista keskiviikkona.

– Uskomme viinitarhan ja talon olevan edelleen kunnossa. Tarkkailemme tilannetta niin tarkasti kuin voimme ja olemme kiitollisia kaikkien palomiesten ponnisteluista, muun muassa News Corp- ja 21st Century Fox -yhtiöiden toimitusjohtajana tunnettu Murdoch kertoi Twitterissä julkaisemassaan lausunnossa.

AFP:n mukaan poliisit kiersivät rikkaiden ja kuuluisien suosimalla alueella ovelta ovelle varmistaakseen, että kaikki asukkaat poistuivat kartanoistaan. Evakuoinnin tehostamiseksi käytössä oli myös kovaääninen.

Palomiehet yrittivät torjua liekkejä Rupert Murdochin viinitilalla.

Laulaja Lionel Richien kerrottiin peruuttaneen konserttinsa, jotta hän pystyi auttamaan ex-vaimoaan pakenemaan Bel Airista. Evakuoitujen julkkisten joukossa olivat muun muassa koomikko Chelsea Handler sekä kenkäsuunnittelija ja tv-persoona Adrienne Maloof.

Evakuoinnin kohteena olivat myös muut Los Angelesin rikkaiden asuinalueet, jotka sijoittuvat kuuluisien Mulholland Drive - ja Sunset Boulevard -katujen väliselle alueelle. Seudulla sijaitseva Los Angelesin Getty-taidemuseo sulki ovensa ainakin torstain ajaksi, ja myös Kalifornian yliopiston kampus jouduttiin evakuoimaan.

Suuri maalaus oli saatu pelastettua liekkien armoilta Bel Airin naapurustossa keskiviikkona.

Maastopalot raivosivat torstaina edelleen myös Los Angelesin länsipuolella sijaitsevassa Venturan piirikunnassa, jossa ne ovat ehtineet tuhota maanantaista lähtien yli 150 kotia. Tuhansien asuintalojen kerrottiin edelleen olevan vaarassa. Ihmisiä on evakuoitu ja koteja on tuhoutunut myös San Fernandon laaksossa.

Maastopalot eivät tiettävästi ainakaan toistaiseksi ole vaatineet ihmishenkiä, mutta Reutersin mukaan kolme palomiestä sai sammutustöissä sairaalahoitoa vaativia vammoja. Yhden Venturan paloja paenneen kerrottiin aiemmin saaneen surmansa liikenneonnettomuudessa.

Valtava savupilvi kohosi valtatie 405:n tienoilta keskiviikkona.

Kalifornian kuvernööri Jerry Brown julisti osavaltioon hätätilan jo tiistaina. Presidentti Donald Trump kertoi keskiviikkona Twitterissä rukoilevansa maastopalojen tielle osuneiden puolesta.

Paloja vauhdittavien, autiomaasta puhaltavien tuulten odotetaan pysyvän voimakkaina koko loppuviikon ajan.

Tielle pudonneet voimalinjat vaikeuttivat palomiesten pääsyä kohteisiin Venturan piirikunnassa, jossa sähköt olivat poikki laajoilta alueilta.

Bel Airin luksustalot jäivät liekkien tielle. Ainakin kuuden kodin kerrottiin tuhoutuneen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?