Ulkomaat

Minnesotassa 100-vuotiasta Suomea juhlinut Esa: Tässä asiassa Yhdysvallat saisi ottaa mallia Suomelta

Julkaistu:

Minnesotan Duluthin suomalaiset järjestivät oman itsenäisyysjuhlansa, joka veti paikalle satoja ihmisiä.
Samaan aikaan kun Helsingissä Linnan tanssit alkoivat olla tanssittu ja väki siirtymässä jatkoille, olivat Duluthissa Minnesotan osavaltiossa juhlat vasta alkamassa. Superior-järven pohjukassa rautamalmin tärkeänä vientisatamana aikoinaan toimineen Duluthin kaupungin ympäristössä asuu edelleen tuhansia suomalaissyntyisiä ja heidän jälkeläisiään, jotka kerääntyivät viettämään Suomen 100-vuotisjuhlaa.

– Amerikansuomalaiset ovat hyvin ylpeitä suomalaisuudestaan. Olemme ylpeitä maan vahvuudesta. Suomi on maa joka pitää kiinni perinteistään mutta on samalla moderni, kertoi paikalle tullut taiteilija Angel Sarkela-Saur, jonka isovanhempien vanhemmat tulivat Suomesta.
  • Katso ylläolevalta videolta miltä Duluthin Suomi 100 -juhlassa näytti!
Juhlat järjestettiin kaupungin vanhan ja komean rautatieaseman tiloissa, joka on symbolisesti tärkeä alueen suomalaisille. Aseman kautta tuhannet suomalaissiirtolaiset saapuivat 1900-luvun taitteessa töitä ja parempaa elämään etsimään. Nykyisin rakennus toimii taidehallina, ja itsenäisyyspäivänä esillä oli amerikansuomalaista taidetta.


Iltakuuteen mennessä alkoi käydä selväksi, että Suomen 100-vuotisjuhla ei todella ole täällä jäänyt huomaamatta. Iso asemahalli täyttyi siinä määrin että järjestäjien oli etsittävä vieraille lisää tuoleja. Paikalle saapui sekä vanhempaa että nuorta väkeä: ensimmäisen, toisen kolmannen polven suomalaisia perheineen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Odotimme noin kolmeasataa henkeä, mutta kuudensadan raja meni rikki jo ennen kuin juhlat pääsivät alkamaan. Täällä alueella asuu paljon suomalaisia ja sana on kiertänyt, kertoi tapahtuman järjestäjiin kuuluva Ira Salmela.


Hän iloitsi siitä, että alueen suomalaisjärjestöt saatiin juhlan myötä yhteistyöhön, joka voisi tiivistää yhteisöä myös jatkossa. Muun järjestötoiminnan tapaan myös suomalaisseurojen toiminta on hiipunut huippuvuosista. Etenkin vanhempi väki jaksaa kuitenkin vielä kokoontua ja pitää perinteitä yllä.

Jyväskylässä syntynyt Esa Luhtala muutti Minnesotaan 9-vuotiaana lähes 60 vuotta sitten. Hän kertoi seuranneensa itsenäisyyspäivän viettoa suomalaisesta mediasta ja olleensa yhteydessä Suomessa asuviin sukulaisiin.

– Isäni taisteli toisessa maailmansodassa, ja onhan se hienoa että voidaan viettää 100-vuotisjuhlaa.


Mistä Yhdysvallat voisi ottaa oppia Suomesta?

– Koulutus. Vaimoni työskentelee opettajana, ja se miten Suomi kouluttaa lapsiaan on niin paljon parempi kuin miten täällä Amerikassa tehdään. Luulen sen olevan yksi syys siihen, miksi teknologia-ala on kasvanut Suomessa niin hyvin, Luhtala tuumi.

Duluthin vieressä Cloquetissa asuvan Steve Korbyn isovanhemmat muuttivat Suomesta viereiseen Esko-nimiseen kylään maata viljelemään.

– Silloin nimi oli vielä Korpijärvi, hän tietää.

Golfia innokkaasti pelaava Korby kertoo toimineensa suomalaisgolffari Mikko Ilosen paikallisen fanclubin puheenjohtajana. Hän kertoo tuntevansa ylpeyttä kuullessaan puhuttavan talvisodasta.

– Suomalaisuus on minulle tärkeä asia.


Yhdysvalloissa syntyneille Linnan juhlat kättelyineen ja tapahtuman kotimaassa keräämä jättiyleisö on yleisesti melko tuntematon asia.

– Mikä se on?, Korby kyseli.

Juhlassa Linnan kättelyjonon jälkilähetystä seurattiin aluksi valkokankaalta uteliaasti, mutta yhteysongelmien vuoksi presidenttiparin ja suomalaisjulkkisten tanssahtelut jäivät näkemättä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli kuitenkin läsnä ulkosuomalaisille lähetetyn tervehdyksen kautta. Siinä Niinistö muisteli syksyllä tekemäänsä Minnesotan-matkaa ja osallistumistaan paikallisten suomalaisten FinnFest-juhlaan.


– Yksi FinnFestin avajaisjuhlan puhujista kertoi kuinka oli päässyt ensimmäistä kertaa käymään Suomessa. ”Minusta tuntui, että olin tullut kotiin”, hän sanoi. Se herätti ajattelemaan suomalaisuutta tunteena ja tuon tunteen sitkeyttä, Niinistö totesi viestissään.

Tilaisuudessa paikalliset veteraanit ja lotat saivat lisäksi oman kiitoksensa presidentiltä.

Myös Yhdysvaltain kongressin suomalaista ryhmää johtava edustaja Rick Nolan lähetti juhlaan oman tervehdyksensä. Nolan muun muassa kiitteli Suomen toimivaa terveydenhuoltojärjestelmää, jonka mainitseminen sai aplodit yleisöltä.


Yhdysvaltain ja Suomen kansallishymnien jälkeen tilaisuudessa kuultiin myös saamelaisten kansallislaulu. Monille amerikansuomalaisille saamelaiset sukujuuret ovat merkityksellisempi asia kuin suomalaisille, johtuen ehkä alkuperäiskansojen yleisesti näkyvämmästä roolista yhteiskunnassa. Duluthin alueella asuu myös runsaasti paikallisen alkuperäisväestön ja suomalaisten jälkeläisiä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt