Yhdysvaltojen taka­vuosien liittolainen pettyi pahasti Jerusalem-päätökseen – ”varoitimme vakavista seurauksista” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltojen taka­vuosien liittolainen pettyi pahasti Jerusalem-päätökseen – ”varoitimme vakavista seurauksista”

Saudi-Arabian kuningaskunta on ilmaissut virallisesti olevansa ”erittäin pettynyt” Yhdysvaltojen päätökseen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.

7.12.2017 4:30

Saudi-Arabian hallituksen mukaan Yhdysvaltojen päätös polkee palestiinalaisten oikeuksia Jerusalemissa. Samalla se on iso askel taaksepäin Israelin ja palestiinalaisten rauhanprosessissa.

– Saudi-Arabia oli aiemmin varoittanut näin vastuuttoman ja perusteettoman päätöksen vakavista seurauksista, Saudi-Arabian kuningaskunta sanoi tiedotteessaan.

Saudi-Arabia oli takavuosina pitkään hyvissä väleissä Yhdysvaltojen kanssa, ja Yhdysvallat tuki liittolaistaan selkeästi muun muassa Irakin sodassa 2003. Viime vuosina maiden välit ovat kuitenkin olleet koetuksella.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona, että maa tunnustaa Jerusalemin Israelin viralliseksi pääkaupungiksi. Samalla hän ilmoitti, että Yhdysvaltain lähetystö siirretään Tel Avivista Jerusalemiin.

Trump vakuutti puheessaan, että Yhdysvallat sitoutuu jatkossakin solmimaan rauhansopimuksen Israelin ja Palestiinan välille.

Torstaina myös Kiinan valtiollisessa mediassa soimattiin Trumpin päätöstä. China Dailyn pääkirjoituksen mukaan ”varomaton Trump leikkii tulitikuilla ruutitynnyrin päällä”.

China Daily sanoi, ettei yhdelläkään maalla ole lähetystöä Jerusalemissa ja siihen on hyvä syy.

Aiemmin torstaina kerrottiin, että Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvosto on kutsuttu perjantaiksi koolle hätäkokoukseen. Yksi – muttei ainoa – käsiteltävä asia on Trumpin Jerusalem-päätös.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?