YK:n turvallisuus­neuvosto hätä­kokoukseen Trumpin Jerusalem-päätöksen vuoksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

YK:n turvallisuus­neuvosto hätä­kokoukseen Trumpin Jerusalem-päätöksen vuoksi

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina hätäkokoukseen keskustelemaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Jerusalem-päätöksestä.

7.12.2017 2:11

Trump vahvisti tunnustavansa virallisesti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. YK pitää asian vuoksi hätäkokouksen, joka alkaa Suomen aikaa viideltä illalla.

Asialistalla on kuitenkin muitakin asioita.

Kokousta vaativat Bolivia, Egypti, Ranska, Italia, Senegal, Ruotsi, Britannia ja Uruguay.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vahvisti Suomen aikaa eilen illalla tunnustavansa virallisesti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Trumpin päätös herätti odotetusti vastalauseiden myrskyn.

Esimerkiksi palestiinalaisjärjestö Hamas sanoi Trumpin päätöksen avanneen "helvetin portit". Järjestön edustaja Ismail Radwan kehotti arabeja ja islamilaisia valtioita katkaisemaan talous- ja poliittiset siteet Yhdysvaltain lähetystöön. Palestiinan vapautusjärjestö PLO puolestaan sanoi Trumpin päätöksen tuhoavan kahden valtion ratkaisun.

Myös palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin mielestä päätökset ovat paheksuttavia ja mahdottomia hyväksyä. Ne kaivavat maata kaikkien rauhanpyrkimysten alta, Abbas sanoi.

Turkki puolestaan luonnehti Trumpin päätöstä vastuuttomaksi ja laittomaksi.

– Me tuomitsemme Yhdysvaltain hallinnon vastuuttoman lausunnon. Päätös on kansainvälisen oikeuden ja YK:n päätöslauselmien vastainen, sanoi Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu Twitterissä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres arvosteli Trumpin päätöstä epäsuorasti. Guterres varoitti, että Jerusalemin status täytyy ratkaista suoraan Israelin ja palestiinalaisten neuvotteluissa.

– Heti aloittaessani YK:n pääsihteerinä olen puhunut kaikkia yksipuolisia toimia vastaan, jotka voivat vaarantaa rauhan mahdollisuuden israelilaisten ja palestiinalaisten kesken, Guterres sanoi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron luonnehti Trumpin päätöstä valitettavaksi. Hän vahvisti Ranskan ja Euroopan sitoutumisen kahden valtion ratkaisuun, jossa Israel ja palestiinalaiset eläisivät rinta rinnan rauhassa kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä.

Jerusalemin kiistanalainen asema

Lausunnossaan Trump kertoi myös määränneensä ulkoministeriön valmistelemaan Yhdysvaltain suurlähetystön siirtoa Tel Avivista Jerusalemiin.

Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin mukaan ulkoministeriö ryhtyy pikaisesti suunnittelemaan suurlähetystön siirtoa.

Trump sanoi lausunnossaan olevansa edelleen sitoutunut Israelin ja palestiinalaisten väliseen rauhanprosessiin. Hän kehotti myös uudenlaiseen lähestymiseen konfliktin ratkaisemiseksi.

Trumpin mukaan varapresidentti Mike Pence matkustaa Lähi-idän alueelle lähiaikoina.

Israel sai Jerusalemin itäosan haltuunsa Jordanialta kuuden päivän sodan aikana 1967 ja liitti sen myöhemmin itseensä. Tätä ei kansainvälinen yhteisö ole tähän päivään mennessä tunnustanut, mutta Israel julisti jakamattoman Jerusalemin pääkaupungikseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?