Tuhopolttojen kohteeksi usein joutunut Gävlen pukki sai tukea raumalaisilta palovahdeilta – ”Kyll se on gomian gokkone”

Ruotsissa perinteinen olkipukki on poltettu lukuisia kertoja jo ennen joulua. Tänä vuonna raumalaiset palovahdit olivat avajaisseremoniassa vahtimassa pukkia.

Raumalaiset palovahdit toimessaan Gävlessä. Legendaarinen olkipukki taustalla.

4.12.2017 22:49

Gävlen olkipukki pystytettiin perinteiden mukaan viime viikonloppuna.

Monesti tuhopolttojen kohteeksi joutunut pukki juhli viime vuonna 50-vuotispäiviään. Vuodesta 1966 lähtien se on pystytetty ensimmäisenä adventtisunnuntaina. Surullisenkuuluisa olkipukki on kuitenkin vain noin 15 kertaa säilynyt vahingoittumattomana joulun ja uudenvuoden yli. Viime vuonna olkipukki poltettiin jo muutama tunti avajaisseremonioiden jälkeen.

Tänä vuonna olkipukin tukijoukot saivat suomalaisvahvistusta Raumalta. Gävlen ystävyyskaupunki Rauma lähetti omat palovahdit suojelemaan kuuluisaa olkipukkia.

Raumalaisvahvistukset huomattiin kyllä ruotsissa. Aiheesta tviitattiin kaupungin ylläpitämällä olkipukin omalla Twitter-sivulla.

Raumalaisessa Nortamo-perinneseurassa vaikuttava Tapio Koivukari kertoo palovahtien valvoneen olkipukin rinnalla sunnuntai-iltana muutaman tunnin ajan. Ele oli lähinnä symbolinen, mutta raumalaisvahvistusten ansiosta pukki saattaa tänä vuonna pysyä pystyssä tavallista pidempään – ainakin tällainen on raumalaisten toive.

– Ajateltiin, että kun olemme kuitenkin tällaisia palovahteja, niin mennään vahtimaan ystävyyskaupungin pukkia. Olimme enemmän antamassa henkistä tukea kaupungille kuin varsinaista vartiointiapua, Koivukari kertoo.

Palovahdit, tai raumaksi prännvahdit, ovat raumalainen perinne, joka juontaa satojen vuosien taakse. Hirsi- ja puurakenteinen kaupunki paloi lukuisia kertoja poroksi, ennen kuin palovahdit alkoivat kiertää ja valvoa öiseen aikaan kaupungin katuja.

Nyt palovahdit esiintyivät Gävlessä perinteisessä asussaan: mustassa puvussa ja silkkistormarissa kävelysauvan kanssa. Yhteensä vahteja oli Gävlessä seitsemän.

– Kyll se on gomian gokkone, Facebookissa seuran omilla sivuilla kirjoitetaan olkipukin olevan komean kokoinen.

2000-luvulla olkipukki on poltettu yhteensä 11 kertaa. Se on kohdannut myös muunlaista ilkivaltaa, kuten jalkojen rikkomista. Kerran olkipukki joutunut jopa kidnappausyrityksen kohteeksi: vuonna 2010 olkipukki yritettiin kaapata Tukholmaan helikopterin avulla.

Raumalaiset palovahdit toivovatkin, että heidän visiittinsä ansiosta olkipukki säilyisi tänä vuonna uuden vuoden yli. Ammattivartijat ovat hoitamassa virallista vartiointia, mutta yleinen toive on, että yhteisö valvoisi yhdessä pukkia.

– Tänä vuonna Gävlen turvatoimet ovat hyvin pätevännäköiset. Olkipukkia kiertää vahvan näköinen kaksinkertainen riukuaita. Päivisin pukkia vartioi yksi vahti, yöllä kaksi vahtia ja koira.

– Sitä ei tänä vuonna ainakaan ohi mennen ja päähänpistossa sytytetä tuleen. Jos joku sen haluaa sytyttää tuleen, siihen täytyy varustautua kunnolla. Se pienessä nousukännissä syrkärin kanssa niin vain onnistu, Koivukari miettii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?