Tunnustaako Trump Jerusalemin pian Israelin pää­kaupungiksi? Arabi­maat varoittavat päätöksen tuhoisista seurauksista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tunnustaako Trump Jerusalemin pian Israelin pää­kaupungiksi? Arabi­maat varoittavat päätöksen tuhoisista seurauksista

Jos Yhdysvaltain presidentti tekee historiallisen päätöksensä, saattaa tulenarka kysymys Jerusalemin asemasta kärjistyä väkivaltaisuuksiksi. Myös Lähi-idän rauhanprosessin pelätään vaarantuvan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump rukoili itkumuurilla vieraillessaan Jerusalemissa viime toukokuussa.­

4.12.2017 11:25

Uutiskanava CNN kertoi perjantaina, että presidentti Donald Trumpin hallinto harkitsee vakavasti Jerusalemin tunnustamista Israelin pääkaupungiksi. Kanavalle puhuneiden viranomais- ja diplomaattilähteiden mukaan Trumpin odotetaan ilmoittavan asiasta lähipäivinä, kun hän allekirjoittaa päätöksen pitää maan suurlähetystö Tel Avivissa vielä ainakin kuuden kuukauden ajan.

Hallinnon odotetaan kuitenkin myöhemmin jossakin vaiheessa siirtävän myös lähetystönsä Jerusalemiin, mitä Israel on toivonut pitkään.

– Presidentti aikoo tehdä päätöksensä. Hän tarkastelee edelleen useita erilaisia faktoja, ja kun hän tekee päätöksensä, hän tulee olemaan se, joka haluaa kertoa siitä teille, kertoi Trumpin neuvonantaja ja vävy Jared Kushner tehdessään sunnuntaina harvinaisen julkisen esiintymisen Brookings Institution -ajatushautomon Lähi-itää käsittelevässä konferenssissa.

 

AFP:n mukaan Trumpin on päätettävä maanantaina, allekirjoittaako hän poikkeusmääräyksen, joka lykkää suurlähetystön siirtoa Jerusalemiin puolella vuodella. Yhdysvaltain laki on määrännyt vuodesta 1995 lähtien, että suurlähetystön on sijaittava Jerusalemissa Israelin toiveiden mukaisesti

Lain voimaantulon jälkeen kaikki Yhdysvaltain presidentit ovat allekirjoittaneet puolivuosittain vastaavat poikkeusmääräykset, koska he eivät ole pitäneet aikaa kypsänä kyseiselle liikkeelle. Myös Trumpin oletetaan tekevän näin, joskin vastahakoisesti.

Suurlähetystön siirtäminen Jerusalemiin oli yksi Trumpin vaalilupauksista.

Jerusalemin asema tulenarka kysymys

Uutiset Jerusalemin mahdollisesta tunnustamisesta Israelin pääkaupungiksi ovat herättäneet runsaasti kritiikkiä arabimaissa. Kysymys on tulenarka, sillä Jerusalem on pyhä kaupunki sekä juutalaisille, muslimeille että kristityille.

Israel on julistanut Jerusalemin jakamattomaksi pääkaupungikseen, ja se on rakennuttanut myös siirtokuntiaan pääasiassa palestiinalaisten asuttamaan Itä-Jerusalemiin. Kansainvälinen yhteisö puolestaan pitää Itä-Jerusalemia miehitettynä alueena, jota ei ole tunnustettu osaksi Israelia. Kansainvälisen oikeuden silmissä myös sinne rakennetut siirtokunnat ovat laittomia.

Yhdysvaltain ja Israelin liput liehuivat Jerusalemissa sijaitsevan King David -hotellin katolla Trumpin vierailun alla toukokuussa.­

Myös Yhdysvallat on ollut aiemmin kansainvälisen yhteisön kanssa samaa mieltä siitä, että Jerusalemin asema on ratkaistava rauhanneuvotteluissa. Palestiinalaisten haaveena on tehdä Itä-Jerusalemista oman tulevan valtionsa pääkaupunki.

Sunnuntaina Palestiinan johto pyrki hakemaan diplomaattista tukea, jonka avulla Trump voitaisiin suostutella luopumaan aikeestaan. AFP:n mukaan palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas soitteli useille maailman johtajille ”selittääkseen päätöksen vaaroja”.

Abbasin kerrotaan soittaneen myös Gazan kaistaletta hallitsevalle kilpailevalle Hamas-järjestölle, ja Hamasin mukaan osapuolet sopivat keskiviikkona järjestettävistä yhteisistä mielenosoituksista asiaan liittyen.

Neuvonantajansa Majdi al-Khalidin mukaan Abbas varoitti kyseisen päätöksen ”uhkaavan poliittista prosessia ja rauhanponnisteluita”.

”Mikään muu kysymys ei liikuta arabeja samalla voimalla ”

Myös Arabiliiton puheenjohtaja Ahmed Abul Gheit varoitti sunnuntaina, että mikäli Trump tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, seurauksena saattaa olla fanatismin ja väkivallan nousu sekä Israelin ja Palestiinan välisten rauhanneuvotteluiden hankaloituminen.

Abul Gheitin mukaan Arabiliitto seuraa asiaa tarkasti ja pitää yhteyttä palestiinalaishallinnon ja jäsenmaidensa kanssa koordinoidakseen arabien asemaa, mikäli Trump toteuttaa ennustetun päätöksensä.

Arabiliiton johdossa tällä hetkellä oleva Jordania aloitti viikonloppuna tunnustelut hätäkokouksen järjestämiseksi. Reutersille puhuneen jordanialaisen diplomaattilähteen mukaan Trumpin päätös estäisi viime kädessä toteutuessaan kaikki yritykset edistää Lähi-idän rauhanprosessia sekä provosoisi paitsi arabimaita, myös länsimaissa eläviä muslimiyhteisöjä.

– Mikään muu kysymys ei liikuta arabeja ja muslimeja samalla voimalla kuin Jerusalem, lähde kertoi Reutersille.

Kaksi ultraortodoksijuutalaista miestä katseli kohti Temppelivuorta Jerusalemissa viime viikolla. Juutalaisten ohella myös muslimien pyhänä pitämällä kukkulalla sijaitsee nykyään Kalliomoskeija sekä al-Aqsan moskeija.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?