Kim Jong-unin velipuolella oli kuollessaan repussa 12 pulloa vastamyrkkyä – toimii myös kemikaaliin, jolla hänet murhattiin

Atropiinia käytetään lääkeaineena muun muassa hermokaasujen ja hyönteisten torjunta-aineiden aiheuttamissa myrkytyksissä.

1.12.2017 1:04

Malesiassa jatkuu oikeudenkäynti, jossa kahta nuorta naista syytetään Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin velipuolen Kim Jong-namin murhasta. Kim Jong-nam kuoli helmikuussa Kuala Lumpurin lentokentällä sen jälkeen, kun hänen kasvoihinsa oli hierottu tappavaa VX-hermomyrkkyä.

BBC:n mukaan oikeudessa on käynyt ilmi, että Kimillä, 45, oli kuollessaan mukana selkäreppu, jossa oli 12 pulloa atropiini-nimistä kemikaalia. Atropiinia käytetään lääkeaineena muun muassa hermokaasujen ja hyönteisten torjunta-aineiden aiheuttamissa myrkytyksissä, ja sen kerrotaan toimivan myös vastamyrkkynä VX-kemikaalille.

Kim Jong-nam salamurhattiin Kuala Lumpurin lentokentällä helmikuussa.

– Vastaanotin pullot sekä seitsemän muuta todistusaineistoon kuuluvaa esinettä poliisilta toksikologisia testejä varten, kertoi aineen analysoinut Malesian kemikaaliviraston tutkija K. Sharmilah oikeudessa paikallisen The Star -lehden mukaan.

Sharmilahin mukaan atropiinipullojen tekstit eivät olleet koreankielisiä, toisin kuin aiemmin on väitetty. Hän oli samaa mieltä puolustuksen kanssa siitä, että myös hyönteismyrkyt voivat aiheuttaa kuoleman ja samankaltaisia oireita kuin VX.

Murhasta syytetyt vietnamilainen Doan Thi Huong, 29, ja indonesialainen Siti Aisyah, 25, ovat kiistäneet syytteet. Naisten mukaan heitä oli huijattu, ja he olivat uskoneet osallistuvansa tosi-tv:n pilailuohjelmaan, kun he lähestyivät Kim Jong-namia lentokentällä.

Valvontakameroiden videoilta näkyy, kuinka naiset hieroivat käsiään miehen kasvoihin ja poistuivat tämän jälkeen käymälään pesemään käsiään. Syyttäjien mukaan salamurhaan osallistui myös neljä pohjoiskorealaista miestä, joiden olinpaikka ei ole tiedossa.

  • Voit katsoa otsikon alla olevalta videolta kuvaa lentokentällä tapahtuneesta surmasta.

Perheessään epäsuosioon ajautunut Kim Jong-nam vietti aikaansa enimmäkseen Macaolla, manner-Kiinassa ja Singaporessa. Vuonna 2012 julkaistussa kirjassa hänen kerrottiin muun muassa sanoneen, ettei hän usko velipuolellaan olevan johtajaominaisuuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?