Naton lippueamiraali vaatii järjestöä puolustamaan Suomea hyökkäyksen tullen

Korkea-arvoisen Nato-viranomaisen mukaan Natolla on moraalinen velvollisuus puolustaa Suomea ja Ruotsia.

Hans Helseth kommentoi Suomen asemaa.

29.11.2017 23:16 | Päivitetty 30.11.2017 21:53

Lippueamiraali Hans Helseth otti aiheen esiin puhuessaan turvallisuuskonferenssissa Berliinissä keskiviikkona. Hän toimii Naton Norjassa olevan komentokeskuksen erityisneuvonantajana.

Helsethin mukaan Suomen ja Ruotsin lähentyneet välit Natoon ovat lisänneet niihin kohdistuvaa sotilaallista uhkaa, joten Natolla on moraalinen velvollisuus tulla Suomen ja Ruotsin avuksi, jos maihin hyökätään.

– Maiden ei-jäsenyyssuhteet (Natoon) itseasiassa alentavat kynnystä heidän joutumisesta aseellisen aggression kohteiksi. Siksi mielestäni Natolla on moraaliset ja muut syyt tulla apuun näille kahdelle maalle, Helseth sanoi Reutersin mukaan.

Hänen mukaansa Nato on avoin toivottamaan molemmat maat tervetulleiksi täysjäseniksi, jos ne niin haluavat.

Reuters kertoo, että Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja ja Islanti lupautuivat aiemmin marraskuussa lisäämään sotilaallista yhteistyötä ja jakamaan ilmatilan valvonnassa kertyviä tietoja. Tarkoituksena on kohentaa yhteistä puolustusta Venäjän muodostamaa uhkaa vastaan.

Myös Ruotsin ja Suomen edustajat toivat konferenssissa ilmi huolensa Venäjän asevoimien voimistumisesta arktisella alueella ja yleensä pohjoisessa Euroopassa. Krimin valtauksen 2014 kerrottiin olleen herätyskutsuna.

Reuters huomauttaa, että vaikka molemmat Pohjoismaat ottavat osaa Naton harjoituksiin, ei niillä ole turvanaan sotilasliiton 5. pykälää, joka takaa avunannon, mikäli jotain jäsenmaata vastaan hyökätään. Reuters toteaa, että sekä Ruotsissa että Suomessa tiedetään, että kaikki aikeet liittymisestä Natoon aiheuttaisivat vastareaktion Moskovasta.

Berliinin kaksipäiväisessä kokouksessa Naton ja jäsenmaiden sotilaskomentajat keskustelivat keinoista luoda pelotteita Venäjän sotilaallisia uhkia vastaan.

Juttua muokattu 30.11. kello 21.50: Korjattu Helsethin titteli komentajasta lippueamiraaliksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?