Virkavalan vannonut Kenian presidentti sanoo yhdistävänsä kansan – oppositio aikoo ”jatkaa taistelua”

Kenian poliisi kahakoi sekä presidentin että opposition tukijoiden kanssa.

Uhuru Kenyatta luodinkestävässä lasikopissa virkaanastujaisseremoniassaan.

28.11.2017 14:22

Kenian presidentti Uhuru Kenyatta, 56, on vannonut virkavalan toiselle kaudelleen. Presidentinvaalit ovat jakaneet kansaa, ja Kenyatta julisti virkaanastujaispuheessaan olevansa ”kaikkien kenialaisten johtaja”. Hän lupasi myös työskennellä maan yhdistämiseksi.

– Omistan aikani ja energiani siltojen rakentamiseen, (kansan) yhdistämiseen ja vaurauden tuomiseen, Kenyatta sanoi.

Keniassa käytiin syksyn aikana kahdet presidentinvaalit, sillä elokuun vaalien tulos hylättiin vaalivilpin vuoksi. Oppositio boikotoi lokakuussa järjestettyjä uusintavaaleja, ja Kenyatta pääsi toiselle kaudelle 98 prosentin äänisaaliilla. Uusintavaaleissa tosin kävi äänestämässä vain 39 prosenttia äänioikeutetuista. Myös lokakuun vaaleista tehtiin valituksia, mutta korkein oikeus hylkäsi ne.

– Juuri päättämämme vaalit ovat luultavasti yksi mantereemme historian pitkäkestoisimmista, Kenyatta sanoi virkaanastujaispuheessaan.

Hän painotti, että hänen virkaanastujaisensa merkitsivät ”vaaliprosessin loppua”. Kenyattan virkaanastujaiset eivät kuitenkaan välttämättä rauhoita maan poliittista kriisiä, sillä presidentinvaalit hävinnyt opposition Raila Odinga on vannonut ”jatkavansa taistelua”.

Kahtiajakautunut kansa

Keniassa poliisi kahakoi sekä presidentin että opposition kannattajien kanssa ennen Kenyattan virkaanastujaisia. Poliisi käytti myös kyynelkaasua pääkaupunki Nairobin yhteenotoissa.

Kahakat Kenyattan tukijoiden kanssa saivat alkunsa, kun poliisi yritti pitää kurissa virkaanastujaispaikalle Kasaranin stadionille tungeksivaa väkijoukkoa.

– Haluan vain nähdä presidentti Uhuru Kenyattan, koska äänestin häntä. Miksi meitä pahoinpidellään kuten Nasaa (opposition liittouma), sanoi vihaisen väkijoukon mukana ollut Janet Wambua.

Sisäministeriö oli ilmoittanut aiemmin, että stadionin ulkopuolella olisi tilaa noin 40 000 ihmiselle, jotka voisivat katsoa virkaanastujaisia suurilta näytöiltä. Näyttöjä ei kuitenkaan ollut, mikä raivostutti väkijoukkoa entisestään.

Yhteenotot opposition tukijoiden kanssa alkoivat, kun poliisi esti näitä kokoontumasta mielenosoitukseen. Opposition aikeissa on ollut järjestää mielenosoitus poliittisissa levottomuuksissa viime kuukausina kuolleiden muistolle. Poliisin kerrotaan surmanneen suurin osa levottomuuksien aikana kuolleista yli 50 ihmisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?