Turistialueiden vakuutetaan olevan yhä turvallisia, vaikka Balin Agung-tulivuoren läheisyydestä on evakuoitava purkausvaaran takia noin 100 000 ihmistä, sanovat Indonesian katastrofiviranomaiset. Evakuoidut asuvat 10 kilometrin säteellä vuoresta.
Ulkoministeriön mukaan saarella on noin 500 suomalaista. Linnuntietä noin 30 kilometrin päässä vuoresta sijaitsevassa Ubudissa kaksi kuukautta opintovapaalla ollut Annakaisa Vääräniemi kertoo, että tulivuoren nostattama tuhka ja savu tuntuu kuitenkin keuhkoissa ja silmissä. Myös parvekkeella yön yli olleet kengät olivat saaneet yön aikana tuhkakerroksen.
– Herkkäkeuhkoisena tunsin eilen tuhkan ja savun keuhkoissani. Maski päällä olen kulkenut ulkona, Vääräniemi kertoi maanantaiaamuna Suomen aikaa IS:lle.
Annakaisa Vääräniemi kertoo, että Ubudissa vain pieni prosentti väestöstä käyttää hengityssuojaimia. Kunnon suojalaseja hän ei ole hankkinut, mutta myös aurinkolasit suojaavat vähän.
Hän sanoo, että maskeja ei kuitenkaan Ubudin kaduilla vielä kovin paljon näy.
– Asun majatalossa, eivätkä majatalon pitäjät tai paikalliset kaduilla ole kulkeneet maskit kasvoillaan. Ensimmäiset turistit maskit naamalla tulivat vastaan eilen.
Vääräniemi kertoo, että evakuoiduille tarkoitetut keskukset sijaitsevat huomattavasti lähempänä Agung-vuorta ja lentokenttää. Hän vieraili siellä lokakuun alussa. Vuori alkoi osoittaa merkkejä aktiivisuudesta jo syyskuussa.
– Tämä viikko on ollut ehkä jännittävin, vaikka paniikkia ei olekaan ilmassa, hän sanoo.
Annakaisa Vääräniemi kertoo, että tulivuoresta peräisin oleva savu ja tuhka tuntuvat keuhkoissa Ubudissa, joka sijaitsee linnuntietä noin 30 kilometrin päässä vuoresta.
”Paikallisia käy sääliksi”
– Itse en niin sanotusti stressaa asiasta, mutta paikallisia käy todella paljon sääliksi, sanoo myös linnuntietä noin 50 kilometrin päässä Agungista sijaitsevassa Seminyakissa asuva Sakari McGregor.
Hän oli kuvaamassa Agung-vuorta viime yönä kello 4 ja 7.30 välillä paikallista aikaa noin 10 kilometrin etäisyydeltä.
– Paikalliset näyttivät hoitavan hommiaan aika normaalisti. Lapset olivat menossa kouluun ja ihmiset olivat riisipellolla töissä. Heillä oli melkein jokaisella hengityssuojain, McGregor kertoo ja sanoo tiedostaneensa retkeen liittyneet riskit.
– Sanoisin, ettei yksikään turisti ole vaarassa, elleivät he pistä itseään siihen tilanteeseen, hän arvioi.
Suomalaisen Sakari Mc Gregorin mukaan paikalliset ovat jatkaneet hommiaan tavalliseen tapaan, vaikka Agung-tulivuori syöksee tuhkaa ja savua taivaalle.
Balilla opiskelijavaihdossa oleva Konsta Pohjamo kertoo, ettei tulivuoren purkaus näy millään tavalla myöskään Kerobokanilla. Paikka sijaitsee noin 60–70 kilometrin päässä Agungista.
– Koulua on normaalisti. Siellä ei ole tulivuoresta kysytty tai sanottu yhtään mitään, hän kertoo.
– Lähdetään varmaan tällä viikolla joku yö toiselle vuorelle katsomaan, miltä näyttää. Mahdollisesti Mount Baturille, Pohjamo kertoo.
Joillain vaikeuksia viisumien kanssa
Pohjamon mukaan paikalliset käyttävät hengityssuojaimia alueella ilmansaasteiden takia muutenkin, eikä maskien määrä katukuvassa ole lisääntynyt.
Pohjamon opiskelukavereita on jumissa Singaporen ja Dohan lentokentillä, koska lennot Balille eivät kulje.
– Joillakin tulee haasteita viisumin kanssa, koska pitäisi tehdä visa-run, eli käydä toisessa maassa, niin saa taas olla 30 päivää maassa. Nyt ei pääse Balilta lennolla pois.
Balilla sijaitseva Ngurah Rain kansainvälinen lentokenttä on suljettu ainakin vuorokaudeksi.
McGregorin mukaan lentokentälle on auennut piste heitä varten, joilla viisumi on menossa umpeen. Myös Vääräniemi kertoo ulkoministeriön kertoneen sähköpostitse, että jatkoaikaa viisumille voi saada tarvittaessa 7 päivää.
– Lentokenttä suljettiin ja minun pitäisi keskiviikkoaamuna lentää Australiaan. Ensin kerrottiin, että kenttä suljetaan vuorokaudeksi, mutta saa nähdä, miten käy, Vääräniemi sanoo.