100 000 ihmistä evakuoidaan Balilla tuli­vuoren purkaus­vaaran vuoksi – seuraa suoraa lähetystä

Jo 40 000 ihmistä on lähtenyt kodeistaan.

Turistialueiden vakuutetaan olevan yhä turvallisia Balin Agung-tulivuoren läheisyydestä on evakuoitava purkausvaaran takia noin 100 000 ihmistä, sanovat Indonesian katastrofiviranomaiset. Jo noin 40 000 ihmistä onkin lähtenyt kodeistaan.

  • Jutun lopusta voit seurata suoraa lähetystä Balilta.

Viranomaiset nostivat varhain tänään Agung-tulivuorta koskevan varoituksen korkeimmalle tasolle. He ovat kehottaneet kymmenen kilometrin säteellä tulivuoresta asuvia lähtemään kodeistaan.

Tulivuoren sylkemän tuhkan ja savun takia Balin pääkaupungin Denpasarin kansainvälinen lentokenttä suljettiin yöllä Suomen aikaa. Se pysyy suljettuna ainakin vuorokauden.

Pienempi Lombokin saaren kenttä sen sijaan on jälleen avoinna. Se suljettiin hetkeksi sunnuntai-iltana.

Balin saaren pääkaupungin Denpasarin kentän kautta kulkee vuosittain miljoonia matkustajia. Bali on suosittu rantalomakohde.

Turismiviranomaiset: Etelä-Balin lomakohteissa ei välitöntä vaaraa

Indonesian turismiviranomaiset vakuuttavat, ettei Etelä-Balin turistialueilla oleskeleville aiheudu suoraa vaaraa tulivuoren toiminnasta.

Suosituimmat loma-alueet sijaitsevat noin 70–80 kilometrin päässä vuoresta, kun taas välitön vaara-alue on noin kymmenen kilometrin säteellä vuoresta, sanotaan Balin turismiviraston tiedotteessa.

Retket vuoren läheisyyteen on peruttu.

Viranomaiset ovat kehottaneet turisteja pysymään rauhallisina ja kysymään neuvoa ja tilannetietoja hotelliensa henkilökunnalta.

Balilla ainakin 500 suomalaista

Ulkoministeriö ohjeistaa Balilla olevia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen, ministeriön viestintäpäivystyksestä sanotaan STT:lle.

Eilisen ja yön aikana useat Balille ilman ilmoitusta lähteneet ovat tehneet sellaisen, ja ulkoministeriön tiedossa on nyt noin 500 Balilla olevaa suomalaista.

Alueella matkustavia kehotetaan myös olemaan yhteydessä omaisiinsa ja kertomaan voinnistaan.

Matkaajia kehotetaan myös seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotteita sekä Suomen Jakartan-lähetystön Facebook-sivua. Myös Nettikonsuli-sivusto levittää Facebookissa viranomaistietoa Balin tilanteesta.

Suomen Jakartan-suurlähetystön mukaan Denpasarin lentokentälle on perustettu EU Helpdesk -neuvontatiski eurooppalaismatkustajille. Uutistoimisto AP:n mukaan turistien kuljettamiseksi pois lentokentältä on varattu ylimääräisiä busseja.

Lentoliikenteen tilanne voi muuttua nopeasti tulivuoren tilanteen mukaan.

Agungilla jatkuvia pieniä purkauksia

Agung-vuoresta on puskenut hetkittäin sankkaa savua viime tiistaista lähtien. Sunnuntaiaamuna vuori päästi ilmaan harmaata savua, joka ylsi jopa neljän kilometrin korkeuteen.

Varhain tänään vuori puski ulos savua, joka ylsi jopa 3,4 kilometrin korkeuteen, kertoo Indonesian valtion vulkanologi Gede Suantika uutistoimisto AFP:lle.

Hänen mukaansa Agung-vuoren lähistöllä tuntuu jatkuvasti järistyksiä.

Indonesian kansallinen katastrofivirasto kirjoitti Facebookissa, että vuorella havaitaan "jatkuvia tuhkapurkauksia, joita joskus seuraa räjähdysmäinen purkaus ja vaimea pamaus". Viraston mukaan vuoren käytös viittaa siihen, että suurempi, välitön purkaus voi olla todennäköinen.

Tulivuori heräili syyskuussa

Agung antoi elonmerkkejä jo syyskuussa, minkä jälkeen viranomaiset varoittivat, että vuori voi purkautua hyvin pian. Lokakuussa tulivuoren aktiivisuus laski hetkeksi.

Vuori purkautui viimeksi yli 50 vuotta sitten, jolloin lähes 1 600 ihmistä kuoli.

Indonesiassa on kaikkiaan noin 130 aktiivista tulivuorta. Indonesia sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaan alueella, jossa mannerlaatat yhtyvät.

  • Seuraa suoraa lähetystä Balilta.

100 000 ihmistä on evakuoitava Agung-tulivuoren tieltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?