Venäjä ryhtyy etsimään ruteniumsäteilyn lähdettä – ydinjätelaitos kiistää päästöt mahdottomina - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä ryhtyy etsimään rutenium­säteilyn lähdettä – ydinjäte­laitos kiistää päästöt mahdottomina

Venäjän ydinlaitoksista vastaava Rosatom tiedottaa, että ruteniumsäteilyn lähdettä selvittämään perustetaan monikansallinen komissio.

Rosatom ilmoittaa auttavansa ruteniumpäästön etsintää varten perustettavaa komissiota kaikin tavoin.

24.11.2017 14:56

Rosatomin mukaan ruteniumpäästön mahdollista lähdettä on päätetty ryhtyä etsimään joka tapauksessa, vaikka mitatut säteilymäärät eivät ole olleetkaan vaaraksi ihmisille. Rosatomin mukaan mitatut pitoisuudet olivat jopa 10 000 kertaa pienempiä kuin sallittu määrä.

– Tiedeyhteisö, ympäristönsuojelijat, kansanedustajat ja tiedotusvälineet ovat joka tapauksessa kiinnostuneita selvittämään syyt, miksi kyseistä isotooppia on päässyt Maan ilmakehään, Rosatom-konserni kertoo lehdistötiedotteessaan.

– Komissioon tulee edustajia venäläisistä ja eurooppalaisista tiedeyhteisöistä, valvontaviranomaisista ja säteilyasiantuntijoista, joilla on tarvittava ammattitaito ja mahdollisuus tutkimusten suorittamiseen.

Rosatomin mukaan komission täytyy tarkistaa uudelleen säteilyvalvonnasta saadut tulokset ja selvittää tietokonemallinnoksen avulla, miten ilmavirrat ovat liikkuneet oletetun säteilypäästön aikana.

Venäjän viranomaiset myönsivät alkuviikosta ensi kertaa, että myös Venäjällä oli havaittu syys-lokakuun vaihteessa ”erittäin korkeita” ruteniumsäteilyn määriä erityisesti Tsheljabinskin lähellä sijaitsevilla mittauspisteillä.

Säteilyhavainnoista kertoi Venäjän säätä, vesistöjä ja ilmansaasteita valvova valtiollinen Rosgidromet-laitos.

Rosgidrometin johtaja Maksim Jakovenko korosti kuitenkin vielä alkuviikosta, että mittaustulosten julkistaminen ei johda mihinkään erityistoimenpiteisiin eivätkä he yritä edes selvittää, onko säteilypäästön lähde mahdollisesti jossain Venäjällä.

– Mitä lähteeseen tulee, niin me emme etsi sitä. Miksi etsiä, kun ei ole vaaraa? Jakovenko perusteli uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

 Miksi etsiä, kun ei ole vaaraa?

Rosatomin mukaan sen omissa laitoksissa ei ole tapahtunut säteilyonnettomuutta.

Eurooppalaiset tiedemiehet ovat kuitenkin arvelleet, että mahdollinen ruteniumsäteilyn päästöpaikka sijaitsisi Venäjällä tai Kazakstanissa, mutta toistaiseksi päästölähde on kaikille arvoitus.

Venäjän viranomaiset ovat korostaneet myös sitä, että Euroopassa mitatut ruteniumpitoisuudet olivat monin paikoin yhtä korkeita tai jopa korkeampia kuin Venäjällä.

– Vertailun vuoksi, ruteniumin pitoisuus oli Romaniassa 1,5–2 kertaa korkeampi kuin Venäjällä. Ukrainassa ja Puolassa määrät olivat vastaavanlaisia kuin Venäjällä, Jakovenko sanoi.

Rutenium-106:ta ei esiinny luonnossa, joten se on voinut päätyä ilmakehään vain ihmisen toiminnan kautta.

Ruteniumia voidaan erottaa käytetystä ydinpolttoaineesta ja sitä käytetään muun muassa syöpähoidoissa sekä energianlähteenä esimerkiksi merimajakoissa sekä satelliiteissa. Venäjällä onkin esitetty yhtenä teoriana, että säteily voisi olla peräisin Maahan pudonneesta satelliitista. Toinen mahdollinen päästöpaikka saattaisi olla jokin lääketieteellinen laitos.

Tsheljabinskin lähellä sijaitseva ydinpolttoaineen jälleenkäsittelylaitos Majak on ilmoittanut, että säteily ei voi olla edes teoriassa lähtöisin heiltä, sillä heillä ei ole käsitelty tai erotettu ruteniumia lainkaan tämän vuoden aikana.

Venäjän tiedeakatemian RANin alainen Turvallisen ydinenergian kehitysinstituutti on luvannut ryhtyä perustettavan etsintäkomission koordinoijaksi. Rosatom lupaa omasta puolestaan antaa komissiolle kaiken apunsa ja tiedottaa yleisölle etsinnän tuloksista.

Rosatom ilmoittaa auttavansa ruteniumpäästön etsintää varten perustettavaa komissiota kaikin tavoin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?