Ulkomaat

Elvedin todisti ensimmäisenä Ratko Mladicin joukkojen karmeista teoista: ”Ei ole epäilystäkään, he kaikki kuolivat”

Julkaistu:

Kansanmurhasta tuomitun Ratko Mladicin oikeudenkäynnin aikana kuultiin todistajilta kauhutarinoita tapauksista, josta ”Bosnian teurastajaa” syytettiin.
Bosnian serbijoukkojen komentajana toiminut Ratko Mladic tuomittiin keskiviikkona YK:n sotarikostuomioistuimessa Haagissa elinkautiseen vankeuteen mm. kansanmurhasta.

Yksi hänen hirvittävimmistä rikoksistaan oli vuonna 1995 tapahtunut Bosnian Srebrenican verilöyly, jossa murhattiin jopa 8 000 muslimimiestä ja -poikaa. Mladic oli myös Sarajevon pitkän piirityksen ja raakojen pommitusten arkkitehti.
  • Otsikon alla olevalla videolla kuvaa oikeudenkäynnistä.

Näiden lisäksi hänen vuonna 2012 alkaneessa oikeudenkäynnissään kuultiin lukuisia hirvittäviä kertomuksia hänen johtamiensa serbijoukkojen sotarikoksista entisen Jugoslavian pitkässä sisällissodassa.

14-vuotiaan kauhutarina

Ensimmäisenä tarinansa kertoi Elvedin Pasic, joka oli tapahtumien aikaan vasta 14-vuotias muslimipoika Hrvacanin kylässä Pohjois-Bosniassa, kun serbit hyökkäsivät kylään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Pakenimme kranaatti-iskuja kotimme ikkunan kautta. Viisi vanhusta eivät halunneet paeta vaan jäivät koteihinsa. Yksi heistä ammuttiin, neljä poltettiin. Koko kylämme tuhottiin, suuren osan suvustaan menettänyt Pasic kertoi kyynelehtien.

– Yritimme saada apua naapurikylistä, mutta emme olleet tervetulleita minnekään. Entiset serbiystävämme käänsivät meille selkänsä.


Monien vaiheiden jälkeen serbien väijytyksen ja miinakentän kauhut kokenut Pasic joutui Grabovican kouluun perustettuun vankilaan, josta hän kuitenkin pelastui 1992.

Sitä ennen serbit olivat vieneet hänen isänsä ja monet muut kylän miehet busseilla pois. Heistä ei enää koskaan kuultu.

– Ei ole epäilystäkään, että he kaikki kuolivat, nykyisin Yhdysvalloissa asuva Pasic kertoi itkien oikeudelle vuonna 2012.


Näin kuvaili maatilan teurastuksesta selvinnyt

Syytteiden mukaan Mladicin joukot tappoivat, raiskasivat ja kiduttivat siviilejä Bosnian sodassa vuosina 1992–95.


Heinäkuussa 1995 Mladicin joukot murhasivat Srebrenicassa jopa 8 000 muslimimiestä ja -poikaa rauhanturvaajien katsoessa voimattomina sivusta.

– Valitukset, huudot jatkuivat. Mikään ei olisi voinut olla hirveämpää. Luulen, että se oli maanpäällinen helvetti. Joidenkin mukaan helvetti on kokonaan toisessa paikassa, mutta kyllä sellainen löytyy meidänkin maailmastamme. Ja kyseisen yön minä vietin helvetissä, kertoi nimetön todistaja syyttäjälle aiemmassa kuulemisessa.

Hän on yksi niistä kolmesta, jotka jäivät henkiin Srebrenican alueella olevalta Branjevon farmilta, jossa päivän aikana teurastettiin yli tuhat ihmistä.


Srebrenican uhreista suurin osa on tunnistettu, mutta sadat perheet odottavat yhä tietoa läheistensä kohtalosta. Joka vuosi verilöylyn vuosipäivänä hiljattain tunnistetut uhrit haudataan Potocarin hautausmaalle.

Myös Sarajevon kaupungin piiritystä pidetään Mladicin suunnitelmana. Kolmen ja puolen vuoden aikana arviolta 10 000 ihmistä kuoli – suuri osa menehtyi tarkka-ampujien luoteihin.

Korjaus 22.11.2017 klo 15.16: Toisin kuin jutun otsikossa sanottiin, todistaja ei ollut 14-vuotias todistaessaan, vaan tapahtumahetkellä Bosnian sodan aikaan.