Kommentti: Mugaben syrjäyttäminen ei ollut yllätys – Zimbabwen turhautuminen kuului kauas - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Mugaben syrjäyttäminen ei ollut yllätys – Zimbabwen turhautuminen kuului kauas

Reilu pari viikkoa ennen vallankaappausta tunnelma Zimbabwessa oli turhautunut, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Ina Kauppinen.

21.11.2017 20:41

– Hänen on aika lähteä, taksinkuljettaja Victoria Fallsissa, Zimbabwessa puuskahti turhautuneena.

Oli lokakuun loppupuoli ja olin varovaisesti kysynyt, oliko maan taloudellinen tilanne yhtään parantunut viime aikoina. Kysymystä seurasi kuitenkin pitkä avautuminen maata lähes 40 vuotta johtaneesta presidentti Robert Mugabesta, hänen hallinnostaan ja korruptiosta.

– Hän palkkaa virkoihin vanhoja tuttuja, jotka eivät osaa edes lukea, mies kritisoi.

Seuraavat päivät eri puolilla Zimbabwea osoittivat, että myös moni muu oli turhautunut Mugabeen, jonka katsottiin ajaneen maan taloudelliseen kaaokseen.

– Olimme ennen Afrikan vilja-aitta, patikointiopas muisteli parempia aikoja Zimbabwen ja Mosamibikin rajalla sijaitsevassa Chimanimanin kansallispuistossa.

Kansallispuistoon vie kuoppainen soratie, joka kulkee Charleswood-nimisen tilan ohi. Autonkuljettaja ja opas muistelivat lämmöllä tilan entistä omistajaa Roy Bennettiä, jonka aikana muun muassa kahvipapuja viljellyt tila kukoisti ja toi rahaa alueelle. Paikallislehti The Standardin vuonna 2016 julkaistun artikkelin mukaan tila työllisti sesonkiaikaan yli 2000 ihmistä. Bennett joutui kuitenkin jättämään tilan, kun hallinto otti valtaosan valkoisten omistamista tiloista haltuun.

Välillä hiekka pöllyten kohti kansallispuistoa ajaneessa autossa leijaili vieno alkoholin tuoksu.

– On pakko juoda, koska muuten ajattelen liikaa Zimbabwea, autonkuljettaja sanoi.

– Juon Zimbabwen takia, opas komppasi.

Matkakirjojen hehkuttamaan kansallispuistoon vietiin ennen turisteja pikkubusseilla, joskus monta kertaa päivässä. Turistisesonki kesti pitkään. Tuona päivänä olin ainoa patikoija kauniissa vuoristomaisemassa. Nyt oppaina, autonkuljettajina tai maatiloilla työskennelleet joutuvat löytämään muita tulonlähteitä.

Chimanimani sijaitsee vuoristoseudulla. Matkakirjoissa kansallispuistoa hehkutetaan hyvänä paikkana patikoinnille. Lokakuussa turisteja oli vähän.­

Turistina on välillä helppo matkustaa omassa kuplassaan, mutta Zimbabwessa se on mahdotonta.

Raha-automaateista saa 20 dollaria, jos käy hyvä tuuri. Yleensä käteinen on loppu, sillä ensimmäiset jonottajat ovat saapuneet automaatille jo aamuyöllä tai käteistä ei ole tuotu automaattiin ollenkaan. Käteistä neuvotaan hankkimaan ennen matkaa. Näin kiertoon pääsee myös Yhdysvaltojen dollareita, euroja, Etelä-Afrikan randeja tai Botswanan puloja, jotka kaikki käyvät maksuvälineenä.

Vaihtorahaksi sai yleensä niin sanottuja velkakirjadollareita. Värikkäät setelit eivät ole Zimbabwen virallinen valuutta, joka hylättiin vuonna 2009 käsistä lähteneen inflaation seurauksena. Sen sijaan niillä paikataan pulaa muiden maiden valuutoista. Velkakirjadollarit vastaavat virallisesti arvoltaan Yhdysvaltojen dollaria ja niitä on painettu lisää yhä jatkuvan käteispulan takia.

– Meillä ei ole oikeaa rahaa, patikointiopas kuvaili käteistilannetta.

Kontrasti Chimanimanin ja pääkaupunki Hararen vauraimpien osien välillä on iso. Pääkaupunki Hararessa on ostoskeskuksia, suuria ruokakauppoja, ravintoloita, aidattuja taloja, isoja autoja. Teitä reunustivat lilakukkaiset jacaranda-puut. Paremmissa ruokakaupoissa ja ravintoloissa hinnat olivat lähellä Suomen hintatasoa. Chimanimanissa sai annoksen sadzaa, eräänlaista paksua maissipuuroa, ja kanaa reilulla eurolla, pääkaupungissa pelkästä alkupalasta voi maksaa kymmenen kertaa enemmän.

Vaikka Mugaben loukkaaminen on laitonta, harva epäröi arvostella presidenttiä. Eräs autonkuljettaja epäili, ettei Mugabe pysyisi vallassa enää kauan. Mies ennusti jotain tapahtuvan, mikäli Mugabe valittaisiin ensi vuoden presidentinvaaleissa uudelle kaudelle.

Toimistojen ja esimerkiksi lentokentän lähtöaulaa koristivat silti kuvat presidentistä. Postikorteissa hehkutetaan Zimbabwen ”saavutusten vuosikymmentä”. Vuosikymmen on 1980–1990.

Autonkuljettajan ennustus toteutui kuitenkin nopeasti. Reilu pari viikkoa myöhemmin Mugaben oma hallituspuolue Zanu-PF ilmoitti siirtäneensä presidentin syrjään puolueen johdosta. Tänään Mugabe erosi presidentin virastaan.

Postissa oli myytävänä yksi kortti.­

Victoria Fallsista Bulawayoon matkaavan junan ikkunassa olivat kirjaimet RR eli Rhodesian Railways. Ennen itsenäistymistä Zimbabwen nimi oli Rhodesia. Ikkunasta ei siirtomaa-aikaan viittaavia kirjaimia ole poistettu.­

Ihmiset huutavat ja elehtivät mielenosoituksessa sunnuntaina. Mielenosoittajat vaativat presidentti Robert Mugaben eroa.­

Ihmisiä opposition kokoontumisessa Hararessa tiistaina.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?